William NylanderFoto: Bildbyrån

Efter en av tidernas mest utdragna kontraktstvister står det nu klart. William Nylander stannar i Toronto. Han skriver ett sexårskontrakt värt runt 375 miljoner kronor.

Det har varit månader av förhandlingar, som under långa stunder beskrivits som helt och hållet fruktlösa. Ingen av parterna har velat röra sig speciellt mycket från sina utgångsbud som tros ha legat på sex miljoner från Toronto och åtta miljoner dollar per säsong från Nylanderstaben. Men till sist hamnade man alltså ungefär mittemellan och enades på 6,9 miljoner dollar.

Klockan 23:00, svensk tid, var det deadline för William Nylander. Hade han inte skrivit på kontraktet innan det hade svensken inte fått spela alls i NHL den här säsongen. Men bara ett par minuter före det magiska klockslaget kom beskeden från insatta insiders som Darren Dreger och Elliotte Friedman. William Nylander hade skrivit på sitt nya kontrakt. Strax efter 23 kom också bekräftelsen från Toronto Maple Leafs. 22-åringen, som gjort 61 poäng vardera på sina två hela NHL-säsonger, är sajnad och klar.

EN LÖNETAKSTRÄFF PÅ 10,2 MILJONER – DEN HÄR SÄSONGEN

Enligt Chris Johnston på Sportsnet blev kontraktet klart blott fem minuter innan deadline. Det var med andra ord i sista stund som parterna lyckades komma överens. Totalt är kontraktet värt 41,4 mijloner dollar. Det är i runda slängar 376 miljoner svenska kronor över en sexårsperiod.

Hans kontrakt har som sagt en lönetaksträff på 6,9 miljoner dollar, men faktum är att han den här säsongen har en lönetaksträff på hela 10,2 miljoner dollar då kontraktet var skrivet så sent. Eftersom Toronto har sina andra unga storstjärnor, Auston Matthews och Mitch Marner, på rookiekontrakt har Toronto inte problem med lönetaket ändå. De båda ska ha nya kontrakt efter säsongen.

MISSAT 26 MATCHER

Nu återstår det att se om Nylander blir kvar i Toronto under hela kontraktstiden eller om relationen är så pass skadad att de ändå väljer att trejda bort honom på sikt. Nu har parterna i alla fall enats om det långtidskontrakt som båda velat ha hela tiden. Det tog dock 26 matcher in på säsongen innan de kom överens.

William Nylander blir kvar i Toronto. Kontraktstvisten är över. Ett redan urstarkt Maple Leafs blev just en ännu hetare Stanley Cup-kandidat. En av NHL:s mest stjärntäta offensiver blev nu ännu mer frukad.