• Publicerat 11 december, 2018
  • Skrivet av Robin Olausson
  • 0 Kommentarer
Roger MelinFoto: Bildbyrån

Efter endast åtta matcher i Brynäs förra säsongen fick Roger Melin sparken. En förlust mot Skellefteå med 2-8 blev sista droppen. Nu talar han ut om tiden i klubben samt framtiden i en längre intervju för Corren.

Den rutinerade tränaren värvades till Brynäs inför fjolårets säsong efter att Thomas ”Bulan” Berglund gått till Luleå. Brynäs, som året innan hade fallit på målsnöret i en dramatisk finalserie mot HV71, hade som ambition att fajtas i toppen.

Men efter endast sju poäng på de inledande åtta matcherna låg Brynäs näst sist i tabellen och dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén valde att agera. Roger Melins tid i Brynäs var över.

”SLOG UNDAN FÖTTERNA PÅ MIG”

Roger Melin säger att han verkligen var oförberedd på beskedet. Han vittnar om att man som grupp pratade om att detta ska klaras tillsammans och att gruppen är stark ihop. Dagen därpå fick han sparken.

(Corren) Kände du dig sviken?
– Ja, faktiskt. Det var stor skillnad när jag fick sparken från Färjestad (2008). Där tyckte jag ärligt talat att jag gjorde ett dåligt jobb. Kanske inte resultatmässigt, men energin sinade och jag fick inte gehör för mitt ledarskap. Då var det nästan skönt.
– I Brynäs förstod jag ingenting. Visst, vi spelade dåligt och tog för lite poäng. Men är det något som jag själv tycker att jag är bra på så är det att vända negativa trender. Nu slog Brynäs undan fötterna på mig och jag fick ingen ärlig chans, säger han till Corren.

”PINSAMT, JAG BLIR FÖRBANNAD”

I höstat fick Stefan Bengtzén också lämna Brynäs. Melin menar att det är bra att även sportchefen ställs till svar för dåliga resultat. Han ser ingen logik i att klubben har värvat spelare som inte är tillräckligt bra och sedan skylls allting på tränaren när det går dåligt.

Vi har inte nått halvvägs in på årets SHL-säsong och redan har tre huvudtränare fått lämna sina uppdrag. Först ut var Melins efterträdare i Brynäs, Tommy Sjödin. Sedan fick Johan Lindbom kicken från HV71 och Örebro sparkade Niklas Sundblad. Melin är kritisk till att det hela tiden ska sparkas tränare till höger och vänster.
– Det är pinsamt, tycker jag. Jag blir förbannad. Man skämmer ut hela organisationen om man inte värnar om sina medarbetare på ett bättre sätt. Jag har inget emot Brynäs bara för att jag fått sparken. Det är mer riktat mot vissa personer.

50-50 CHANS FÖR COMEBACK

Roger Melin är en av de mest rutinerade tränarna i svensk hockey. Han har varit tränare i 32 år, har vunnit ett SM-guld med Brynäs 1999 och förde upp AIK till Elitserien 2010. Han har även utsetts till årets tränare i Elitserien två gånger i sin långa tränarkarriär, 1999 och 2011.

Nu är framtiden däremot oviss för Melin, som inte varit arbetslös så här länge i hela sin karriär. Han har däremot inte stängt dörren helt till en återkomst i ett SHL-bås. Han har fått ett anbud från en klubb som inte spelar i SHL, ett erbjudande han tackade nej till.

Melin själv säger att det är en 50-50 chans att han återvänder till tränaryrket till hösten. I sådana fall vill han ta över en klubb längre ner i tabellen då han själv tycker att han är bättre i klubbar som har haft det tufft och ska jobba sig upp.
– Man börjar ju mer och mer inse att karriären kan vara över. Tiden börjar rinna ut och någon gång tar det slut. Jag är 62 år och är snart i pensionsåldern. Det är inte världens kris, säger Roger Melin till Corren.