• Publicerat 11 februari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Emil Sylvegård.Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Han var en av landslagsuttagningarna som fick folk att höja på ögonbrynen. Men Emil Sylvegård visade att han höll måttet även i Tre Kronor. Nu hoppas Malmös ångvält att han ska bli ett återkommande inslag i den blågula tröjan.
– Jag vill vara med och bidra ännu mer, säger Sylvegård till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Flytten från Linköping hem till Malmö har gett Emil Sylvegård precis det lyft i karriären han var ute efter. 35 SHL-matcher in på säsongen har 25-åringen satt personbästa i såväl mål (nio) som poäng (17) – och samtidigt har antalet utvisningsminuter (18) varit betydligt lägre än normalt.

I helgen fick Sylvegård dessutom visa upp sig i Tre Kronor för första gången. Efter 4–5-förlusten mot Finland i Beijer Hockey Games på söndagen lämnade han Stockholm med två assist på tre matcher, men framför allt med förhöjt självförtroende och ett par viktiga erfarenheter rikare.
– Jag tar med mig att jag klarar av att spela här. Jag tycker att jag visar att jag klarar av att spela här och har växt in i det ganska bra. Jag hoppas få chansen igen, vara med och bidra ännu mer, säger han till hockeysverige.se efter den avslutande matchen där han återigen kamperade ihop med Fredrik Händemark och Emil Larsson i Tre Kronors tyngsta enhet.

För Emil Sylvegård är det här en naturlig utveckling på en säsong där han visat att han är mer än bara den buse och tuffing som han porträtterats som.
– Jag har alltid tyckt att jag har det i mig. I juniorerna var jag mer av en poängspelare även om jag kunde smälla på. Sedan blev man satt i ett litet fack. Men i år har Peter (Andersson, Malmös tränare) och de andra manat till mig att våga spela. Man har fått en lite annan roll och fått spela mycket, då orkar man kanske inte smälla på lika mycket om man spelar 20 minuter i vissa matcher, säger han.

”DET HÅLLER NÄSTA PÅ ATT DÖ UT LITE”

Samtidigt inser han värdet i den fysiska dimension han bidrar med. Han konstaterar att det inte är så många spelare – framför allt inte i Sverige – som spelar så i dagens hockey.
– Det är det jag sticker ut med och det är inte så vanligt. Det håller nästan på att dö ut lite grann. Det är något jag vill ha, vara bra på puck och kunna producera men sedan sticka ut med min fysik också, poängterar han.

Vad tror du att det kan betyda för din framtida karriär att synas här?
– Det är klart att det är en jättestor chans. Det är jättemånga som kollar på de här matcherna, säkert jättemånga scouter. Man vill visa att man klarar av det här, att man tar för sig, men även sticker och syns på isen. Att man kanske få chansen däröver, det är ändå ens dröm. Att få ta på sig Tre Kronor-tröjan är också en dröm. Det är inte alla som får det, så det är en stor ära.

Nu när du har fått chansen i landslaget, hur ser du på möjligheterna att få fler chanser?
– Jag hade som mål att komma med i landslaget i år och nu sporras man av det såklart. Allt fokus ligger på Malmö nu i slutet av grundserien, men det är klart att man vill komma med fler gånger. Speciellt nu när man vet att man kan spela här och håller nivån.

Vad kan vi förvänta oss av Malmö i slutet av grundserien?
– Det är ett tajt race hela vägen in. Jag hoppas vi kan vara tunga att möta och hitta vår jämnhet, knipa våra poäng. I slutspelet tror jag inte många vill möta oss. Vi har ett tungt lag med spelare som mig, ”Hände”, (Lars) Bryggman, (Henrik) Hetta som kommer att smälla på. Kan vi hitta jämnheten kommer vi bli svåra att slå.