Lukas Söderlund i Grums tröja
Växjö Lakers HC

Från doldis i Hockeyettan till värvad av mästarna: ”Svårt att tro att man skrivit på”

ANNONS

Efter Joel Persson och Pontus Holmberg kanske det här blir nästa fynd från Hockeyettan? Igår gjorde Växjö klart med Grums  landslagsuttagne Lukas Söderlund – som precis avslutat sitt livs häftigaste hockeyvecka hittills.
– Jag trodde inte det skulle gå så här bra. Nej, det kunde jag aldrig tro, säger han till Hockeysverige.se.

Lukas Söderlund var, förutom för de mer inbitna Hockeyettansupportarna, okänd för den svenska hockeypubliken för några veckor sedan. Nu har han blivit uttagen i juniorlandslaget och värvats av svenska mästarna. På en veckas tid.

En vecka som Söderlund själv har svårt att ta in.
– Man börjar smälta det mer och mer. Det har bara varit kul med alla som ringt och velat prata eller gratulera. De senaste dagarna har varit otroliga säger 18-åringen till hockeysverige.se.

Lukas Söderlund är en spelare som fört en ganska anonym tillvaro hos Grums IK i Hockeyettan, där han gjort succé med 20 mål på 33 matcher under säsongen. En succé han inte ens själv såg komma inför säsongen.
– Jag är verkligen förvånad. Jag trodde inte det skulle gå så här bra. Nej, det kunde jag aldrig tro.
– Jag tror mycket har handlat om att jag fått ett större självförtroende, för att jag fått spela mycket i alla spelformer. Jag har också kunnat stå och gnuggat på många saker eftersom vi har mycket ledig istid på dagar när man inte har skola. Jag har kunnat stå och träna på småsaker, och det är det som gjort att det gått så bra.

HAR FÖRBÄTTRAT SKOTTET

Framför allt vad har du blivit bättre på?
– Det är direktskottet. Det var helt okej förra året men i år har det verkligen gått i rätt riktning. Jag har tagit smartare skott och blivit bättre på att träffa mål. Sen tycker jag själv att jag vågat smälla på de här stora, tunga grabbarna också. Jag har hela tiden vetat att om något skulle hända har jag våra rutinerade spelare bakom mig. De har också gett mig mycket självförtroende. De säger att jag ska våga gå när det finns läge, och sådana saker.

Skolan var en anledning till att Lukas Söderlund valde att stanna i Grums och nobba spel i SuperElit. Han lyfter också fram Grums tränare, Andreas Svensson , som en nyckelfaktor till beslutet.
– Jag visste att tränaren trodde på mig. Han ger mig också självförtroende och förtroende. Samtidigt vet man inte hur det hade gått eller vad som hade hänt om jag hade valt J20-spel heller. Men det kändes roligare att få spela seniorhockey med äldre, rutinerade spelare och fått känna på sån hockey.

VÄXJÖ SCOUTADE PÅ PLATS

Landslagsuttagningen kom som en chock för forwarden. Men intresset från Växjö kände han till.
– Vi hade haft kontakt ett tag. Eller, främst min agent och klubben. Jag har inte varit så involverad i de samtalen. Men det jag visste var att de hade varit och kollat på några matcher med mig och det kändes ju jättekul att få höra det. Sen tänkte jag inte så mycket mer på det utan kände mer att det var kul, bara.
– Jag tyckte det kändes coolt att ett så stort lag visar intresse för en spelare i Hockeyettan, men jag försökte fortsätta spela mitt spel och inte tänka så mycket på det. Jag ville inte spela bara för att försöka imponera på dem. Sen hörde de av sig och sa att de ville ha mig.

Hur kändes det? Det är ett ganska stort steg.
– Det är ett jättestort steg – och det känns givetvis hur kul som helst.

BLIR HAN NÄSTA SUCCÉFYND?

Joel Persson.

Växjös general manager Henrik Evertsson och superscouten Patrik Hall, som befordrats till assisterande GM, har haft ett öga för spelare i Hockeyettan sedan tidigare. Det var Växjö Lakers som hittade både Joel Persson och Pontus Holmberg i ligan – och nu även Lukas Söderlund.
– Det känns som att de verkligen tror på de juniorer och unga killar de värvar in. Jag visste ju om sedan tidigare att de värvat både Joel och Pontus och nu känns det nu jättekul att de plockade mig och inte någon annan…Det är faktiskt ganska svårt att tro att man skrivit på.

Känner du dig redo för SHL-spel?
– Jag vet inte. Jag har ju aldrig tränat eller ens sett en träning med ett SHL-lag. Det är som sagt ett stort steg att ta, från ettan till SHL, både om vi snackar tyngd, fart, ja all möjligt.
– Men det är klart att det går om man ger sig själv rätt förutsättningar och äter rätt, tränar rätt och sådana saker. Pontus (Holmberg) gjorde det förra säsongen så jag får försöka ta tips och knep från honom vad han gjorde, hur han tänkte och så.

”SÅG UPP TILL DEM”

För målet, på sikt, är att ta plats i SHL. Men först ska han spela färdigt med Grums. Först när deras säsong är slut kommer 18-åringen förstärka Växjö.
– Mitt första mål är att ta Grums vidare i kvalet. Nästa är att ta en SHL-plats i Växjö och förhoppningsvis kan vi vinna SM-guld med J20 också.

Men innan det väntar alltså spel med juniorlandslaget.
– Jag visste inte ens att de hade koll på mig. Jag ser det som en jättemöjlighet. Det ska bli jättekul att få spela och träffa nytt folk. Nu får jag träffa grabbarna man såg upp till som yngre. De som gjort matcher i SHL och i HockeyAllsvenskan.

Känner du någon sedan tidigare?
– Jag har träffat några och tränat med vissa av dem. Och sen har jag tänkt ”oj, vad kul för deras skull” när de fått chansen till olika saker. Nu får jag spela med dem med landslagströjan på mig…Det är lite coolt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga