• Publicerat 30 december, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Samuel Ersson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Himmel och helvete inom loppet av minuter, ja till och med sekunder. Juniorkronorna vann drabbningen mot USA – men visade samtidigt hur snabbt det kan svänga i hockey.
– Det är charmen med juniorhockey att det kan bli så här, säger målvakten Samuel Ersson till hockeysverige.se efter 5–4.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Chocken var monumental. Juniorkronorna hade dominerat gruppfinalen mot USA i 50 minuter och hade en 4–0-ledning när pendeln svängde med all tänkbar kraft.
4–0 blev 4–1.
4–1 blev 4–2.
4–2 blev 4–3.
Och 4–3 blev 4–4.
Allt inom loppet av tio omvälvande minuter.

Ryan Poehling fullbordade sitt hattrick genom att skjuta 4–4 23 sekunder före slutet av tredje perioden. Då var det antagligen få som trodde att svenskarna skulle klara av att studsa tillbaka. Men det gjorde de. Adam Boqvist skickade in segerpucken efter ett lysande samarbete med Lucas Elvenes.

Från sin position längst bak fick målvakten Samuel Ersson anledning att släppa ut en djup suck av lättnad. Han bubblar fortfarande av glädje när han kommer ut i mixade zonen.
– Det är så otroligt starkt att vinna en sådan här match. Sådant här kommer vi verkligen att ha nytta av längre fram i turneringen. Vi kan komma tillbaka från allt. Den mentala styrkan som krävs för att vinna en sådan här match, det är otroligt, säger han till hockeysverige.se.

”NJUTA AV ATT FÅ MÖJLIGHETEN ATT VARA MED OM DET HÄR”

Att laget tappat en 4–0-ledning var det inte många av spelarna som funderade så mycket över efter matchen. Glädjen över att ha vunnit och tagit ett stort steg närmare gruppseger trumfade den eventuella besvikelse som fanns över att man inte vunnit under ordinarie tid.
– Det är inte så jäkla bra och vi måste kika på vad som verkligen hände. Men man måste fokusera på det positiva. Den här turneringen är en process och man ska växa. Vi ska vara bäst sent i turneringen – inte nu. Tre av tre segrar är riktigt starkt, menar Ersson.

De svenskar som följde matchen på hemmaplan fick antagligen rejält pulspåslag i tredje perioden. Men som Samuel Ersson konstaterar hör det till när det handlar om JVM.
– Det är på grund av sådana här matcher folk tittar på JVM. På ett sätt är det en jäkligt rolig upplevelse att vara med om. Det var otroligt skönt att vinna.

Vad känner du när du ser segerpucken gå in?
– Det var ganska stor lättnad. Ett snyggt mål också, kyligt att våga göra så efter allt som hade hänt. Det är charmen med juniorhockey att det kan bli så här. Det är bara att njuta av möjligheten att få vara med om det här.

Samuel Ersson fick göra sin tredje raka match i turneringen och har full kontroll över förstaspaden.
– Det är därför jag är här, för att hjälpa laget vinna matcher. Vi har vunnit tre av tre och det tror jag kanske inte så många trodde inför turneringen. Man lär vara otroligt nöjd med vad vi har åstadkommit.

Vill du stå mot Kazakstan också?
– Ja, jag vill och jag förbereder mig för att stå alla matcher.