DOTTER OCH FAR. Sally har gett Anton Karlsson ett annat perspektiv på livet.
Nyheter

Blev pappa som 19-åring – Leksands forward om nya livet: ”Känns som jag hittat mig själv”

ANNONS

Blott 19 år gammal blev Anton Karlsson pappa för första gången. Snart ska Leksandsforwarden bli det igen. För hockeysverige.se berättar han hur faderskapsrollen förändrat honom som person – och spelare.
– Jag förstod att det skulle komma in en viktig person i mitt liv och visste också att jag skulle få en helt annan uppfattning om livet, säger han.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
I augusti fyller 
Anton Karlsson 23 år, men redan i april kommer han bli pappa – igen. Det är nämligen så att Leksandsforwarden, med rötterna i Lerum, redan som 19-åring blev förälder för första gången. Nu väntar han och hans fästmö Caroline Eklund sitt andra barn.

Namnet Eklund är inte heller helt okänt i idrottskretsar i Sverige. Pappa Per-Erik hade en fantastiskt fin NHL-karriär i Philadelphia och Dallas. Carolines syster Nathalie tävlade i världscupen i alpint. Lägg därtill att mamma Lotta jobbar tillsammans med Leksandstränaren Jens Nielsens fru Gunilla i butiken Lantliv i centrala Leksand. Det är med andra ord mycket idrott och då främst hockey i den här familjen. Icke heller att förglömma att Anton Karlssons bror Erik spelar för KooKoo i finska ligan.
– Jag och Caroline träffades 2013, den 15 december, så vi har varit tillsammans i drygt fem år, berättar Anton Karlsson när hockeysverige.se träffar honom och hans dotter Sally utanför deras bostad i Leksand innan vi sätter oss i bilen och beger oss till Tegera Arena för att fortsätta intervjun.
– Vi träffades i Göteborg, men jag har mestadels varit här uppe i Leksand under dom här fem åren, så det känns som mitt hem.

Som 19-åring fick Anton Karlsson det lyckliga beskedet att han skulle bli pappa för första gången.
– Jag förstod att det skulle komma in en viktig person i mitt liv och visste också att jag skulle få en helt annan uppfattning om livet och inte samma tid till allt annat som jag hade haft tidigare.
– Jag njöt varje sekund. Alla som jag pratade med och har barn sedan tidigare sa att det är en fantastisk upplevelse. Så har det också varit och det var otroligt roligt när vi fick reda på att Caroline var gravid, säger Anton Karlsson samtidigt som han spricker upp i ett stort leende.

Var det många som påpekade att du var ganska ung för att bli pappa?
– Ja, så var det absolut. Samtidigt var det många som inte sa någonting. Det var lite både och. Visst var det många som kom fram och sa grattis och även sa ”du blir en ung farsa”.
– Själv ser jag det som positivt och jag ser det inte som något negativt att vara ung och bli pappa. Dessutom är det skönt när jag har haft en dålig dag på jobbet att få komma hem till en unge som är störtglad.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”JAG ÄR FORTFARANDE GANSKA BARNSLIG”

Blir det som ett andningshål att komma hem till Sally och Caroline efter du haft en tung match eller träning?
– Ja, det tycker jag absolut. Nu har vi haft ganska mycket tur med Sally eftersom hon sovit nästan sjukt bra sedan hon var liten. Jag har inte fått känna på det här hårda i livet med att ha barn, men det kanske kommer med nästa unge (skratt).
– Sally har varit glad nästan hela tiden. När jag kommer hem och hon är så där glad så sprids det såklart till mig också.

Hockeyspelarlivet är inget helt vanligt liv utan ni reser mycket och är borta en del. Nu är Caroline också från en idrottsfamilj, men pratade ni mycket om just dom här bitarna innan ni blev föräldrar?
– Egentligen inte. Vi tog det lite som det kom. Jag skulle vara borta mycket precis som alla är som spelar hockey…

Tror du att det var en fördel att Carolines redan innan visste vad som väntade i och med att pappa Per-Erik varit elitspelare under närmare 20 år?
– Ja, så är det såklart. Hon vet hur mycket han varit borta och Lotta, min svärmor, fick vara ganska mycket själv med ungarna då Per-Erik var borta och spelade.
– Fördel och fördel, jag tror att dom flesta som är tillsammans med en hockeyspelare vet att det är ganska mycket resande.

Hur har papparollen påverkat dig som hockeyspelare och person?
– Främst är det personlighetsmässigt. Det känns som att jag blivit lugnare och hittat mig själv. Jag är fortfarande ganska barnslig och vill sprida mycket glädje omkring mig, vilket jag tror att jag är ganska bra på.
– När jag var mindre hade jag otroligt mycket aggressioner och var knappt lugn en sekund. Det kan du kolla med brorsan om du vill (skratt). Jag tror mest att jag blivit lugnare som människa och det här med ansvaret som förälder, att jag tagit det och visat att jag är vuxen.
– På isen och i laget känner jag mig ändå ganska erfaren i hockeylivet. Jag har nog blivit mer lugn och behärskad vilket gjort att jag kunnat ta en större roll i ett omklädningsrum och så vidare.
– När jag är på isen, jag har alltid velat vara den här som är jobbig att möta, åkt mycket skridskor och jobbat hårt. På så vis är jag nog fortfarande samma hockeyspelare. Det är mer utanför som jag kan ta för mig mer.

Någon i ditt lag har sagt att du blev vuxen när du blev pappa, håller du med om det?
– (Skratt) Så är det nog. Så kan det vara och något jag håller med om. Jag har blivit mognare på ett helt annat sätt så det stämmer nog. Jag håller med Mr X, vem det nu är.

BRÖT MED SIN EGEN PAPPA

Anton Karlssons föräldrar bor kvar i Lerum och relationen där är lite komplicerad vilket gör att pappan inte är upp till Leksand för att hälsa på sonen och hans familj.
– Pappa har jag faktiskt inte kontakt med och har inte haft det på några år, men morsan är här ganska ofta och hälsar på. Hon är här ungefär en gång i månaden.
– Pappa och jag rök ihop för några år sedan och sedan dess har vi inte haft någon kontakt.

Antons bror Erik bor i Finland och det blir en del ”facetime” mellan honom, Sally och dom övriga i Antons familj.
– Brorsan är inte och hälsar på oss någon gång under säsongen eftersom han har fullt upp i Finland. Vi får ta det när säsongen är över. Det blir så att vi hittar några dagar där vi kan hänga ihop och spela någon golfrunda. Vi ses mest på sommaren.
– Det brukar gå ett halvår mellan gångerna han träffar Sally. Hon växer och växer så varje gång tycker han att hon blivit så himla stor. I stället blir det mycket ”facetime”. Det blir även mycket TV-spel. Då sitter dom med hörlurarna på och pratar med varandra.

Tycker Erik att det kan vara lite jobbigt att vara ifrån Sally?
– Ja, det tror jag nog…

Han är inte pappa ännu?
– Nej, han har inte ens körkort så han får nog vänta några år (skratt). Klart att han säkert skulle vilja träffa Sally mer än han gör i dag, men vi lever två ganska lika liv och båda vet vad som krävs och vad vi offrar. Det får vi ta igen senare.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”DOM FINNS ALLTID DÄR”

Familjen Karlsson/Eklund har ändå en stor del av familjen nära sig då Per-Erik Eklund och hans fru Lotta bor i Leksand.
– Dom betyder såklart fantastiskt mycket för oss genom det stödet dom ger oss. Lotta är grym på att laga mat och vi käkar middag ihop ibland. När vi behöver barnpassning finns dom alltid där, säger Anton Karlsson med mycket värme i rösten samtidigt som Axel Bergqvist kommer förbi och morsar.
– Vi har absolut mycket kontakt med Nathalie (Eklund) också. Dom är här uppe ibland och vi åker ner till dom i Borlänge till och från.

Hockeysäsongen har gått lite upp och ner, men mot slutet tycks det mesta peka uppåt. Dagen innan vi ses har Anton Karlsson svarat för två mål mot Pantern. Totalt har han nu svarat för nio mål och totalt 18 poäng på 42 matcher.
– Säsongen har gått helt okej, men det var lite upp och ner i början. Det känns som jag ändå kommit igång lite mer mot slutet.

Det var inte bara Anton Karlsson som hade det tufft under en period i Hockeyallsvenskan. Bland annat förlorade det tippade topplaget nio matcher i rad.
– Det kan bli så där när vi som lag börjar förlora och accepterar att göra det. Ligger du på fem, sex torsk är det inte alltid lika kul att komma till jobbet varje dag och chippa i med 100 procent. Så kände jag att det var.
– Vi accepterade att vi var ett förlorargäng. Det räckte inte att bara komma hit och jobba av timmarna vi var i hallen. Vi behövde hitta tillbaka till något och framförallt då hitta vårt spel. Det är skönt att det blev en så pass bra lösning så vi i laget kunde komma ihop igen och få en nytändning.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”I DAG ÄR ALLA HÄR POSITIVA”

När Mattias Ritola intervjuades i mellandagarna fick han frågan ”När du säger att ni tränat som det sett ut på matcherna, kan du utveckla det lite mer?”
– Att vi gått på 70 procent. Det har inte varit 100…, svarade han.

Anton, varför kan det bli så här för jag antar att ingen maskar med flit?
– Det är just den här frågan som ingen har ett bra svar på. Ingen kommer aldrig hit för att inte göra sitt bästa. Jag tror att det handlade om att när vi kom hit var känslan att vi var ett förlorande lag.
– Det gick sjukt bra i början, men sedan kommer förlusterna. Det blev någon uddamålsförlust med 2–1 och sedan fortsatte vi bara att förlora. Då kändes det att energin i laget var låg och det var ingen som tog tag i det. Jag tycker att det var tråkigt eftersom jag tycker att vi har ett fantastiskt bra lag på pappret.
– Ibland är det så där, att man inte behöver ha ett så jättebra lag för att få till det och tvärtom, men jag tycker att vi mot slutet visat vilket bra lag vi är.

Hur är stämningen i laget idag jämfört med innan tränarbytet?
– Det är väldigt olika. Klart att det är annorlunda. I dag vet jag att alla här är positiva och rätt inställda till det vi ska göra varje dag. Det är två olika världar.

”TVÅ OLIKA LEDARTYPER”

Är kommunikationen annorlunda med Roger Melin jämfört med Leif Carlsson?
– Det är två olika ledartyper. Roger är mer lugn och har lagt ansvaret mer på oss spelare i stället för att så att säga ”göra det själv”.
– Sedan kan tränarbytet ha gjort gruppen bra, men det kanske inte heller hade någon påverkan alls. Det var ändå bra att det blev ett skifte efter att det hade gått så pass tung. Vi hade ändå nio raka förluster och det var en dålig stämning i gruppen. Då kan det vara en ny röst som gör att laget kan hitta tillbaka på rätt spår igen.
– Jag tror ändå att det var viktigt att det kom in en röst som kunde sprida ett budskap om hur vi skulle spela, riktlinjer och så vidare. Sedan kom ”Tjomme” (Thomas Johansson) in i samma veva så det var många bra saker som hände där.

Släppte oket från era axlar lite när klubben gjorde dom här förändringarna?
– Ja, det kändes lite så. Det var väldigt mycket snack innan och det blir mycket spekulationer från fans, media och så vidare. Klart att det då blir snack i omklädningsrummet också och energin blir lång nere.
– Jag tycker ändå när allt det här med bytena skedde att vi i truppen hittade ett sätt att hitta tillbaka på vinnarspåret. Vi hittade den energin som behövs för att vinna mot lagen i den här serien för den måste finnas där eftersom alla lag här fruktansvärt bra, avslutar Anton Karlsson som efter intervjun ska hem och leka med dottern Sally i snöhögarna på gården eller kanske ta en sväng till Gropen för att åka lite pulka.
– Vi ska klä på oss ordentligt och sedan gå ut och hitta på någonting. Det kanske blir snowracer, men vi ska nog också ta med oss lite varm O’Boy. Sally ska få leka av sig ordentligt så hon somnar tidigt i kväll.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga