Tobias Liljendahl går mot sin poängbästa säsong i karriären.
Nyheter

På väg mot rekordnotering – efter skadedrabbade fjolåret: ”Då var det tufft”

ANNONS

Han fick stora delar av fjolårssäsongen spolierad av en axelskada. Den här säsongen har Tobias Liljendahl lyckats hålla sig skadefri – och med det tagit stora kliv framåt både i utvecklingen och i poängproduktionen.
– Som sportmänniska vill man väl alltid utvecklas, så det är klart att jag är nöjd med det. Jag hoppas kunna fortsätta producera nu under våren och utvecklas ännu mer, säger Tobias Liljendahl till hockeysverige.se.

Efter att ha imponerat i Vita Hästens färger skrev Tobias Liljendahl på ett ettårskontrakt med Timrå inför förra säsongen. Tiden i Timrå blev dock inte riktigt som 23-åringen hade tänkt sig, då han begränsades till endast 25 grundseriematcher för medelpadingarna på grund av en axelskada.
– Det var så klart jobbigt. Jag blev skadad ganska tidigt in på säsongen och så var jag borta närmare tre månader. Då var det tufft. Laget hade gått jättebra och då är det svårt att ta sig tillbaka till den rollen man hade innan man blev skadad, säger Tobias Liljendahl till hockeysverige.se.

BÖRJAT PÅ NY KULA

Liljendahl kom tillbaka i slutet av säsongen och fanns med på isen när Timrå tog steget upp till SHL efter kvaldramat mot Karlskrona.
– Det var en helt fantastisk resa som vi gjorde tillsammans och någonting som jag alltid kommer att bära med mig. Även om det inte riktigt blev som jag hade hoppats på för egen del så var det en fantastiskt rolig säsong, säger Liljendahl.

Efter säsongen stod det emellertid klart att det inte skulle bli någon fortsättning i Timrå för Liljendahl. I stället blev han kvar i Hockeyallsvenskan, den här gången med Almtuna.
– Det är klart att man hade velat hänga med upp i SHL. Men samtidigt så fick jag inte spela så mycket, så jag förstod att det skulle bli tufft att få hänga med upp. Jag var lite inställd på att få fortsätta spela i allsvenskan. Men det blev jättebra som det blev. Jag som kommer från Stockholmstrakten och har väldigt nära hem till nära och kära, samtidigt som jag får spela på den här nivån, säger Liljendahl och fortsätter:
– Det blev en liten nystart när jag kom till Almtuna. Jag hade höga förväntningar på mig själv när jag kom upp till Timrå, men nu blev den säsongen som den blev och det var kul att få börja på ny kula här.


Tobias Liljendahl fick stora delar av tiden i Timrå förstörd av en axelskada. FOTO: Pär Olert/Bildbyrån

”JAG HAR GJORT DET BRA”

Den här säsongen har 23-åringen också lyckats hålla sig skadefri, något som lett till att han nu går mot sin poängbästa säsong någonsin i Hockeyallsvenskan.
– Man har alltid ambitioner att slå sina gamla siffror. Som sportmänniska vill man väl alltid utvecklas, så det är klart att jag är nöjd med det. Jag hoppas kunna fortsätta producera nu under våren och utvecklas ännu mer, säger han.

Totalt står Liljendahl noterad för 20 poäng (8+12) efter 38 spelade matcher.
– Det har varit lite upp och ner, tycker jag. Det gick lite trögt i början, med ett nytt lag, nytt spelsystem och nya lagkamrater med allt vad det innebär. Det tog ett tag att anpassa sig, men det har gått bättre och bättre ju längre säsongen som gått. Jag har fått mycket förtroende och en del istid i powerplay, så för egen del är jag nöjd med säsongen än så länge. Jag har gjort det bra, men det är en bit kvar på säsongen och jag hoppas kunna hålla uppe det hela vägen.

Han menar också att förtroendet från tränarna gjort att han kunnat fokusera mer på de offensiva delarna av spelet.
– Det är enklare att göra poäng när man får spela i powerplay och får en lite större roll. Tidigare har jag kanske haft en mindre roll, men i år har jag fått en offensivare roll. Ifjol spelade jag väl en sju-åtta minuter per match. Nu ligger jag betydligt högre än så och det gör skillnad så klart.

FÖRLÄNGDE NYLIGEN KONTRAKTET

I torsdags blev det även klart med en förlängning i Almtuna för Liljendahl. Forwarden skrev då på ett nytt tvåårsavtal med klubben.
– Jag trivs jättebra i föreningen och Almtuna är en klubb som har ambitioner att utvecklas och bli bättre för varje dag som går, precis som jag. Allting som man behöver för att kunna utvecklas finns här. Det känns som ett klockrent alternativ för mig och jag ser verkligen framemot de två kommande åren, säger han.

Trots Liljendahls framfart på isen har det gått tungt för Almtuna den här säsongen. I skrivande stund ligger Uppsalalaget under det negativa kvalstrecket, men 23-åringen är dock säker på att laget har vad som krävs för att slippa undan kvalspel framåt våren.
– Det är otroligt jämnt och alla slår i princip alla. Samtidigt har vi satt oss själva i den här situationen. Vi ligger där vi ligger och det kan vi inte blunda för. De dagar som vi håller uppe spelet och spelar så bra som vi kan är vi riktigt bra. Då matchar vi alla lag i den här serien, det är det inget snack om. Det gäller bara för oss att vi håller ihop det i 60 minuter och inte har de här dipparna som vi haft under säsongen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga