Roger Melin måste bevisa sig själv innan han vinner över fansen.
Nyheter

Leksands fans om tränarbytet: ”Inte övertygad om att det är rätt på sikt”

ANNONS

Dagens stora nyhet har varit att Leksand sparkar tränare Leif Carlsson och ersätter honom med rutinerade Roger Melin. Leksands supporterklubb är positiva till bytet men hade hellre sett att man vågade satsa på något nytt. 
– Jag är inte helt övertygad om att Melin är den tränartyp vi söker på sikt, säger Torbjörn Olsson, klubbchef för Leksand Superstars till hockeysverige.se.

Leif Carlsson ut, Roger Melin in. Det går inte att förneka genomslaget som bytet redan har fått om man ser till reaktionen i media. Det har pratats med experter, klubbikoner och de närmst inblandade i bytet men supportrarna har inte riktigt fått sin röst hörd. Fram till nu.

Torbjörn Olsson har varit ordförande för Leksand Superstars i över 20 år men valde att kliva av. Han är idag istället klubbchef för supporterklubben och har gott om erfarenhet av Leksand som organisation. Han är positiv till att klubben sparkade Leif Carlsson och tror att det vänder för Leksand nu.
– Jag tycker att det var nödvändigt, helt rätt att sparka ”Leffe”. Det var helt stopp i maskineriet, inget funkade. När det inte är en, två eller tre spelare som spelar dåligt och klappar igenom utan hela laget då är det ju en ledarskapsfråga, säger Torbjörn Olsson.

”INTE ÖVERTYGAD OM ATT MELIN ÄR RÄTT”

Tror du att bytet görs för att tillfredsställa de kritiska rösterna från fansen?
– Det är klart att det har funnits en opinion och den måste ju hanteras. När opinionen blir för stark så måste man ibland ge vika. Det kan bli nästan som i politiken att man tvingas ta beslut man inte känner sig trygg med för att opinionen är så stark. Det var nödvändigt för att få med sig folk på resan, säger han och fortsätter:
– Det är bara att titta svart på vitt det som händer i Leksands IF just nu. Lagets prestationer har inte lockat publik och det innebär att klubben tappar pengar. Då måste man göra något för att få tillbaka publiken och förtroendet.

Det blev Roger Melin som ersatte ”Leffe” och Torbjörn säger att han har gillat Melin som tränartyp tidigare. Han syftar på tiden när tränaren nådde framgång med Brynäs vid millennieskiftet. Han är däremot tveksam till om han är rätt man för Leksand i nuläget.
– Jag inte helt övertygad om att han är den tränartyp som vi söker på sikt. Det är inget mot Roger personligen utan jag är trött på att det hela tiden ska värvas meriterade tränare som spenderat flera säsonger i SHL. Man måste våga satsa på något nytt, en ung och nytänkande tränare som har rätt profil och passar in i modellen man tänker sig för framtiden, säger han och fortsätter:
– Jag tycker ändå att det känns helt okej i situationen vi är i nu. Det var ju nödvändigt att göra något i alla fall. Roger kanske är rätt just i det här skedet sen får vi se hur det går nästa säsong. Risken är ju att det blir precis som med ”Leffe” och ”Perra” att det funkar för stunden men sedan går tungt igen.

Torbjörn Olsson. Foto: Ronnie Rönnkvist

”VAD FAN ÄR LEKSANDS IF”

Roger Melin skrev ett kontrakt som gäller fram till 2020. Det innebär att han kommer att bli kvar i klubben inte bara denna säsongen utan även nästa. Torbjörn är kritisk till detta och tycker istället att man skulle ha prövat Melin säsongen ut och sedan utvärderat om han är rätt för Leksand som hockeyklubb.

När Melin tar över så gör han det som den tionde tränaren på lika många år i Leksand. Under denna period har man har åkt upp och ner i tabellsystemet och aldrig lyckats befästa sig som SHL-klubb.
– Det är min övertygelse om att problemet inte sitter i tränare eller spelare, att de skulle vara för dåliga. Problemet sitter längre upp i hierarkin i organisationen. Leksands IF har idag ingen ryggrad, det finns ingen stabilitet, ingen röd linje. Man vet inte vad vi står för, vi har ingen riktig identitet vilket gör att man vinglar och far från höger till vänster och upp och ner.
– Just nu pratar vi om tränare men du kan titta i styrelsen så kan man se hur mycket folk det har bytts där. Varje gång vi byter folk så ska vi också byta riktning och då blir det rörigt och instabilt i organisationen och det är huvudproblemet. Vi måste kunna veta, vad fan är Leksands IF.

HOPPAS PÅ MELINEFFEKT

Kan det vara så att det ställs för höga förväntningar på Leksand?
– Höga förväntningar det ska finnas, jag tror inte att det är exceptionellt för Leksand. Vi vet vilken potential som finns runt varumärket och klubben och dit vill vi nå på sikt. Leksand ska ha höga förväntningar.

Hur tror du att det går för Leksand nu, blir det en ”Melineffekt”?
– Vägen till ett SHL-kval är oerhört lång och svar men vi om någon vet att det går. Man behöver bara rätt flow i gruppen och få spelet att stämma. Ser man till truppen på pappret så ska vi absolut kunna vara där och fajtas. Resan dit blir betydligt tuffare med situationen vi satt oss i när det nu är så långt upp till toppen.
– Jag tror att en stor del av glädjen kan komma tillbaka i och med tränarbytet. Att det kommer nytändning och en energiboost som tänder både spelare och publik. Jag hoppas på en ”Melineffekt” men tror mer på en ”tränarbyteseffekt”. Det hade nog inte spelat någon roll vem det var, bara det faktum att det görs en nödvändig förändring som kan ge en kortsiktig effekt till att börja med, säger Torbjörn Olsson, klubbchef och tidigare ordförande för Leksand Superstars.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL