Jacob AnderssonFoto: Bildbyrån

Han kom tvåa i backarnas skytteliga förra säsongen och toppar den statistiken nu. Nu hoppas Jacob Andersson på att få en SHL-chans till hösten.
– Nu fokuserar jag på ”Löven”, men dyker chansen upp kommer jag förstås kika på det, säger han till hockeysverige.se.

Jacob Andersson fick sitt stora genombrott förra säsongen. Han sköt då elva mål och hade bara Oskarshamns (Numera Örebros) Marcus Björk föra sig i backarnas poängliga. Men medan Björk fick SHL-kontrakt valde Andersson att förlänga med Björklöven, över två år till.

För hockeysverige.se berättar han om beslutet.
– Självklart kollade agenten om det fanns något intresse i SHL, men vi kände att det intresset inte var tillräckligt stort. Då valde jag att förlänga och satsa på den här säsongen i stället. Jag gick in för att göra en till bra säsong, och förhoppningsvis få chansen efter den i stället, säger Andersson.

23-åringen har gjort nio mål under säsongen och är målbästa back i HockeyAllsvenskan. Hans 24 poäng gör honom dessutom poängbäst. Precis som han hoppades på inför säsongen hoppas han på att SHL-chansen kan komma nästa säsong.
– Självklart vill man uppåt, så är det. Just nu lägger jag allt fokus på ”Löven”, men dyker chansen upp kommer jag förstås kika på det.

”TAR MED MIG MYCKET FRÅN DE ÅREN”

Andersson i Skellefteås tröja.

Jacob Andersson inledde karriären i just Björklöven, men tog sedan klivet till Skellefteå, där han också fck göra SHL-debut. Tiden i SHL-klubben kan komma väl till pass om det skulle bli SHL-spel även i framtiden, tror backen.
– Jag tar med mig mycket från de åren i Skellefteå. Främst hur hårt man tränar och proffsigheten som finns både i laget och i klubben. Jag har fått ett hum om vad som krävs för att komma till den nivån. Till SHL. Jag hoppas det kan vara en fördel om jag kommer dit igen. Jag vet hur det funkar i SHL.

Efter fyra år i Skellefteå lånades Andersson ut till Västerås och Asplöven i HockeyAllsvenskan, innan det blev en återkomst till Björklöven inför säsongen 16/17.
– Det känns som att det var ganska bra tajming för mig att flytta hem då. Visst, det är svårt att säga hur det hade blivit annars också, men jag tycker att jag utvecklats bra här. Hittills är jag väldig nöjd med åren i Björklöven.

Vad känner du framför allt att du utvecklat?
– När jag kom hit så ville jag främst förbättra defensiven. Jag behövde egentligen bli både starkare och större, och bättre i det defensiva spelet. Jag har jobbat mycket på det och det känns som att det givit resultat.

”KUNDE BYGGA VIDARE PÅ DET”

Men det är alltså främst som en offensiv toppback Jacob Andersson gjort sig känd. Han menar att förra säsongen, då det verkliga lyftet kom, var viktigt för honom mentalt.
– Det betydde mycket. Självförtroendet växte ordentligt och jag kände verkligen att jag utvecklas. Jag började känna själva att jag ju har kvalitéer som kan ta mig uppåt i hierarkin, säger han.
– Den här säsongen började bra direkt. Jag fick spela mycket från början och tycker själv att gjort det bra. Jag kunde verkligen bygga vidare på det jag gjorde förra säsongen. Jag kände liksom att jag var redo att ta ett kliv till, och det har jag gjort också.

För lagets del har det gått desto tyngre. Björklöven har sex poäng upp till en topp åtta-placering inför kvällens bortamatch mot Pantern – och bara fem poäng ned till Almtuna under strecket.
– Vi måste börja ta poäng nu. Vi har spelat bra de senaste två matcherna men bara tagit en poäng. Det är dags för en trepoängare nu.

”HAFT DÅLIGT FOKUS”

Varför har ni inte lyckats vara bra och stabila över tid, under säsongen?
– Bra fråga. Det är svårt att sätta fingret på. Vissa matcher har vi haft dåligt fokus eller gjort lite för många misstag. Vissa matcher har vi gjort jättebra men ändå förlorat. Det är egentligen mer frustrerande, när man känner att man ska vinna matcher men inte gör det.
– Det har varit lite för mycket upp och ned. Vi började dåligt och då spelade vi inte bra heller. Sen kom vi igång och både spelade bra och tog mycket poäng under en tid. Men kring nyår spelade vi bra men förlorade ändå. Då kom det fram en frustration och vi tappade spelet och förlorade fler matcher.

Börjar ni bli oroliga och kolla neråt i tabellen i stället för uppåt?
– Nä, så bra som vi spelat de senaste matcherna måste vi ändå titta uppåt. Vad har vi kvar? 14 matcher eller något sådant. Det finns massor med poäng att spela om. Vi siktar uppåt i tabellen och vill få en längre säsong. Vi ska ta oss till en topp åtta-plats – och sen får vi se hur långt vi kan gå, avslutar Jacob Andersson.