PAR MED SKILDA KARRIÄRER. Alexander Sahlin och Clara Mae har lyckats på varsitt håll – och ändå hållit ihop under många år.
Södertälje SK

Paret som lever sin dröm – i varsin ände av världen: ”Vi får känna saknaden”

ANNONS

Båda två kan påstås ha elitkarriärer som de är hårt dedikerade till. Trots det har Södertälje SK:s målvakt Alexander Sahlin och hans flickvän, artisten Clara Mae, hållit ihop i sju år. I en intervju med hockeysverige.se berättar de om hur de har navigerat sig igenom de utmaningar de ställs inför.
– Grunden för ett starkt förhållande, i alla fall för oss, är att vi har egna drömmar och intressen som vi brinner för, men även pushar och stöttar varandra i, säger Clara Mae.

BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Ett lyckosamt förhållande brukar påstås bygga på uppoffringar från båda håll. Men hur blir det när båda parterna i förhållandet har vad man skulle kunna beskriva som ”elitkarriärer”? Karriärer som dessutom inte alls går hand i hand.

Hockeysverige.se har träffat ett sådant par.

Södertäljes målvakt Alexander Sahlin, som tillhör Hockeyallsvenskans främsta på sin position, är sambo med ingen mindre än artisten och låtskrivaren Clara Mae. Största delen av sin tid som artist är hon stationerad i Los Angeles – nio tidszoner bort.

Visserligen gillar Alex musik, men det är två andra saker som förenar dom båda. Hockeyn och födelsestaden. Båda är från Gävle och Claras bonuspappa är ingen mindre än Modos sportchef, Brynäslegendaren Michael Sundlöv.
– Första gången jag såg Clara var i Lilla Melodifestivalen 2002. Jag följde henne på Lunarstorm och alla grejer som fanns då. Vi skrev till varandra ganska mycket. Sedan var vi på en blind date då vi var 15 år…

Clara Mae:
– Vi dejtade med en kompis var och jag kommer ihåg att vi spelade fotboll.

Sahlin:
– Det gick väl inte så bra eftersom det inte hände något mer efter det, skrattar SSK-målvakten då hockeysverige.se träffar honom och hans sambo Clara Hagman, som hon egentligen heter, på ett kafé i Bromma några dagar före jul då hon är hemma en sväng från USA. 

Clara fortsätter:
– Det gick några år. När vi var runt 20 år hittade vi varandra igen och nu har vi varit tillsammans i sju år, men man kan säga att vi känt varandra sedan vi var tio.

Mamma är tillsammans med en målvakt, Micke Sundlöv, och så är även du…
– (Skratt) Jag har väl gått i mammas fotspår, men jag skulle aldrig bli tillsammans med hockeyspelare. Sedan går även jag och träffar en målvakt.
– Samtidigt är jag van med alla rutinerna innan matcher. Att man jämt ska äta samma mat innan match. Ibland kan det vara tre gånger i veckan, men jag är även med en hockeyspelares andra rutiner. Det här har jag ändå vant mig vid.


Foto: Privat

”SJUNGER VÄL I DUSCHEN…”

Clara Hagmans riktiga pappa heter Peter Eriksson och är musiker och producent. Det var genom honom som hon kom i kontakt med musiken i ett tidigt skede.
 Han alltid haft en studio hemma. Det var också där jag började jobba, skriva och spela in covers. Sedan var jag med i Lilla Melodifestivalen 2002 med min egenskrivna låt. Efter det hörde Alex av sig, säger Clara med ett leende innan hon fortsätter:
– Jag hade bestämt mig redan som väldigt ung att det var att hålla på med musik som jag ville göra. Sedan studerade jag på Jazzlinjen i Gävle under tre år. Jag jobbade även vid sidan av, men efter det att jag gått ur gymnasiet blev vi tillsammans. Vi bodde i Leksand, flyttade till Lindesberg ett tag, Uppsala…
– När vi kom till Uppsala och Alex spelade i Almtuna pendlade jag mycket till Stockholm, sajnade med ett förlag, jobbade och allting började ta fart. På så vis blev det perfekt när Alex kom till Södertälje och vi kunde flytta hit.

Alex, var du bara intresserad av Clara eller hade du ett intresse för musiken också?
– (Skratt) Jag gillar såklart att lyssna på musik, men så mycket mer var det inte. Jag har inte någon jättestor talang för musik. Sjunger väl i duschen…

Sjunger Alex bra, Clara?
– Det var en känslig fråga (skratt), men jag skulle nog säga att han inte är helt talanglös. Vi har väl bjudit på någon duett när vi varit ute på karaoke till ”Aldrig ska jag sluta älska dig”. Han är inte tondöv och hans mamma är ganska duktig på sjunga.

Alex:
– Skulle du fråga någon med ett lite sämre öra så skulle han eller hon säga att jag sjunger riktigt bra, skrattar Södertälje-målvakten.

VAR MED I ACE OF BASE

Clara Mae jobbar främst i USA, men under ett år var hon även medlem under i världsbandet Ace of Base
– Det var efter gymnasiet. Ni vet den där tiden då man inte vet vad man ska göra med sitt liv. Då var vi inte tillsammans utan jag var bara 17 år då. Jag fick då en förfrågan om att vara med i Ace of Base och göra ett album.
– Jag hade väl ärligt talat egentligen ingen koll på vilka dom var, men vi åkte på en världsturné och det var väldigt lärorikt. Bland annat lärde jag mig vad jag vill och inte vill göra, att det inte är så glamoröst alla gånger utan det är hårt arbete. Under turnén förstod jag också hur stora Ace of Base var.
– Jag är låtskrivare också och brinner för det, så för mig blev det som att sjunga karaoke inför flera tusen åskådare varje kväll. Till slut kände jag att det här inte var det jag ville göra, men jag är tacksam över att jag har fått uppleva det. Jag kände ändå att jag ville gå vidare, skriva musik och hitta mitt ID som jag kan stå för. Att kunna gå upp på scen och känna att det här är jag stolt över att ha gjort.

Var jobbar du mest idag?
– I USA, men jag har även sajnat med ett förlag här så det kommer bli fokus på Sverige också framöver. Men främst är det USA eftersom jag har mitt skivbolag där.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”BLIR INTE CHOCKAD LÄNGRE”

Clara Mae heter som sagt Hagman så det går inte att låta bli att fråga om vad namnet Mae kommer ifrån.
– Tidigare hette jag alltid Clara Hagman. Efter Ace of Base behövde jag en nystart med ett nytt sound. Det jag gör nu är något helt annat än det jag gjorde innan. Då ville jag hitta ett nytt namn, vilket inte var lätt, men Mae kom från ordet mig.
– När jag kom på det här namnet höll jag dessutom på med lite country och jag tycker att namnet Clara Mae är country. Nu har jag vant mig vid det namnet och när folk kallar mig det blir jag inte chockad längre utan det känns som jag.

När blir du Clara Sahlin?
– Det får du fråga han där, ha ha…

Alex:
– Det kan jag inte avslöja här får då blir det ju ingen överraskning.

Trots den misslyckade dejten på fotbollsplanen hittade alltså SSK-målvakten och Clara Hagman tillbaka till varandra för sju år sedan.
– Det var jag som tog första steget, säger Clara med ett leende och fortsätter:
– Jag hade varit i ett annat förhållande ganska länge. När det tog slut så såg jag Alex där…

Alex:
– Det var en ren slump att helt plötsligt stod vi där framför varandra på en krog i Gävle. Sedan fortsatte vi ha kontakt och träffades en del då jag kom hem till Gävle.

Clara:
– Sedan var jag och hälsade på lite uppe i Leksand…

Alex:
– … och efter det blev jag inte av med henne, säger Alex med en varm blick och ett leende mot sin flickvän.


Clara Mae på ett hustak i Hollywood. Foto: Privat

”VI LEVER MED EN OSÄKERHET”

Hur mycket liknelser ser ni i varandras ”elitkarriärer”?
– Det är mycket som är lika, men sedan är det mycket som är olikt, säger SSK-målvakten varpå Clara fortsätter:
– Likheterna tycker jag är att vi lever med en osäkerhet som du kanske inte har i andra jobb. Här jobbar vi lite mer dag för det och kanske inte vet hur nästa år ser ut. Det är samma sak för en hockeyspelare, får han ett nytt kontrakt, behöver vi flytta till en ny stad och så vidare.
– I musikbranschen lever man också osäkert ekonomiskt. Sedan är vi båda ”public person”. Det ger folk rätten att tycka, döma och säga vad dom vill om oss. Det finns två sidor av det. Dels kan man få mycket fina komplimanger men man kan man också få mindre fina komplimanger. Det är samma sak inom hockeyn. Jag tror ändå att vi båda har klarat oss bra ifrån det.

Alex:
– En av dom största likheterna tycker jag är att man får leva sin dröm. Vi får göra det vi älskar.

Clara:
– Jag får ofta höra just ”Gud vad lyckligt lottad du är som får jobba med det du älskar”. När jag får höra det blir jag nästan lite chockad för jag vill att alla ska få jobba med det dom tycker om. Oavsett om du är doktor eller vad som helst så hoppas man att alla ska ha chansen att göra det dom brinner för. Sedan har vi båda i mångas ögon två surrealistiska jobb. Nästan som låtsasjobb.

”UPPSKATTAR VARANDRA DESTO MER NÄR VI TRÄFFAS”

Det är även motgångar i livet. Bland annat hade Alexander det under förra säsongen som blev helt förstörd av en skada. Då är det inte alldeles enkelt att stötta varandra om man finns i två olika delar av världen.
– Nu finns det videosamtal så det går ändå ganska bra. Grunden för ett starkt förhållande, i alla fall för oss, är att vi har egna drömmar och intressen som vi brinner för, men även pushar och stöttar varandra i. När jag är borta saknar vi varandra, men vi uppskattar varandra desto mer när vi träffas. Det tror jag gör att det för oss håller i längden och inte bara kommer in i det här vanliga kugghjulet, säger Clara.
– Jag tror Alex tycker det är tråkigt då jag åker till L.A. och ska vara borta en månad samtidigt som han har matcher här hemma. Förra året var väldigt jobbigt eftersom Alex var skadad.

Hur kunde du backa upp Alex då?
– Jag var hemma då han gjorde operationen och vi båda två bodde på madrasser i vardagsrummet under två veckor eftersom han inte kunde sova i sängen.

Alex:
– Clara åkte över ganska tätt inpå eftersom det var en ”kickstart” samtidigt för henne. Jag mådde dåligt, men samtidigt gick det bra för Clara och jag ville och försökte stötta henne så gått jag kunde.

Clara:
– Det blev såklart superjobbigt att då vara på andra sidan jordklotet, att då veta att han ligger hemma, tittar i taket och inte mår så bra. Man försöker stötta, men det är svårt. Speciellt med tidsskillnaden på nio timmar. När han ska lägga sig har jag just vaknat.

Alex:
– Just det här med tidsskillnaden är det som var jobbigt.

Clara:
– Det var en otroligt jobbig situation, men den här säsongen har varit mycket lättare eftersom han haft hockeyn som han älskar. Du var väldigt nere och din pappa var nere och bodde med dig och försökte muntra upp dig så gott det gick.

Alex:
– Jag har några släktingar i närheten som jag kunde bo hos så jag fick lite sällskap och jag blev väl lite bortskämd där, men jag tog mig igenom det, säger han med ett leende.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”IBLAND KOMMER DET ANNAT EMELLAN”

Hur håller man ihop ett förhållande på distans som ni gjort?
Clara:
– Jag ska ut och turnera till våren och då blir det lite mer utmanande. Förhoppningsvis kommer Alex kunna följa med lite också.

Alex:
– Samtidigt har vi vårt hem här. Det är inte så att Clara har en egen lägenhet någon annanstans.

Clara:
– Sedan försöker jag styra mitt schema. Är Alex ledig en dag eller slutar tolv så ser jag till att vara ledig. Vi umgås otroligt mycket då jag är hemma. För oss fungerar det ändå bra att jag är borta ibland och vi får känna saknaden. Jag tror att vi då också uppskattar varandra mer.

Blir det mycket musik- och hockeysnack när ni träffas eller undviker ni dom ämnena?
Clara:
– Efter en bra match, alltså en vinst (skratt), pratar vi om matchen och vad jag tycker om den. Jag går på alla hemmamatcher då jag är hemma. Efter en förlust har jag lärt mig att inte diskutera matchen så mycket. Vi tar det två dagar senare att vi pratar igenom matchen, vilka mål Alex tycker att han borde tagit och så vidare.
– Om jag har skrivit en ny låt brukar jag spela den för Alex och höra vad han tycker, men i övrigt sitter vi inte och pratar hockey och musik. Vi är väldigt filmintresserade och går på bio en gång i veckan, har en liten dejtkväll.

Alex:
– Tyvärr blir det inte så ofta som jag hinner se Claras konserter. Senast var i somras uppe i Östersund på Storsjöyran. Vi passade på att ta en liten lill-semester. Annars missar jag mycket tack vare hockeyn.

Har du känt någon gång ”Jag skiter i hockeyn och flyttar med Clara till Los Angeles”?
– Nej, det får jag ta efter karriären i så fall. Jag försöker se allt jag hinner av det Clara gör, men ibland kommer annat emellan precis som det gör för Clara när hon vill se mig.

Nu är det snart jul, hur kommer Alexander Sahlin och Clara Hagman fira den?
Alex:
– I år ska vi faktiskt fira den ihop uppe i Gävle.

Clara:
– Jag är skilsmässobarn, men Alex har gifta föräldrar. Det brukar vara tre ställen som vi ska försöka hinna till varje julafton. Alla vill hinna träffa oss eftersom vi inte bor i Gävle längre. Vi vill också verkligen hinna träffa alla.

Alex:
– Så har det varit varje jul och det har vi väl blivit vana med nu.

Clara:
– Men nu har min mamma, Micke och Alex föräldrar slagit ihop allting och det ska bli mysigt. Pappa och hans familj träffar vi dagen innan julafton. Det ska bli härligt att komma hem till Gävle och bort från storstan lite.

Alex:
– Ja, det ska faktiskt bli skönt så vi slipper flänga runt i hela Gävle, avslutar Alexander Sahlin och Clara Mae innan dom ger sig hem för att packa inför julfirandet med nära och kära hemma i Gävle.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch