Linus Lundin har gjort succé i Modo efter petningen i AIK.Foto: Bildbyrån

Linus Lundin har en händelserik höst bakom sig. Efter att ha blivit utkonkurrerad i AIK spenderade den 26-årige målvakten en dryg månad på lån i österrikiska Graz. I slutet av oktober var Modo i behov av en målvakt och valde att ge Lundin chansen – som tackat för förtroendet genom att storspela mellan stolparna.
– Det känns självklart kul att det gått så bra nu när jag fått chansen här med Modo, säger Lundin till hockeysverige.se.

Ibland blir saker och ting inte riktigt som man har tänkt sig.

En som är väl medveten om det är Modos succémålvakt Linus Lundin som inför den här säsongen förberedde sig för sitt tredje år i AIK. En målvaktsvärvning senare skulle visa sig bli början på slutet i AIK-tröjan för 26-åringen, som efter Johannes Jönssons intåg i klubben blev överflödig i sportchefen Anders Gozzis lagbygge. Efter att ha delat på målvaktssysslan med Erik Källgren säsongen innan togs beslutet att det var den fyra år yngre burväktaren som skulle avlasta Jönsson i den svartgula kassen, snarare än Lundin.

LÖSNINGEN: UTLÅNING TILL ÖSTERRIKE

Så istället för att spela matcher och träna med AIK:s a-lag tvingades Lundin hålla igång genom att träna med klubbens hockeygymnasium – en inte helt optimal situation för 26-åringen.
– Jag visste att jag inte skulle bli kvar när de tog in honom (Jönsson), säger Lundin till hockeysverige.se.
– Det fanns inte så mycket för mig att göra, egentligen. Jag körde på med sommarträningen som jag brukar göra, den enda skillnaden var väl att jag fick köra med J20 istället för a-laget i början. Jag höll ändå igång bra med både isträningen och fysbiten.


Det blev inget spel i AIK-tröjan den här säsongen för Linus Lundin. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån

Två dagar innan AIK skulle spela seriepremiär hemma mot BIK Karlskoga hittade Lundin och AIK en lösning på den prekära situationen som målvakten satts i – och det var en tidigare AIK-målvakt som låg bakom lösningen.
Robin Rahm ringde upp mig och frågade om inte hans lag Graz i Österrike skulle kunna vara ett alternativ. Han visste om min situation och att jag tränade med hockeygymnasiet. Han var själv skadad, så då tipsade han klubben om mig. Jag tyckte att det var en bra lösning och det tyckte AIK också, så det var ett gemensamt beslut att jag skulle bli utlånad dit, berättar Lundin.

”VERKLIGEN EN COOL UPPLEVELSE”

Det blev snabba ryck för 26-åringen, som bara två dagar efter att allt blev klart vaktade båsdörren i Graz hemmamatch mot Villacher. Totalt blev det åtta matcher för Lundin i Graz under den sexveckorsperiod han spenderade i den österrikiska universitetsstaden.
– Jag trivdes väldigt bra där nere, det var ett otroligt fint land. Det var bra grabbar i laget, det spelas en rolig hockey där och så var Graz som stad en otrolig upplevelse, säger Lundin och berättar vidare att hockeylivet inte skiljer sig speciellt mycket om man spelar i Sverige eller Österrike:
– Det påminner mycket om hur vi har det här i Sverige. Vi tränade på förmiddagen, sen åkte man kanske iväg och käkade lunch på stan eller hem till någon i laget och hängde där. Jag skulle säga att hockeylivet där är väldigt likt det som vi har här hemma i Sverige.

Hur står sig ligan som Graz spelar i mot exempelvis Hockeyallsvenskan?
– Det är jättesvårt att jämföra ligor, tycker jag. Det finns lag som Red Bull Salzburg som gått till kvartsfinal i CHL, så vissa lag där är rätt bra. Det är svårt att jämföra ligan med Hockeyallsvenskan tycker jag.

