Nyheter

Svenska gruppsegern säkrad – nu väntar Schweiz

Varken magsjuka i truppen eller en storspelande kazakisk målvakt kunde stoppa Juniorkronorna från att säkra gruppsegern. Nattens avslutande gruppspelsmöte med Kazakstan slutade med seger 4–1. Nu väntar Schweiz i kvartsfinal.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inte mindre än fem utespelare saknades i det svenska lag som i natt avslutade gruppspelet i JVM med att möta Kazakstan. Efter att magsjuka brutit ut i truppen tvingades Philip Broberg, Adam Ginning, Rickard Hugg, Johan Södergran och Filip Svenningsson avstå från spel.

Det spelade ingen större roll. Juniorkronorna var som väntat totalt överlägset mot ett kazakiskt lag som förlorat sina tre första matcher i turneringen med målskillnaden 4–24.

Svenskarna gjorde ingen lysande insats, men hade 3–0 efter första perioden sedan man tagit hem skotten md 24–1 (!). Emil Bemström skickade in sitt fjärde mål i turneringen till 1–0 på Oskar Bäcks förarbete medan backarna Rasmus Sandin och Nils Lundkvist spädde på ledningen innan första perioden var över.

Den andra perioden blev mållös efter att den kazakiske målvakten Denis Karatajev storspelat och motat 17 svenska avslut.

PUBLIKEN STÖTTADE KAZAKSTAN

I den tredje perioden fick Kazakstan oväntat utdelning i powerplay. Med David Gustafsson i utvisningsbåset sköt Batyrlan Muratov 1–3 bakom Olle Eriksson Ek, som fick sin första JVM-start efter avstängningen. Reduceringen fick Save-On-Foods Memorial Centre att explodera i ett stort jubel. Kazakstan har blivit spelortens stora favoritlag. Inte minst på grund av målvakternas heroiska insatser under gruppspelet.

Publikens entusiasm blev inte mindre när kazakerna fick chansen att spela fem-mot-tre i 1.26 sedan Lucas Elvenes och Rasmus Sandin visats ut med jämnt mellanrum. Sverige dödade av den och kunde fastställa slutresultatet till 4–1 efter ett andra mål av Sandin.

I och med gruppsegern väntar nu Schweiz i kvartsfinal i Victoria för Sverige. Den spelas klockan 22.00 den 2 januari och sänds i TV4/C More och cmore.se.

För Kazakstan väntar nedflyttningsmatcher om bäst av tre mot Danmark.