Tomi Kallio.Foto: Niklas Larsson och Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Tomi Kallio avslutade spelarkarriären under våren 2018 och blev scout för TPS Åbo i Finland. Nu tar han ett steg vidare och blir NHL-scout för San Jose Sharks. 

Tomi Kallio har under hösten varit spelarscout för TPS Åbo i finska Liiga. Nu går han däremot upp i rang och blir NHL-scout för San Jose Sharks i Finland.
– Spelarscoutning är något som intresserar mig mycket och jag har fått en bra start med TPS. San Jose kontaktade mig och denna resan kunde började efter att vi träffades, säger Kallio i ett pressmeddelande.

Han kommer att fortsätta vara scout för TPS samtidigt som scoutar finska spelare åt San Jose. Det är en bra lösningen för alla parterna menar Kallio.
– San Jose har tidigare aldrig haft en scout i Finland så detta är ny mark för dem och deras spelarscoutning.
– Det kommer att bli mycket jobb för mig framöver men genom San Jose kommer det att tillföra resurser till min scouting för TPS. Därför kommer TPS säkert också att dra nytta av detta tillfälle, säger Tomi Kallio.

BÄSTA FINLÄNDAREN I SHL:S HISTORIA

Tomi Kallio är ett välkänt namn för de flesta hockeyintresserade i Sverige. Han spenderade 13 säsonger i Elitserien/SHL för Frölunda och SHL. Han har blivit svensk mästare vid tre tillfällen, 2003 och 2005 med Frölunda samt 2015 med Växjö. 2015 var han även kapten för Smålandsklubben. Han vann även Elitseriens skytteliga 2006 med 26 mål.

Med sina 464 poäng (211+253) på 637 matcher är han den utländska spelare som tagit näst mest poäng i Elitserien/SHL. Endast Per-Åge Skröder har fler poäng.

41-åringen har även varit framgångsrik utanför Sverige. Han har blivit finsk mästare två gånger och tagit tre VM-silver och två VM-brons.