Trots att tiden i Österrike inte blev speciellt långvarig är det ett minne som målvakten kommer bära med sig under en lång tid framöver.
– Det var inte riktigt något jag hade räknat med i maj kanske, skrattar Lundin.
– Men det var verkligen skitkul. Jag hann se väldigt mycket under tiden så det var verkligen en cool upplevelse.


Linus Lundin i Graz-tröjan. FOTO: Imago Sport

TAR INTE ÅT SIG ÄRAN FÖR STORSPELET

Efter att målvakten Isak Edman hastigt och mindre lustigt lämnade Modo på grund av personliga skäl i början av oktober fanns helt plötsligt en målvaktsplats ledig på den svenska marknaden. Efter att först ha lånat in Örnsköldsviks målvakt Oliver Dackell hörde Modo sedan av sig till Linus Lundin om hans tjänster.
– När Modo hörde av sig blev jag väldigt glad. Jag hade helt ärligt ingen bra lösning efter Österrike, så jag var bara otroligt glad att jag fick chansen att komma upp hit, berättar Lundin.

Lundins första tid i Modo kan inte beskrivas på något annat sätt än succé. Efter att ha förlorat sina två första matcher i Modo-tröjan har Modo vunnit fem av de sex senaste matcherna som Lundin vaktat kassen. Under dessa matcher har han hållit två nollor och står noterad för en räddningsprocent på imponerande 95,1 procent.
– Det har absolut gått bra, det måste jag säga. Sen kan jag inte ta åt mig hela äran, hela laget har spelat väldigt bra defensivt. Jag har haft mycket skott utifrån att jobba på och om det blivit returer så har mina medspelare varit först på dem. Jag har mycket att tacka vårt försvarsspel för att det gått så pass bra som det gjort hittills.

Känns det lite som en revansch med tanke på vad som hände i AIK?
– Revansch vet jag väl inte om det är. Jag försöker bara göra så bra jag kan när jag får chansen och mycket mer än så kan jag inte göra. Om det blir två matcher i månaden eller sex matcher i månaden spelar ingen större roll. Jag försöker bara göra det så bra som möjligt i de matcher jag får. 

TRIVS I NORRLAND

26-åringen berättar att han sakta men säkert börjar komma in i vardagen i Örnsköldsvik. Trots att han är född och uppvuxen i Stockholmsområdet så trivs han bra i den lite lugnare norrländska tillvaron.
– Det är klart att det är kanske lite mindre saker som händer här än hemma. Samtidigt tycker jag faktiskt att det är rätt skönt att det är lite lugnare. Jag är en sån som är hemma ganska mycket ändå, så omställningen blir inte så stor. Jag spenderar mycket av min tid hemma eller på hallen. Sen har jag kommit in väldigt bra i laget också, det är otroligt bra grabbar här och jag är väldigt glad att jag fick komma till ett sånt här lag.

I Modo delar Lundin målvaktsjobbet med Erik Hanses som har lång erfarenhet från spel i både Hockeyallsvenskan och SHL. 26-åringen uppskattar verkligen att ha den 28-årige dalmasen som målvaktskollega.
– Erik är en kanonkille som jag pratar väldigt mycket med. Vi sitter bredvid varandra i omklädningsrummet så det blir lätt mycket snack. Vi fungerar väldigt bra ihop och jag är väldigt glad att ha en kille som honom som lagkamrat, säger Lundin.

Örnsköldsvikslaget parkerar på en femteplats i den Hockeyallsvenska tabellen med drygt halva grundserien spelad. Ett helt okej facit kan tyckas, men Lundin och Modo har högre förväntningar än så.
– Modo är ett lag som strävar uppåt och det är ett sånt lag man vill spela i. Jag tycker att vi har bra möjligheter att kunna ta steget upp, vi har ett bra lag.

De har en rätt bra målvakt, också.

Med en storspelande Linus Lundin mellan stolparna finns ingen anledning för Modosupportrarna att inte drömma om en återkomst till svensk ishockeys finrum.