Johan SödergranFoto: Bildbyrån

Inför säsongen var han okänd för de flesta utanför Linköping. Nu är Johan Södergran en bärande spelare – och igår blev han uttagen i Tomas Monténs preliminära JVM-trupp.
– Man är redan lite nervös för uttagningen som väntar. Kampen i Vancouver. säger han efter kvällens seger mot Brynäs.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Linköping besegrade i kväll Brynäs med 5-2, efter att ha vänt såväl 0-1 som 1-2. De bröt därmed Brynäs nio matcher långa poängsvit. Tränaren Magnus Sundquist åkte på sin första nollpoänare sedan han tog över huvudansvaret.

Matchvinnare blev Johan Södergran. Den rivige snajpern pangade in sitt sjunde mål för säsongen och är skytteligatrea i Linköping. Ett starkt facit för en kille som var närmast okänd inför säsongen och som inte hade gjort ett enda mål i SHL innan den här hösten inleddes.
– Jag har försökt spela efter mina styrkor, och skapat så mycket målchanser som möjligt. Jag vill spela i offensiv zon så mycket det bara går. Hittills har det funkat bra och en anledning till det är förstås att jag fått spela med bra spelare. Eftersom det gått bra har jag fått mer speltid också.

”EN BONUS ATT BLI UTTAGEN”

Och som om inte succén i LHC vore nog togs stockholmaren igår ut i Tomas Monténs bruttotrupp inför Junior-VM i Kanade kring månadsskiftet.
– Mitt första mål den här säsongen var att få spela i SHL. Jag har egentligen bara fokuserat på vad som händer i Linköping och försökt jobba mig upp på en så hög nivå som möjligt, där…
– Men fan, jag kunde inte hoppas på JVM alltså. Det trodde jag inte på. Det var en bonus att bli uttagen där.

Men han tar inte ut något i förskott. Två forwards ska som bekant plockas bort från truppen innan premiären mot Finland, på morgonkvisten den 27:e december.
– Det var såklart riktigt kul att bli uttagen, men en bonus. Det ska bli roligt att åka till Vancouver, jag har aldrig varit där, och sen får vi se hur långt det äcker. Det är trots allt två forwards som ska bort.

Vill man bara snabbspola tiden dit nu? Är det svårt att fokusera på SHL-lunken?
– Jag tycker fruktansvärt mycket om att spela med LHC. Samtidigt är så är man redan lite nervös för uttagningen som väntar där borta. Kampen i Vancouver. Men jag ska bara fortsätta spela mitt spel, så går det förhoppningsvis vägen.

”INGEN SOM STICKER UT”

Det känns som att det är öppet om många forwardsplatser.
– Ja, verkligen. Vi har rätt många bra spelare, men det är kanske ingen som sticker ut sådär jättemycket.

Men innan JVM-äventyret väntar några viktiga matcher i SHL. Närmast möter Linköping serieledarna Färjestad på lördag.
– Vi ska ta med oss hur vi kom tillbaka i den här matchen. Vi har lärt oss hantera motgångar efter vår tunga period i mitten av säsongen. Vi ska fortsätta skapa målchanser och framför allt få med oss utvisningar. I powerplay var vi riktigt bra idag och det är det som avgör. Samtidigt tycker jag vi var bättre än dem (Brynäs) idag, avslutar Johan Södergran.