• Publicerat 11 december, 2018
  • Skrivet av Peter Ekholm
  • 0 Kommentarer
Cory MurphyFoto: Bildbyrån

Karriären på isen tog slut i våras – nu ska åren som spelare forma Cory Murphys roll i båset.
–  Jag är ny så jag måste falla tillbaka på mina erfarenheter som spelare. Jag tror det kan hjälpa, säger förre SM-guldbacken till Hockeysverige.se

ÄNGELHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter 18 säsonger på yttersta elitnivå bestämde sig Cory Murphy i våras för att lägga skridskorna på hyllan. Säsongen i Karlskrona blev inte som han tänkt sig och laget åkte ur SHL efter kvalförlust mot Timrå. Fyrtioåringen sadlade däremot snabbt om, och i maj skrev han på som assisterande tränare för Rögle. Snabba ryck, men möjligheten att få vara kvar inom hockeyn lockade för mycket för att tacka nej.
– Jag har verkligen tyckt att det har varit kul. Att få fortsätta vara en del av sporten, tävla, vinna, förlora och vara i SHL. Hockey har varit en del av hela mitt liv och jag är glad att få fortsätta vara en del av ett lag, säger Murphy om första tiden i tränarrollen.

Tränarkarriären är ung. Och att gå från elitspelare direkt in som tränare på samma nivå är kanske inte det mest vanliga karriärsteget. Många gånger anpassar sig före detta spelare genom uppdrag på lägre nivå. Men att kasta sig direkt in i hetluften har givit många lärdomar tycker Murphy.
– Det är ju inte som att vara spelare, det är en annan roll, men jag har haft roligt. Mycket handlar om att kolla om det jag gör hjälper eller inte. Det tar lite tid, men jag försöker att vara medveten och njuta av hela den här processen.

Som spelare var Cory Murphy liraren på blå. En back som kunde styra ett powerplay och som ofta syntes i poängprotokollet. Vilken typ av tränare han är det vet han inte riktigt ännu. Att hitta sin identitet är en av många utmaningar han ställts för den här hösten.
– Nu får jag tänka mer, vara med och sätta systemet och lära spelarna på ett individuellt plan. När man är spelare fokuserar man bara på jobbet och vad man ska göra, det är lite mer att göra som tränare. Men jag lär mig och blir mer bekväm.

Cory Murphy och Cam Abbott funderar ut vägen. FOTO: Bildbyrån

ERFARENHET SOM HJÄLPER

Cory Murphy kom till Sverige från vitryska Dinamo Minsk inför säsongen 2013-14. Han hamnade i Växjö Lakers som under hans andra år i klubben blev svenska mästare.
– Jag kom till Växjö i ett bra läge. De var på gång framåt och satsade för att vinna. Det ville jag vara en del av. Jag hade fyra bra år och Växjö blev som hemma för mig.

De fyra säsongerna i Växjö lärde honom hur det var att tillhöra ett topplag i SHL. Förra säsongen fick han känna på motsatsen i Karlskrona.
– När jag bytte till Karlskrona var det för att jag inte kände mig redo att sluta. Det gav mig en möjlighet. Vi hade det jobbigt, det var tufft men jag ångrar inget, säger Murphy.

Inte visste han då att erfarenheterna från de fem åren som spelare i Sverige skulle betyda mycket under sin första säsong som tränare. Rögle inledde krisartat och förlorade sina sex första matcher. Sedan dess har de varit ett av SHL:s bästa lag. Två scenarion som han kunnat relatera till från sina år på isen.
– Att jag varit i både ett vinnande och i ett förlorande lag gör att jag kan ta erfarenheter från båda och försöka ta in det här. Jag är ny så jag måste falla tillbaka på mina erfarenheter som spelare. Jag tror det kan bidra med några tankar som kan hjälpa. Man lär sig från båda situationerna.

Kan det vara frustrerande att inte kunna hjälpa till på isen?
– Nej, det tycker jag inte. Jag hade turen att kunna spela länge. Jag kände förra året att det var bra läge att göra något annat. Men du vet i matcher som den i går (derbyt mot Malmö) där atmosfären och matchen var bra. Då minns man hur det var, men jag försöker att inte tänka på det så mycket.

Murphy i Karlskrona-tröjan. FOTO: Bildbyrån

”ÄLSKAR SVERIGE”

Förutom Cory Murphy består Rögles lagledning av huvudtränare Cam och sportchef Chris Abbott. Den gemensamme nämnaren för trion är att de alla kommer från Kanada, men ändå rotat sig i Sverige.
– Vi älskar Sverige. Det är hemma för oss. Min fru och familj trivs väldigt bra. Tidigt i min karriär kanske vi inte trodde på det, men nu är vi här. Vi är glada att stanna. Det är ett bra land, en bra liga och vi vill ingen annanstans, säger Murphy som skrev ett treårskontrakt med Rögle.

Fem år i Sverige … då är väl svenskan ganska bra?
– Det är en sak som jag kanske inte lagt ner så mycket tid på som jag borde ha gjort. Men jag måste göra det eftersom vi vill stanna. Mina barn pratar svenska hemma, de är bra lärare så det är upp till mig nu. Jag vill lära mig, det tar bara lite tid.

Vad var det som lockade med Rögle?
– De bedriver en toppverksamhet. De har sin plan för att bli ett vinnande lag. Det är väldigt kul att vara en del av en sådan här organisation. Jag kommer till jobbet med ett leende på läpparna varje dag. Alla har tagit bra hand om mig.

– Jag är väldigt tacksam för chansen, avslutar han.