Jonathan CarlssonFoto: Bildbyrån

Han ville vara kall på marknaden. Han blev lite för kall. När säsongen började hade Jonathan Carlsson inget lag. Efter att ha lämnat en klubb och provtränat hos två andra utan att få kontrakt hittade han till sist rätt i Mora.
– Den resa jag gjort den här säsongen har nog varit unik, säger han till hockeysverige.se.

När säsongen började i september var Jonathan Carlsson inte med. I hopp om att hitta rätt erbjudande hade han varit avvaktande under hösten – vilket gjorde att när säsongen väl drog igång hade han inget kontrakt någonstans. 30-åringen fick sitta hemma och kolla på matcherna i stället för att spela själv.

Den SM-guldmeriterade backen, som de senaste tre åren spelat i USA, Slovakien och Österrike, hade kanske varit lite för kylig och försökt vänta ut marknaden.
– Det har varit ett ganska speciellt hockeyår för mig. Den resa jag har gjort har nog varit unik, säger Jonathan Carlsson till hockeysverige.se och fortsätter.
– Jag valde att vara kall i år. Jag trodde det skulle…jag tänkte inte att det skulle dröja så länge innan det löste sig med något. Det var hemskt faktiskt. Man vill ut och spela matcher, tävla och mäta sig med andra. Så får man sitta hemma och titta på TV i stället. Näej, det är inget roligt.

”BLEV EN OSÄKER SITUATION”

Uppsalasonen hamnade till slut i Österrike igen, någon månad in på säsongen. Han skrev där ett korttidskontrakt och lämnade efter bara fem matcher. Därefter följde träningar i två andra klubbar – sen kom ett lyckat provspel i Mora.
– Ja, det har som sagt varit en riktig resa. Jag började med Janne Juvonen nere i Innsbruk och sen testade jag i Davos och Färjestad innan jag kom hit. Och sen hamnade Janne också här, skrattar Carlsson.

Hur kom det sig att du lämnade Innsbruck så snabbt?
– Jag skrev på ett korttidskontrakt där nere. Jag och Janne ville spela matcher och komma igång och sen…ja, det var lite turbulent där nere. De ville ha kvar båda oss men det gick inte. Han var fantastiskt bra där nere också.
– Efter den svängen blev det en osäker situation för mig igen så då var jag till Davos och tränade med demontränaren Arno del Curto. Det var en häftig upplevelse att få vara i den miljön. Sen åkte jag hem och då var det bara att gnugga. Då hörde Färjestad av sig.

TVINGADES LÄMNA FÄRJESTAD

Den forne JVM-silvermedaljören är nöjd med tiden i Färjestad även om den inte ledde till något kontrakt.
– Jag körde på där och det gick jättebra och var en jättebra upplevelse. Men så kom deras killar tillbaka från skada så det fanns ingen riktig plats för mig i laget. När jag hade lämnat dem hörde Mora av sig på en gång…Det har varit en intressant höst, minst sagt.

Hur har hela den här tiden varit?
– Det har varit en tuff utmaning, helt klart. När du är i en sådan situation som jag har varit har du inget skyddsnät. Det finns ingen som tar hand om dig liksom. Det handlar om att ta egna initiativ och någonstans vara öppen för allt. Alla är liksom så upptagna med sitt eget.

”HANDLAR OM MAGKÄNSLA”

Har du varit orolig på något sätt, att det inte ska lösa sig?
– Alltså…Det svåraste är att du aldrig vet när det bästa kommer. Du har ingen aning vad som ska hända i den där sitsen. För mig handlar det om att gå på magkänsla. Oftast går det att få en känsla direkt när en klubb ringer och pratar. När Mora blev aktuellt hade jag exempelvis bestämt mig på tio sekunder.

Morabacken menar att han inte såg tiden i Innsbruck, Davos och Färjestad som misslyckanden.
– Nej, jag ser det inte så, Jag gjorde bra insatser och det handlade mer om yttre omständigheter som gjorde att jag inte blev kvar. Jag valde som sagt inför säsongen att vara kylig och satsa på att hitta någon spännande utmaning. Och med facit i hand slog det väldigt rätt.

”ALLTING BLIR EN EKVATION”

Jonathan Carlsson har inte varit rädd för att testa på äventyr, eller utmaningar. Han har spelat både i ECHL och i AHL i USA, han har vunnit ett mästerskap i Slovakien och har som sagt hunnit med ett par svängar i Österrike också. Det är inte den vanligaste karriärsresan för en SHL-spelare. Nu är han glad över att vara tillbaka i Sverige igen.
– Allting blir en sorts ekvation. Nu tycker jag det är jättekul att spela i SHL igen, men jag vet också hur hockeyn tar ut. Det är i slutändan ingen som tar hand om spelarna utan vi är våra egna, på något sätt. Vi måste se till att vi får ett jobb. Nu har jag en familj att försörja också. Det är många parametrar som ska stämma när man väljer en klubb.
– Nu dök Mora upp och det kändes skitkul direkt. Det kändes rätt och när det gör det är det bara att köra. Om något annat hade dykt upp så…känns det inte bra så ska man inte åka iväg. Man måste vara redo att engagera sig fullt ut i det beslut man väl tar.

Det blev SM-guld i Brynäs.

Du har ju haft en liten krokig resa efter att ha vunnit SM-guld 2012. Hur har hela den tiden varit?
– Det är få förunnat att få uppleva det jag varit med om. Jag är tacksam för att jag har fått vara det. Det är en del som är rolig med hockeyn tycker jag. Du vet aldrig vad som väntar dig, egentligen. Det stängs dörrar och det öppnas dörrar hela tiden. Men bara man jobbar på och njuter av det när man är inne i det så löser det sig.
– När man var 14 skulle alla i pojklaget spela i NHL i 15 år sen, men så blev det ju inte. Det handlar i slutändan om att sätta den ena foten framför den andra och ta steg för steg – och bara njuta. Det är jag bättre på idag, speciellt nu när man gått utan lag och varit kontraktslös också. Nu uppskattar man det så mycket mer att få vara en del av en grupp, att få lära känna nya lagkompisar. Jag uppskattar det enormt nu, de dagliga rutinerna alltså, när man varit ute i kylan och vet hur det är där också.

”SÅ MAN ORKAR HÅLLA PÅ”

Finns det något klubbval du ångrar?
– Det är alltid lätt att vara efterklok, men jag har trivts väldigt bra på alla ställen. Det har varit bra saker och dåliga saker överallt men för mig har det handlat om att ta med de bra sakerna och lära sig av dem. Det är så man orkar hålla på. Du måste uppskatta småsakerna och ha roligt varje dag – annars är det svårt.

Mora ligger tolva och Jonathan Carlsson har varit en del av laget när de gått som starkast under säsongen. Han upplever en skillnad på svensk hockey nu jämfört med senast.
– Det har varit kanon att vara här i Mora. Det är så himla kul att spela nu när det är så jämnt. Det måste vara svårt för dem som tippar alltså. Varenda gång man kollar resultatet är det något som överraskar en.
– Vi vet att om vi spelar som vi kan som allra bäst så har vi bevisat att vi är ett lag att räkna med.

Idag väntar Färjestad på bortaplan.