Adam Boqvist
Nyheter

Sveriges övertidshjälte trivs i öppna landskap: ”Saknat det från den stora isen hemma”

ANNONS

Adam Boqvist gillar när utrymmet på isen blir större – det visade han inte minst när han avgjorde rysarmötet mot USA i lördags och sköt Sverige närmare gruppsegern i JVM.
– Jag trivs med pucken, och man tackar ju inte direkt nej till mer yta, säger Boqvist till Hockeysverige.se. 

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Dagen efter den dramatiska övertidssegern mot USA belönades de svenska spelarna med en helt träningsledig dag i ett soldränkt Victoria. Några av spelarna gav sig ut på promenader, vissa träffade media. Adam Boqvist var givetvis ett hett intervjuobjekt efter sitt matchvinnande 5-4-mål från lördagen.
– Jag hade rätt så många lägen i början, att kunna göra lite mål och så. Sedan fick jag ett friläge innan i övertiden också, så det var skönt att se den gå in, konstaterar Boqvist.

Målet var den 18-årige backens första i turneringen. Det kom alltså i sudden, efter att Sverige haft ledningen med 4-0, men tappat till 4-4 i den sista perioden. Offensivt glade Boqvist passade på att utnyttja ett två-mot-ett-läge efter fint samarbete med Lucas Elvenes.
– Jag passade över rätt sent, så jag trodde inte att jag skulle få tillbaka den. När deras forward gick ut på Lucas var det bara att för honom att passa tillbaka. Det var bra spelat.

GILLAR YTORNA

Adam Boqvist överraskade i höstas så pass positivt på Chicago Blackhawks försäsongscamp att NHL-klubben valde att hålla honom kvar i Nordamerika och OHL-laget London Knights. Den spel- och skridskoskicklige backen har stått för 25 poäng på 23 matcher i den kanadensiska juniorligan. Och anpassningen till de mindre rinkarna har gått över förväntan, men att få spela i öppnare landskap, som mot USA, är något han gillar.
– Jag trivs med pucken, och man tackar ju inte direkt nej till mer yta. Det har man ju saknat det lite från den stora isen hemma i Sverige. Man vill visa coach att man vill spela så mycket som möjligt, säger Boqvist.

Och speltid det får den förre Brynäsbacken. Boqvist matchas hårt av förbundskapten Tomas Montén, även i förlängningen mot USA. Men han har också egenskaper som passar i tre-mot-tre-spelet.
– Det gäller att matcha fräscha spelare framför allt, för det kan ju bli långa sekvenser i tre-mot-tre. Så är det någon som är lite slutkörd kanske man är lite försiktig. Sen är det ju spelare som vågar spela och vill ha pucken, säger Montén.

Boqvist är en av dem som gärna har puck och vågar spela ut sitt fulla register.
– Han har blivit ett år äldre, ett år starkare. Han är bättre fysiskt och spelar ett mognare spel över hela banan, säger Montén om backens utveckling från förra säsongen.

Adam Boqvist jublar efter segermålet mot USA. FOTO: Joel Marklund @Bildbyrån

BEVISAT ATT VI ÄR ETT BRA LAG

Sverige har inlett turneringen i västra Kanada med tre segrar av tre möjliga. Mot USA var de blågula det bättre laget i 50 minuter, och även om de tappade sin till synes betryggande ledning är Boqvist nöjd över hur det svenska spelet sett ut.
– Jag tycker vi har bevisat att vi är ett bra lag som kan spela hockey, och vinna mot stornationer. Det kanske inte media trodde innan turneringen startade, men vi har trott på det vi gör. Vi ska trumma på. Jag tror vi har mer att ge.

Sverige avslutar gruppspelet mot Kazakstan på nyårsafton. Vid seger säkrar laget segern i grupp B vilket gör att de får det sämst topp-fyra-placerade laget från grupp A, troligtvis Schweiz eller Tjeckien, i kvartsfinal.
– Alltid skönt att slå USA och de här stornationerna. Det betyder mycket för oss i gruppen också att vinna. Vi vill vinna för att få bättre självförtroende inför vad som komma skall, avslutar Boqvist.

På tillväxt i NHL-fabriken: ”Finns så många bra spelare att se upp till”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL