"Ovie" och Tomas Hertl.Foto: Jeff McIntosh/The Canadian Press

Det fanns höga förväntningar inför mötet mellan Washington och San Jose. De både motsvarades och överträffades. När krutröken lagt sig hade vi fått se två hattricks och 13 (!) mål. San José vann med 7-6.
– Det var en vild match, säger coachen Peter DeBoer.

Det talas om kris i Washington. I natt kom mästarnas sjätte raka förlust, när San Jose kom till huvustaden och vann med 7-6 efter förlängning, och medverkade till en av säsongens allra galnaste matcher.

Det började redan efter tolv sekunder, då Joe Pavelski gjorde 1-0 för San Jose. Sen fick vi se nästan allt. 13 mål, dubbla hattricks, en kvittering med en enda sekund kvar av matchen, och superstjärnor i storform. Washington och San Jose har två av ligans mest explosiva spelartrupper och det fick vi sannerligen se i natt.

Aleksandr Ovetjkin blev första spelre upp till 35 mål, och har omkring 30 matcher på sig för att åter komma upp i 50 fullträffar. Den regerande Conn Smythe Trophy-vinnaren hade en stor match och sköt ett hattrick, trots den snöpliga förlusten. Ryssen satte 1-1, 5-3 och 6-4. Ett mål i vardera period. Men det hjälpte alltså föga. Han blev inte ens enda tremålsskytt i matchen.

KVITTERADE I SLUTSEKUNDEN

Tomas Hertl snuvade nämligen ”Ovie” på hjälterollen. Tjecken slog även han till tre gånger om. Hertl gjorde 2-2, det var han som reducerde till 5-6 i slutperioden, och sen satte han avgörandet i förlängningen. Han bidrog dessutom med en assist i den alldeles galna drabbningen.
– Det var en vild match. Som en All Star-match fem dagar för tidigt. Östkustversionen av en All Star-match. Jag vet inte ens vad jag ska säga. Vi behövde den här segern, säger coachen Peter DeBoer.

Washington var alltså en enda sekund från att vinna matchen och bryta förlustsviten. Men den utökades i stället till sex matcher sedan Evander Kane kvitterat med en sekund kvar.
– Jag trodde matchen var över. Jag kom till bänken och bytte och jag var frustrerad. Jag slog sönder min klubba. Sen kollar jag upp och ser Kane sätta pucken i nätet, sade San Jose-stjärnan Logan Couture.

Noterbart från matchen var också att André Burakovsky bröt sin 15 matcher långa mållsa svit.

WASHINGTON – SAN JOSE 6-7 EFTER FÖRLÄNGNING
Washington: Alex Ovetjkin x3, Andre Burakovsky, T.J. Oshie, Jevgenij Kuznetsov,
San Jose: Tomas Hertl x3, Joe Pavelski, Evander Kane x2, Logan Couture.