Andraes Holmqvist.
Nyheter

Comebacken för 37-åringen hos poplaget ingen PR-kupp: ”Målet är att fortsätta”

ANNONS

Nyheten om att Andreas Holmqvist ska göra comeback i Hockeyettan-laget Kalmar HC slog ner som en bomb igår. 37-åringen med VM-guld på meritlistan har knappt spelat sedan 2015 på grund av en skada. För hockeysverige.se berättar han att det inte är helt omöjligt att det blir en fortsättning efter den här säsongen.
— När de kontaktade mig i måndags förförra veckan så var det jäkligt kul och jag kände direkt att ”Fan, jag vill sluta på mina egna premisser”, berättar han för hockeysverige.se.

Nykomlingen i Hockeyettan, Kalmar HC, håller på att göra skäl för epitetet poplag. Sedan tidigare finns forne stortalangen Victor Crus Rydberg, samt den före detta amerikanske juniorlandslagsmannen Evan Allen i truppen. Igår presenterade man ytterligare en man med tunga meriter som är klar för spel säsongen ut: Andreas Holmqvist som var med och vann VM-guld 2006 och som gjort över 400 matcher i SHL och slutspel för Linköping, Frölunda och Djurgården.
— De spelade match igår och jag var och tittade. Skickligt lag, bra forwards och bra backar. Vi ska väl börja täppa till lite mer bakåt, vi släpper in ganska mycket mål, berättar Andreas Holmqvist för hockeysverige.se och fortsätter:
— Men det är väl i min gamla spelstil jag ska göra skillnad. I powerplay och enkla förstapass till forwards.

DRABBADES AV SVÅRLÄKT SKADA

Backen, med 175 SHL-poäng, tvingades lägga skridskorna på hyllan 2015 efter att ha ådragit sig en skada på bäckenet efter en tackling i en match i den tyska ligan DEL då han spelade för Kölner Haie. En liga där han utsågs till bäste back 2013 efter 50 poäng på 49 matcher.
— Mitt sista år i Tyskland spelade jag 36 matcher med sprutor och doktorn sa att jag skulle tänka på livet efter hockeyn. Jag hade ett kontraktsförslag på bordet då från Düsseldorf, men jag kände, för att göra dem och mig själv rättvisa, var det bättre att vila ett tag, berättar han.
— Det var tvunget att läka innan jag kunde spela igen och doktorerna har väl aldrig riktigt vetat hur lång tid det ska ta. Det har känts bra i ett och ett halvt år, så nu har suget kommer mer och mer och sedan kom Kalmar med ett bra förslag som gjorde att jag kunde lämna familjen i Stockholm hemma.

När du berättar det du berättar. Man får uppfattningen att det finns en tanke hos dig att komma tillbaka på högre nivå än Hockeyettan framöver. Är det så?
— Först och främst får vi känna hur det känns här. Jag har jäkligt höga krav på mig själv och jag ska nog vara lite försiktig med tanke på att jag varit borta så länge. Men det känns väldigt bra på isen och med en spelstilen jag har så ska man ju kunna spela lite längre än backar som åker och tacklas.
— Jag ska börja nu med de här tre månaderna, köra stenhårt och så får vi se hur långt det kan räcka. Målet är att fortsätta, sen får vi se hur det går.

INGEN PR-KUPP

När nyheten slog ner igår om att den synnerligen rutinerade backen skrivit på började det genast spekuleras på sociala medier om detta måhända var ett PR-trick från Kalmars sida för att ska en ”buzz” kring klubben. Men det slår Andreas Holmqvist bort direkt.
— Då skulle jag aldrig ha skrivit på ett kontrakt. Jag är här för att bidra med någonting. Jag är inte här för skojs skull utan jag är här för att vinna matcher.

Är du orolig för vart du står någonstans?
— Nej, vi har kommit överens om att jag kommer spela match när det känns bra. Det är hög fart i Hockeyettan och jäkligt skickliga spelare, så jag tror att jag måste känna att jag är redo för att kunna gå in och spela ordentligt och inte bara gå in för att spela, så att säga. Jag vill göra skillnad och det är väl det vi jobbar efter.

Den forne landslagsbacken berättar att målet är att spela första matchen med sitt nya lag den 12 december då Kristianstad står på menyn. Men känns det bra så kan det bli före det datumet.
— Känns det bra så kan det bli redan den 9 december. Jag kommer köra två pass om dagen fram tills dess och det kan nog gå bra.

TRÄNAT MED DJURGÅRDENS JUNIORER

Enligt eliteprospects så har Andreas Holmqvist redan spelat en match den här säsongen, med Boo HC Panthers i division fem. Men han har hållit igång utöver det också.
— Jag har kört med Djurgårdens J20-lag i en vecka och tränat med Karim Tomtchev på dagtid.

Vad var det som kittlade med just Kalmar?
— Jag har två barn härnere sedan tidigare som är 15 och snart 13. Det är det och sedan lösningen vi kom fram till med Kalmar HC och deras sponsorer. Jäkligt kul och en nystart och jag känner mig som en liten unge på julafton.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch