Tony Mårtensson
Nyheter

Ett affischnamn som lämnat rampljuset: ”Är en jäkla utmaning”

ANNONS

Tobias Enströms NHL-meriter har han inte – men få spelare inom svensk ishockey har samma tunga CV inom europeisk ishockey. Men Tony Mårtensson har lämnat de tyngsta strålkastarljusen för att i stället vara en av Almtunas största stjärnor någonsin.
– Jag hade kunnat spelat på andra ställen, men vi vill att våra barn ska växa upp på en trygg plats, berättar han för hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför förra säsongen återvände Tony Mårtensson till SHL efter sju säsonger utomlands. Längre tillbaka i karriären har han ytterligare tre utlandssäsonger på sin C V. Där ingår bland annat sex NHL-matcher för Anaheim. Men nu var 28-åringen från Märsta klar med utlandsspel och ville hem till Sverige att spela. Ny klubbadress blev hans tidigare klubb Linköping, men säsongen där blev inte alls vad han hade hoppats på. ”Bara” två mål och totalt 13 poäng på 48 matcher. Efter säsongen valde han att lämna Linköping för att i stället skriva på ett ettårskontrakt med Almtuna.
– Hockeyn här är idag mycket intensivare än då jag lämnade för sju år sedan. Snabbare också för den delen. Samtidigt har hockeyn varit ganska snabbt i KHL och Schweiz också, berättar 38-åringen då hockeysverige.se träffar honom i Tegera Arena för en intervju bara minuterna efter att hans Almtuna åkt på en snöplig förlust mot Leksand.
– Vi fick barn för snart tre år sedan nu. Redan då sa vi att när barnet fyller två år så ska vi flytta hem till Sverige. Dessutom var huset i Sigtuna klart samtidigt kände jag att jag hade gjort mitt utomlands och ville flytta hem. Först blev det Linköping i fjol. När sedan Almtuna visade intresse, för mig och min familj passade det jättebra.

Tony Mårtensson kände sig med andra ord klar med spel i andra ligor än dom svenska.
– Ja, absolut. Familjen går först nu.

TUFF SÄSONG I LHC

Förra säsongen med Linköping blev inte vad han hade förväntat sig och endast 13 poäng var givetvis en besvikelse för honom.
– Det var en speciell säsong. Jag kom hem och visste om innan att jag skulle få en roll lite längre ner i hierarkin. Då gör man inte heller så mycket poäng.
– Jag försökte ta den rollen och jobba hårt i varje match, men det blev en lång säsong. Vi åkte ur tidigt, vilket var tufft, men det är också därför jag känner en väldig revanschlusta den här säsongen. Jag tycker också att jag den här säsongen, då jag har fått spela i en lite mer offensiv roll, visat att jag ännu håller en hyfsad klass i alla fall, säger Mårtensson med ett lätt skratt.

Känner du en besvikelse över hur förra säsongen blev?
– Ja, ja… Jag var skitbesviken. Jag har alltid varit en offensiv spelare, men det var lite annorlunda förra säsongen, att inte producera. Jag försökte jobba hårt och så är det, att någon måste spela i en sådan kedja också. Det är som det är och för mig var det bara att bita ihop och gnugga.

Du är från Märsta och bor i Sigtuna, känns då spel med Almtuna lite som att flytta hem och spela?
– Ja, så är det. Som jag sa var det klart redan innan att vi skulle flytta tillbaka till Sigtuna med barn på dagis och allt sådant. Björn (Danielsson, sportmanager) är en god vän och när Almtuna ställde frågan så passade det mig jättebra.
– Jag behöver inte pendla någon annanstans samtidigt som jag hittade suget för hockeyn igen. Nu tycker jag det är riktigt kul.

IMPONERAS AV HOCKEYALLSVENSKAN

Tony Mårtensson finns fortfarande i händelsernas centrum…FOTO: Stefan Johansson

Det var inte bara Almtuna som gav förslag om spel i deras organisation. Trots det valde han alltså spel i Hockeyallsvenskan.
– Jag hade kunnat spelat på andra ställen, men vi vill att våra barn ska växa upp på en trygg plats. Dessutom har vi familj, syskon och så vidare i Sigtuna-området. För mig var det inget svårt val alls.
– Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften att spela här. Idag var det helt underbart att spela inför så här mycket folk (7650). Så är det inte direkt i alla matcher i Hockeyallsvenskan. Man får arbeta lite mer mentalt för att ladda upp sig själv.

Tony Mårtensson är imponerad över den nivå som Hockeyallsvenskan håller.
– Nivån är jättebra och det finns otroligt många skickliga hockeyspelare i den här ligan. Det visar sig också genom att många spelare kommer upp i SHL varje säsong och gör bra ifrån sig där. Dessutom går några direkt till NHL. Hockeyallsvenskan har definitivt blivit bra mycket bättre senaste sju, åtta åren.    

Så här långt har Mårtensson svarat för elva mål och totalt 31 poäng på 31 matcher.
– Det tog ett tag att komma in i spelet. Speciellt förra säsongen eftersom jag spelade hockey med rätt så lite puck, men det är så som jag spelar nu jag vill spela, lite mer offensivt och få mycket puck. Det är då jag kan få fram mina offensiva styrkor.
– Vi ligger där vi ligger i tabellen (12:a), men senaste månaden tycker jag att vi har spelat riktigt bra och är på väg mot formen. Fortsätter vi så här kan vi helt klart sluta topp åtta.

”HÄR FÅR JAG EN ANNAN PRESS PÅ MIG”

Du är 38 år, känner du ändå att du utvecklas som spelare och ser du det som en utmaning att kliva ner i Hockeyallsvenskan?
– Det är en jäkla utmaning. Framförallt efter förra säsongen, att komma ner hit. Här får jag en annan press på mig också samtidigt som jag vill vara en producerande spelare och spela mycket.

– Det gäller då också att producera. Jag gillar det samtidigt som det är en sådan roll jag haft senaste tio säsongerna, förutom den förra. Jag måste också vara beredd på att få kritik om jag inte producerar och spelar bra, men det är precis som det ska vara.

Vilka spelare i Almtuna har överraskat mest på dig så här långt?
(Viktor) Hertzberg, som jag spelar med, gör mig bättre. Vi har hittat en bra kemi, skapar mycket chanser och har gjort en hel del mål.
– Även (Lucas) Sandström som är tredjelänken i vår kedja. Han är en väldigt oöm spelare som drar på sig mycket uppmärksamhet. Jag tycker att vi tre kompletterar varandra riktigt bra. Jag måste också erkänna att det är spelare som jag inte hade så bra koll på innan den här säsongen, avslutar Tony Mårtensson med ett leende. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL