David Gustafsson
Nyheter

JVM-svensken dominerar i cirklarna: ”Ett väldigt stort vapen”

ANNONS

Slutspelsdags i Junior-VM innebär att de små detaljerna blir ännu viktigare. Då kan Sverige skatta sig lyckliga över att ha en av turneringens bästa tekare i laguppställningen.
– Det är viktigt att ha en spelare som du litar på kan vinna tekningen, säger mästertekaren David Gustafsson till Hockeysverige.se 

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)

I kväll ställs Sverige mot Schweiz i JVM:s kvartsfinal. Plötsligt ställs allt på sin spets och varje moment i matcherna får lite större betyldelse. Powerplay, boxplay, matchning av spelare … och tekningar. I den sistnämnda kategorin har David Gustafsson, 18, en stor roll. Under JVM:s gruppspel har HV71-centern vunnit 38 av 52 stycken, eller 73,08 procent vilket är näst bäst i hela turneringen.
– Jag har alltid varit bra på tekningar, ända sedan jag var liten. Så det är något jag försökt utveckla. Jag kan tänka mig att jag lägger ner lite mer tid på dem än vad andra gör, berättar Gustafsson.

Han nöter gärna på tekningar efter träningarna mellan matcherna, och all träning har gett färdighet. Det är nämligen inte bara i JVM som centern är framgångsrik vid punkterna. Hemma i SHL har han under hösten vunnit 53,78 procent.
– Det är ett väldigt stort vapen. Speciellt i slutet av matchen eller i powerplay när du måste vinna tekningen och få skott direkt. Då är det viktigt att ha en spelare som du litar på kan vinna tekningen, säger Gustafsson.

VINNA – PRIO ETT

Att vinna tekningar är en konst. Det är inte så enkelt som att bara ställa upp och vänta på att domaren ska släppa pucken och sikta på att vara snabbast.
– Först och främst brukar jag kolla vem jag möter, hur han ställer upp och försöker läsa av vad han ska göra. Utifrån det går jag inte och gör min grej. Jag är ganska stark, så jag försöker gå mycket på styrka i de lägena.

Försöker du alltid vinna?
– Prio ett är alltid att vinna, men ser jag att jag möter någon som är stark eller bra på att teka, eller om det är utsatt läge. Då försöker jag kanske låsa och låter mina kompisar gå in och ta den.

En vunnen tekning i numerärt underläge kan innebära att värdefulla sekunder försvinner. Att vinna en i powerplay kan resultera i en extra målchans. Och att gå segrande från en tekning i mittzon ger momentum i spelet. Det gör att en tekning blir viktig oavsett position på banan.
– Det spelar inte så stor roll om det är i försvar- eller anfallszon. Däremot om det är på högersidan, då är det svårare för då har du domaren till höger om dig istället för till vänster. Det är lite svårare, säger Gustafsson.
– Min inställning är likadan inför varje tekning, egentligen inte bry mig om vilket läge det är i matchen.

Gustafsson tekar mot Rögles Ted Brithén under en match i SHL. FOTO: Bildbyrån

MÅNGA ATT VÄLJA MELLAN

Sverige har fler tekningsstarka centrar än Gustafsson. Efter gruppspelet har Oskar Bäck 65,38 procent och Isac Lundeström 51,39. Alla tre ligger alltså på plus i sin individuella statistik.
– Tekningar är alltid lika viktiga, men det är klart de blir lite extra viktiga när man hamnar i lägen där man ska skapa framåt eller försvara sig i slutet av matcherna, menar Tomas Montén som är förbundskapten för juniorkronorna.

Än så länge behöver Montén inte vara orolig över vem han ska kasta in på isen. Gustafsson lär få fortsatt förtroende, och om det behövs i slutspelet har han dessutom några ess att ta fram som kan komma väl till pass från punkterna.
– Vi har några varianter i femman. Men mitt jobb är oftast att vinna tekningen och sedan gå in på mål. Efter det får de andra lösa resten, avslutar Gustafsson.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch