Thomas "Bulan" BerglundFoto: Bildbyrån

Thomas ”Bulan” Berglund vände hem till Luleå inför förra säsongen och blev då huvudtränare för den klubb han är synonym med inom svensk hockey. Efter fjolårets sjundeplats toppar nu Luleå Hockey en jämn SHL-tabell. 
– Det är klart att man känner lite press, säger han till Hockeysverige.

Klubbikonen Thomas ”Bulan” Berglund var med och vann SM-guld som spelare med Luleå 1996. Ikonen gjorde totalt 669 matcher i dåvarande Elitserien, samtliga för Luleå. Det Luleå han idag basar över som huvudtränare. Det Luleå som i skrrivande stund toppar SHL. I en intervju med Hockeysverige inför återkomsten till Norrboten förra säsongen sa att han inte kände någon press – något han nu är beredd att revidera en aning:
– Som tränare blir det ju på ett annat sätt. Som spelare har man absolut sitt ansvar men som tränare är man ansvarig för hela verksamhet. Jag får väl ta tillbaka det uttalandet lite. Det är klart att det känns lite press. Jag har ju varit i Luleå under större delen av min karriär så jag känner ju extra för klubben, säger han när Hockeysverige ringer upp.

BRA SPELARMATERIAL

Den första säsongen gav en sjundeplats i tabellen och sedermera respass direkt i åttondelsfinalen mot Berglunds tidigare arbetsgivare, Brynäs. I år har Luleå däremot gått från klarhet till klarhet och även om tabellen är jämn kan ingen ta ifrån Berglunds gäng att de toppar SHL:
– Det är väldigt jämnt. Det viktigaste är att vi har spelat bra. Vi har grabbar som jobbar hårt i varje match. Alla tar sitt ansvar ute på isen. Vi är med i varenda match. Vi är inte borta i någon av de matcher vi har spelat och motståndarna får kämpa för varje poäng de ska ta mot oss, säger han och fortsätter:
– I grund och botten gäller det att ha bra spelare. Jag tycker att vi har fått bra spelare i år. I fjol var spelarmaterialet sådär. Vi har bättre spelarmaterial i år och då är det bättre att få det att fungera ovasett vilken spelidé man har. Framförallt på backsidan har det varit hög nivå hela vägen. Vi släppe sällan till enkla mål. Motståndarna måste kämpa hårt för att göra mål.

Hur har värvningarna inför säsongen gått till rent planeringsmässigt? Din spelidé ska matchas med de spelare som kommer in…
–  Det är ”Skuggan”, Ulf Engman, jag, Kyrö och Henrik Stridh. Vi är alla delaktiga i det. Det är vi fem som samarbetar och det har vi gjort på ett bra sätt., menar Berglund.

Appropå spelidé: En snabb titt i statistiken visar att ni har blivit markant bättre i numerärt underläge i år. Från 79,14% till 88,06%. Har ni ändrat något där?
– Nej, egentligen inte. Vi har jobbat utifrån samma system som vi gjorde förra året men det har slagit bättre ut i år. Om det är flyt eller vad det är, vet jag inte. Men vi är väldigt nöjda med vårt boxplay såhär långt har gjort det med passion. Det är en viktig del i det hela, lika viktigt som powerplay, säger han och fortsätter:
–  Det är mer glamonur över powerplay. De får poäng och så, men det gäller att vi – både ledare och spelare – hedrar den insats som görs i boxplay.

ANPASSAT SCHEMA

Under torsdagen spelade Luleå en DM-match mot Kalix men frånsett den segern (8-7 efter att Kalix startat matchen med 6-0-ledning) har det varit en lugnare träningsvecka för Berglunds gäng. Det har varit en skön vecka, menar han. När nu säsongen går in i ett intensivt skede runt jul med många matcher föds då frågan:

Hur påverkar ert geografiska läge matchupplägg och resor?
–  Vi flyger naturgitvis till nästan alla bortamatcher. TIll TImrå och Skellefteå blir det buss men annars flyger vi. Man vänjer sig vid det. Vi har chartrat några resor. Vi lägger om reserutter för att det ska passa bättre med familjer och sådär. Vi sover ibland på Arlanda för att kunna komma upp med 8:30-planet till Luleå på morgonen. Nu möter vi Frölunda på annandagen och Mora den 30 december. Då har vi chartrat ett eget plan för att vara borta så lite som möjligt. VI är vana vid det och man kommer in i det som ny. Det gör gruppen mer sammasvetsad när man är tillsammans så mycket.

FÖTTERNA PÅ JORDEN

Ett sammansvetsat Luleå har visat att man blir att räkna med under vintern och framåt vårkanten. Grundspelet är stabilt och stundtals har laget kämpat ner moståndarna med en frenetisk offensiv – kryddat, naturligtvis, med den solida defensiven. Men man låter sig inte sväva iväg:
– VI har sagt topp sex. Det sa vi innan säsongen och det finns ingen anledning att rucka på det. Det är vår målsättning fortfarande. Det är jämnt spelarmaterial över hela ligan Jag tycker generellt sett att SHL ligger långt fram taktiskt. Det är svårt att forcera andra lag och ta poäng.
–  Det är ovisst varenda match. Vi möter Mora nu på onsdag. Det ligaettan mot jumbon och för 20 år sedan hade vi mer eller mindre vetat att vi skulle vinna den matchen. Nu är det inte så. Är vi inte med i matchen så förlorar vi mot Mora hemma. Så enkelt är det, säger han och avslutar:
– Så här är det ju roligare för alla.

.