• Publicerat 26 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån / Skärmdump KHL

Han har rutin från spel i SHL, KHL, Liiga, HockeyAllsvenskan och den slovakiska högstaligan. Nu spelar 34-årige Joakim Lundström sin ishockey i den ungerska ligan – i en rumänsk klubb. I en intervju hockeysverige.se berättar han om den något udda tillvaron och öppnar samtidigt för en flytt till Sverige.
– Det vore skönt att avsluta karriären hemma i Sverige.

Inte sedan säsongen 14/15 har Joakim Lundström spelat i Sverige. I stället har det blivit några utlandsäventyr med spel i KHL och Slovakien – och från och med i år i rumänska SC Csíkszereda som håller till i den ungerska ligan. Faktum är att de till och med toppar ligan just nu.

Lundström har stått fyra matcher för sitt nya lag och berättar om en hockeytillvaro som inte direkt är den han är van vid från tiden i de större ligorna i Europa.
– Det är väldigt offensiv hockey. Det påminner verkligen inte om någon liga jag spelat i tidigare utan det är all-in på offensiven. De senaste matcherna har vi vunnit med 7-1 och 8-2 men samtidigt släpper vi till så otroligt många två mot ettor, två mot nollor och frilägen. Om man är så pass överlägsna som vi är så ska man ju knappt behöva släppa till några lägen över huvud taget egentligen. Så det har varit en omställning från den strukturerade hockeyn vi ser i andra delar av Europa, det kan jag säga. Men det är många skickliga spelare här, och de litar mycket på sin skicklighet om jag säger så, skrattar 34-åringen.

”MED ETT SPELSYSTEM HADE VI KUNNAT VARA ETT TOPPLAG”

Han menar att det därför är svårt att sätta stämpeln på vilken kvalité ligan egentligen håller.
– Jag fick den frågan av farsan igår också och ja…Jag vet verkligen inte. Skillsmässigt är nog vi ett allsvenskt lag, men det är jättesvårt att värdera hur vi skulle klara oss i en annan liga. Med tanke på det sätt vi spelar skulle vi nog ha svårt att vara på den övre halvan av HockeyAllsvenskan.
– Men skulle man ha det laget vi har och samtidigt ha en strukturerad gameplan, ett spelsystem helt enkelt, skulle vi nog kunna vara ett topplag i allsvenskan. Men det är sjukt svårt att säga eftersom vi ju inte har något system, haha. Men känslan är att de spelare som är bra här skulle vara bra även i HockeyAllsvenskan.

Så det kanske är en marknad fler allsvenska sportchefer borde kolla på?
– Ja…Jag vill ju inte öppna upp för att de ska plocka spelare från vårt lag, men vi har en tjeck (Radim Valchar) som är fantastiskt duktig alltså. Men jag vet inte riktigt varför han inte spelar någon annanstans egentligen.

Utöver spel i Ungern lirar klubben även i den inhemska, rumänska, ligan.
– Laget spelar en bit över 100 matcher per säsong. Den här veckan lirar vi sex matcher, men jag får bara lira dem i den ungerska ligan. Det spelar inga importmålvakter i den rumänska. Så det är extremt mycket matchande men inte så mycket träning.
– Spelarna får vila lite då och då. Men den där tjecken jag pratade om lirade en match i Rumänien och gjorde nio mål och åtta assist eller något sådant då. I den rumänska ligan är skillnaden på kvalité ännu större i den ungerska. Det finns tre lag som spelar i båda ligorna och de är bra, men sen är det lite mer blandad kvalité.

”DE VILL TILLHÖRA UNGERN”

Jocke Lundström kom till Rumänien helt utan förväntningar, och har hittills blivit positivt överraskad.
– Jag blev faktiskt helt chockad när jag kom hit, över hur stor hockeyn är i stan. Det är slutsålt varje match och hallen tar ändå 4500 personer. Det enda folk gör i den här staden (Miercurea Ciuc)  är att snacka hockey. Det är lite sjukt att jag aldrig hört talas om det här stället förut. Jag pratade med några kompisar från tiden i Kosice, och det är ändå i Slovakien som ligger rätt nära, men ingen av dem hade heller hört talas om staden eller laget. Så man kan lugnt säga att jag inte hade en aning vad jag hade gett mig in på.
– Jag hade verkligen inga som helst förväntningar på det här. Och ja, jag bor i Rumänien men de som bor här är ungrare till 99 procent. De säger att de vill tillhöra Ungern, så man får inte riktigt säga att de är rumäner. Det är en rädd modern stad med 40 000 invånare, ungefär.

Så, hur hamnade du där egentligen?
– Ja, hur hamnade jag här? Jag hade strul hela försäsongen med min dåvarande agent. Jag tror han letade efter lite för bra erbjudanden för mig. Det kändes så. Till slut hade det gått för lång tid och jag kände att jag ville spela. Jag ville inte vänta på skador någonstans eller på att någon inte skulle prestera. Jag var jäkligt sugen på att spela. Då hörde de av sig och sen gick det ganska snabbt.

VILL TILL SVERIGE

Vid sidan om hockeyn förbereder sig Jocke Lundström för en framtida karriär. Han berättar att han just nu pluggar till fastighetsmäklare. Men han är inte riktigt redo att säga att det här blir sista säsongen han spelar hockey.
– Nej, jag kan inte riktigt säga det ändå. Jag hoppade på det här för att jag inte ville tappa en hel säsong och risken var annars att jag inte skulle ha någonstans att spela. Jag vill spela så bra hockey som möjligt.
– Jag har kontrakt här hela säsongen, men det är förstås ett familjebeslut det där. Det är första gången jag är iväg utan dem och det är rätt jobbigt. Det ska jag inte sticka under stolen med.

Lundström kommer åka hem till Sverige och får en tre veckors ledighet över jul innan säsongen fortsätter i den ungerska ligan. Och sen kan det bli en återkomst till svensk hockey igen.
– Jag hade Sverige som ett avslutat kapitel fram till i år. Innan dess hade jag inte ens tittat på Sverige. Men jag känner ju längre tiden går att det vore skönt att avsluta karriären hemma i Sverige. Samtidigt är jag 34, och att en klubb skriver kontrakt med en 34-åring är inte så vanligt längre.
– Nu för tiden satsas det mer på yngre spelare och där kanske det kan finnas en chans för en sådan som mig att komma in som stöd till en ung målvakt. Jag har trots allt några års erfarenhet på nacken.

JAGAR FÖRSTA TITELN

Men först ska han alltså hjälpa HSC Csíkszereda till en mästartitel. En titel som skulle vara målvaktsprofilens första i karriären.
– Ja, jag har ju inte vunnit något än, skrattar han lite uppgivet och fortsätter.
– Vi går för att vinna. Det hade varit en positiv grej, helt klart.

Det kan inte vara så många svenskar som vunnit en hockeytitel i Ungern?
– Nej, inte direkt. Men Charles Franzén var faktiskt coach för det här laget när de vann den ungerska ligan för några år sedan. Så jag får sikta på att hamna i samma sällskap som honom, avslutar Jocke Lundström.