Jacob Moverare trivs med hockeylivet i Göteborg. …
SHL

Frölundas backlöfte njuter av SHL-tillvaron: ”Har tagit steg för varje dag”

ANNONS

Efter två säsonger i den kanadensiska juniorligan tog 20-årige Jacob Moverare inför den här säsongen steget från junior- till seniorhockey. Istället för spel i Los Angeles farmarlag Ontario Reign fick den tidigare JVM-backen chansen att återvända till Sverige för SHL-spel i Frölunda.
– Det kändes som en utmärkt lösning så det var bara positiva tankar när det blev klart att jag skulle åka från Nordamerika, säger Moverare till hockeysverige.se.
 

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jacob Moverare skrev NHL-kontrakt med Los Angeles Kings bara ett par veckor efter att han draftats som 112:e spelare totalt i draften 2016. Den dåvarande HV71-talangen tog då klivet över till andra sidan Atlanten för spel i det kanadensiska juniorlaget Mississauga Steelheads i Ontario Hockey League (OHL).

Inför den här säsongen var Moverares tid som junior över och för första gången i karriären skulle den 20-årige backen från Östersund spela seniorhockey (bortsett från fyra SHL-matcher med HV71 säsongen 2015/16). NHL-spel med Los Angeles var förstås drömscenariot för den storvuxne backen, men det stod tidigt klart att spel i världens bästa liga inte var aktuellt ännu.

Men istället för spel i Kings farmarlag Ontario Reign blev Moverare utlånad till Frölunda – något som han själv välkomnade med öppna armar.
– Los Angeles hade riktigt många backar under kontrakt. När möjligheten att jag kanske skulle kunna lånas ut till Frölunda dök upp tyckte de att det var en riktigt bra lösning för båda parter. Jag hade aldrig riktigt spelat i SHL, förutom någon match med HV71. Jag hade hört från andra att det var jäkligt kul att spela här så jag kände att det var en möjlighet som jag ville utforska, berättar Jacob Moverare för hockeysverige.se.


Jacob Moverare gör sin första säsong i SHL. FOTO: Michael Erichsen/Bildbyrån

”GJORT DET RIKTIGT BRA”

Moverare står noterad för 22 matcher i Frölundatröjan under vintern och har snittat drygt 15 minuter i istid under dessa matcher. Efter två år i Nordamerika krävdes det en liten omställningsperiod till den stora rinken igen, medger 20-åringen.
– Det var lite krångligt i början, men jag tycker att jag kom in i det rätt fort. Sen är alla killar här i laget riktigt schysta och har tagit hand om mig från första dagen. Jag kom in i gruppen direkt, vilket också underlättar på isen. Det tog ett par matcher innan jag kom in i det på riktigt, men nu känner jag att jag är inne i det.

Frölundatränaren Roger Rönnberg är imponerad över vad han sett från Moverare under första halvan av säsongen.
– Han har gjort det riktigt bra sen han kom in, tycker jag. Han har ett oerhört högt tak för hur bra han kan bli och han har tagit steg för varje dag som han har varit hos oss. Han har spelat oerhört lugnt och förtroendeingivande. Han lär sig nya saker varje dag och är en oerhört fin kille att jobba med, säger Rönnberg och medger samtidigt att det finns en del utvecklingspotential hos sin backadept:
– Han behöver jobba mycket med sin fysik – det när nog det viktigaste. Sen finns det vissa tekniska detaljer som han behöver slipa på, som skridskoåkningen till exempel. Men han har fantastiska egenskaper som spelare i det taktiska, så det finns en riktigt bra grund att jobba med.

SAKNAR JVM-GÄNGET

Just nu pågår JVM i Kanada för fullt. Förra året var Moverare en viktig kugge av det svenska landslag som tog silver i turneringen. Liksom som för de flesta andra spelarna var turneringen ett minne för livet. I efterhand kan han nu känna glädje och stolthet över silvret, men det är inte framgångarna på isen som etsat sig fast starkast i 20-åringens minne från turneringen.
– Nej, det är nog lagsammanhållningen. Jag älskar varenda en av de som var där, vi hade ett så jäkla skönt lag. Jag vet att det är lite orealistiskt, men det hade varit jävligt kul om vi alla skulle kunna spela tillsammans igen i något lag någon gång. Det var ett så himla skönt gäng och ibland kan jag sakna det, säger Moverare.


JVM var ett minne för livet för Jacob Moverare. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

Fjolårssäsongen innehöll, förutom JVM-spel, även spel med Mississauga i OHL. Att spela juniorhockey i Kanada skiljer sig en hel från Sverige, där den största skillnaden förmodligen är det stora intresset kring juniorlagen.
– Visst, alla hade inte fullsatt på sina matcher, men det var ändå minst 4 000 på de flesta matcherna. Det är rätt coolt att spela juniorhockey när det kommer så pass mycket folk. Det var en riktigt cool upplevelse och jag ångrar verkligen inte att jag åkte över.

ÅTERVÄNDER GÄRNA TILL FRÖLUNDA

Moverare fick även äran att vara assisterande kapten för Steelheads under den gångna säsongen. På 32 matcher stod 20-åringen för 21 poäng (3+18).
– Det var två riktigt roliga år. Vi hade bra lag under båda mina år där borta. Vi gick lite bättre resultatmässigt under mitt första år, det andra året fick vi inte riktigt ihop gruppen, tyvärr. Men det var två roliga år där jag känner att jag utvecklades mycket som spelare där jag framförallt tog kliv framåt när det gäller skridskoåkningen.

Nu väntar en spännande vår för Moverare med Frölunda. Efter en imponerande första halva av säsongen toppar Göteborgslaget SHL-tabellen efter 30 spelade matcher. Efter säsongen återvänder Moverare till Los Angeles och vad som gäller nästa säsong är fortfarande ovisst.
– Det är upp till Los Angeles och vad de har för planer för mig. Jag fokuserar bara på nuet, sen får man se vad som händer i framtiden, säger Moverare som dock inte hymlar om att en återkomst till Frölunda nästa säsong inte skulle vara helt fel.
– Ja, om möjligheten skulle finnas så skulle det så klart vara ett bra alternativ. Jag tycker det är jäkligt skönt att vara i Sverige, det är liksom hemlandet med allt vad det innebär. Sen är SHL även en riktigt bra liga, men det är som sagt Kings som bestämmer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga