Einar Emanuelsson har spelat över 100 matcher i SHL – utan att dra på sig en enda utvisning.Foto: Bildbyrån

Einar Emanuelsson har stått för tolv poäng på 28 matcher i SHL under säsongen. En helt okej notering för den Kirunasonen, men det är inte det som sticker ut i hans statistikrad – det är i stället utvisningarna, eller snarare de avsaknaden av dem. Efter 108 spelade SHL-matcher har Emanuelsson fortfarande inte noterats för en enda utvisning.
– Det är rätt anmärkningsvärt måste man ändå säga, säger Emanuelsson till hockeysverige.se.

Med sina tolv poäng (6+6) på 28 matcher är Einar Emanuelsson Luleå Hockeys sjunde bästa poängplockare den här säsongen. Det är så klart ett helt okej facit för en 21-åring, men det är kanske inte något som riktigt sticker ut från mängden.

Vad som däremot sticker ut är att han, under sina två och en halv säsonger i SHL, fortfarande inte dragit på sig en enda utvisningsminut.
– Ja, det är rätt anmärkningsvärt måste man ändå säga, säger Einar Emanuelsson till hockeysverige.se med ett skratt.

”BRA ATT LAGET INTE BEHÖVER SPELA BOXPLAY”

Emanuelsson har ingen bra förklaring till varför det blivit så få, eller rättare sagt inga, vistelser i utvisningsbåsen under de 108 SHL-matcher han hunnit spela i sin unga karriär.
– Jag vet faktiskt inte varför det har blivit så. Det är så klart både bra och dåligt att jag aldrig sitter utvisad. Å ena sidan är det ju bra att man inte sitter i utvisningsbåset och att laget tvingas spela boxplay. Å andra sidan hade jag säkert kunnat ta en slashing framför mål för att förhindra något baklängesmål, säger Emanuelsson.


Einar Emanuelsson har stått för tolv poäng den här säsongen. FOTO: Pär Olert/Bildbyrån

Kirunasonen menar själv att han inte åker runt på isen och tänker att han inte får ta någon utvisning.
– När man är ute på isen finns det så mycket annat att fundera på, menar Emanuelsson.
– Samtidigt försöker jag så klart inte ta utvisningar. Som jag sa tidigare är det ju bra att laget inte behöver spela boxplay. Men samtidigt det är inte så att jag tänker att jag absolut inte får ta en slashing eller så.

SER FRAMEMOT VÅREN

Faktumet att Luleåforwarden är relativt kortvuxen (178 centimeter) och har en bra skridskoåkning kan ligga bakom den extrema utvisningsnoteringen.
– Jag är ju en lite mindre spelare. I och med det har jag kanske inte så mycket att tjäna på att gå in i alla närkamper med kroppen. Jag försöker mer åka skridskor och på så sätt jobba tillbaka puckar, säger Emanuelsson.

Om det är tack vare Emanuelssons förmåga att inte dra på sig utvisningar eller inte låter vi vara osagt, men Luleå har stått för en stark första halva av säsongen och ligger på en andraplats i SHL-tabellen.

Norrbottningarna har spelat ihop 52 poäng på 29 matcher. Tack vare det har man bara en poäng upp till serieledaren Frölunda, trots en match mindre spelad. Emanuelsson ser framemot våren som komma skall för Luleå.
– För oss handlar det om att fortsätta på den inslagna vägen match ut och match in. När det har gått så pass bra som det har gjort för oss så vet vi vad vi kan och vilken kapacitet vi har i vårt lag, säger Emanuelsson och hymlar samtidigt inte med att laget har högt uppsatta målsättningar:
– Vi ska spela hockey så länge det bara går in på våren, och det är någonting som vi sagt hela säsongen. Det är fortfarande det som gäller och det känns riktigt bra nu inför våren.