Bo Horvat och Elias Pettersson jublar.
Vancouver

Elias på historiska höjder – nu är han bäst på 25 år

Efter fempoängsmatchen i söndags imponerade Elias Pettersson på nytt i natt. Han låg bakom Vancouvers vändning mot Columbus, och med ett mål och en assist blev han den bästa rookien på 25 år.
– Det var ett av mina turligaste mål någonsin, sade han efter matchen.

Inte sedan den alltid så omdiskuterade ryssen Aleksej Jasjins dagar har en rookie inlett en säsong lika bra som Elias Pettersson gjort nu. Efter två nya poäng i 3-2-vinsten mot Columbus är Pettersson den första rookien som gjort 32 poäng på sina inledande 27 NHL-matcher sedan Aleksej Jasjin säsongen 1993/1994.

I natt såg det emellertid länge ut som att han, och hela Vancouver, hade fått en reaktion efter helgens storseger mot St. Louis Blues. Blue Jackets ledde med 1-0 efter den andra perioden (målet kom från Seth Jones) och det dröjde nästan halvvägs in i slutperioden innan Pettersson kom in i poängprotokollet. Han fanns då med i förarbetet till nyförvärvet Josh Leivos 1-1. Leivo har gjort 2+1 på fyra matcher sedan han värvades från Toronto förra veckan.

Oliver Bjorkstrand återgav ledningen till Columbus innan Pettersson återigen klev fram. Han kvitterade till 2+2 med ett hederligt ”skitmål” och noterade därmed sitt 16:e mål och totalt 32:a poäng.
– Det var ett av de turligaste målen i min karriär, men jag tar det. Det hjälpte oss att få två poäng och det är det som betyder något. Vi hittade ett sätt att vinna.

Ja, Vancouver var inte klara när de hämtat upp två underlägen. De passade också på att fullborda en vändning när genombrottsmannen Jake Virtanen avgjorde med knappt två minuter kvar av ordinarie tid. Det målet säkrade Vancouver Canucks tredje raka vinst. Efter en riktigt tung period har säsongsinledningens succélag återigen hittat formen.

En stor anledning till det är att Jacob Markström också hittat formen på allvar. Han räddade 34 skott i natt och imponerades av att både han och laget tog sig tillbaka efter Bjorkstrans 2-1-mål.
– Det kunde ha blivit ett slag i magen för mig, men vi tog oss igenom det. Vår ”push” var riktigt bra.

Columbus – Vancouver 2-3
Columbus: Seth Jones, Oliver Bjorkstrand
Vancouver: Josh Leivo, Elias Pettersson, Jake Virtanen

18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL