• Publicerat 9 februari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
SMÄLLDE PÅ. Fredrik Händemark la inte fingrarna emellan mot Ryssland.Foto: Bildbyrån/Jesper Zerman

En fysisk formation anförd av Fredrik Händemark satte tonen när Tre Kronor slog Ryssland. Händemark själv var den som stod för de riktigt tunga tacklingarna i matchen.
– Jag tyckte jag fick in en ganska bra smäll i alla fall, säger han till hockeysverige.se om sin propp på Dmitrij Kagarlitskij. 

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Det är ett par kilon, skrattar Fredrik Händemark.
Ska man tro EliteProspects siffror väger kedjan han centrar i Tre Kronor nästan 280 kilo. Tillsammans med Emil Larsson och Emil Sylvegård såg Händemark till att använda dessa kilon till sin fördel i Beijer Hockey Games-mötet med Ryssland på lördagen.
– Vi försöker jobba hårt, vara tunga att möta, skydda pucken och använda vår fysik. Det gör vi bra i dag, säger Händemark.

Malmöcentern gick själv i bräschen med ett par riktigt tunga tacklingar. Inte minst en hederlig gammal bröstvärmare som skickade Dmitrij Kagarlitskij till isen i den andra perioden.
– Jag blev för sugen när jag såg honom svänga upp där, ler Fredrik Händemark.
– Det går så fort att det lätt kan bli fel, men jag kände att jag tajmade honom bra. Nu har jag inte sett den i efterhand, men jag är ganska lång och försökte hålla ned allt jag kan. Jag tyckte jag fick in en ganska bra smäll i alla fall.

Tajming är ett nyckelord när man delar ut en tackling i dagens snabba hockey. Det fick Fredrik Händemark erfara själv när han sänkte Timrås Patrik Blomberg och stängdes av i tre SHL-matcher för några veckor sedan.
– Första matchen efter avstängningen kände jag mig lite fundersam. Man tänker till en extra gång, men andra matchen efter avstängningen kändes det bra. Nu kör jag på som vanligt och det känns bra, säger han.

”HÅLLER INTERNATIONELL KLASS”

Annars förväntar man sig kanske att Malmöpolaren Sylvegård skulle vara den som smäller på. Nu visade det sig att Händemark till och med förvånade landslagsledningen med sitt fysiska spel.
– ”Poppe” (Peter Popovic) kom till mig på bänken och sa det: ”Fan, jag trodde det var Sylvegård som smällde honom”. Men det är skönt att kunna få in en smäll ibland, säger han.

Kedjan låg bakom två av målen i matchen. Händemark avslutade målskyttet med att skicka in 4–2 i tom kasse framspelad av 2–0-skytten Emil Larsson.
– Det enda jag tänkte var ”missa inte, missa inte”. Sedan ville jag tryckte till den lite, men jag tror ändå att det var backen som styrde in den. Men det var skönt att sätta dit den.

Rikard Grönborg berömde formationen redan efter första matchen mot Tjeckien. Nu tyckte förbundskaptenen att trion levererade ännu bättre.
– Riktigt bra, det är internationell klass tycker jag. Det var lite den tanken vi hade när vi satte ihop den kedjan, att de ska hålla internationellt med den tyngden och styrkan på pucken. De har haft två bra matcher, men tog ett steg till i dag jämfört med första matchen. Det ska bli grymt kul att se dem i morgon också, säger Grönborg.