Tobias HageFoto: Bildbyrån

Han är femma i lagets interna poängliga, trots att han missat tio matcher. Men nu kommer mardrömsbeskedet för Almtuna. Tobias Hage tvingas till operation.
– Jag kan ju inte göra några vardagliga grejer utan att den ”hoppar”, säger han till hockeysverige.se.

Tobias Hage har ett par skadefyllda år bakom sig, men i ”hemkomsten” till Almtuna har det lossnat för den SHL-meriterade forwarden. Hage står noterad för 16 poäng på 26 matcher och gick mot karriärens poängmässigt bästa säsong.

Men nu står det klart att säsongen är över. Igår eftermiddag kom beskedet att han behöver operera axeln.
– Jag slog den ur led mot Leksand och pajade en massa grejer. Jag kommer opereras om en dryg månad. Det är där jag är nu, typ, säger han till hockeysverige.se.

Efter operationen väntar en rehabiliteringsperiod på ett halvår. Hage är alltså tillbaka strax innan nästa säsong drar igång.
– Ja, det är den tidsplanen jag fått höra. Jag har gjort en operation på andra axeln förut, och det är en liknande skada nu. Så jag är ganska medveten om vad som händer den närmaste tiden.

Är det en för- eller nackdel, att du vet vad som väntar?
– Det är nog både och. Jag tyckte det var jäkligt tufft förra gången. Jag hade väldigt ont, väldigt länge. Och ingen vill ju operera sig bara sådär, heller. Men jag kan inte göra något åt det. Jag kan ju inte göra några vardagliga grejer utan att den ”hoppar”. Det finns inget annat alternativ.

Förstod du direkt att det var så här illa?
– Nej, grejen var att jag inte alls trodde det. Jag blev faktiskt överraskad när jag fick höra hur illa de var.. Det kändes bättre än förra gången, så…det var lite tufft att få beskedet att de var så illa som det visade sig vara till slut, säger den tidigare Djurgårdsspelaren.

”VAR SOM EN NYSTART FÖR MIG”

Tobias Hage känner att situationen är extra jobbig eftersom säsongen varit så pass bra som den har varit.
– Ja, det är klart. Jag har ju haft ganska mycket skadebekymmer sedan tidigare, så det här är första gången på flera år som jag känt att jag hittat tillbaka. Jag har hållt mig frisk, så det svider såklart lite extra. Men det är en del av sporten. Det är bara att köpa det
– Det har varit kul att få spela i Almtuna igen. Det är som mitt hem. Jag spelade här genom hela gymnasiet och en del i A-laget. Så det var som att få komma hem och en nystart för mig. Jag har fått mycket förtroende och jag tycker att jag tagit tillvara på det också.

Hur ser du på din framtid? Ditt kontrakt går ut efter säsongen.
– Vi har pratat lite om framtiden, men mest om operationen och hur jag ska göra med den. Men mer än så har vi inte pratat egentligen. Jag har mer känt att jag vill få ett besked om jag ska operera mig eller inte.

Du har inte tvekat på om du orkar komma tillbaka igen?
– Nej, det har jag inte tänkt alls. Det har varit så pass kul att spela hockey den här säsongen, så det är bara det jag har på näthinnan.

Almtuna är nästjumbo i den knallhårda allsvenska tabellen och tvingas nu klara sig utan en av sina spetsspelare resten av säsongen.
– Det är jäkligt tajt där nere, så det häller att ta poäng hela tiden. Samtidigt vinner lagen där ovanför också. Så det blir slutspelsmatcher varje match nu, förmodligen hela vägen in i kaklet. Det gäller att grabbarna krigar, avslutar Hage.