SHL

Från poängkung till ansvarskugge: ”Man får hjälpa till där man behövs istället”

ANNONS

Han har studsat mellan center- och ytterforwardsposition och spelat med nästan alla kedjekollegor som finns i laget. Simon Hjalmarsson har en hattig säsong, men har landat i omställningen från poängspruta till ansvarstagande center efter snart tre år i Frölunda.
–  Man kan inte räkna med att det ska bli över femtio poäng när man har den roll jag har nu, säger forwarden till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Firandet efter CHL-segern är över och Frölunda tillbringade tiden mellan guldet och SHL-omstarten i gymmet. Hård träning präglade dagarna, den sista möjligheten att bryta ner och bygga upp musklerna ordentligt inför slutspurten av grundserien.

I tisdags besegrade göteborgarna Växjö på hemmaplan, och visst kändes det lite i benen att laget tränat hårt i ett par dagar. I alla fall mot slutet av matchen, som Simon Hjalmarsson och hans Frölunda vann efter straffar.
– Ja, i sista perioden var vi kanske inte så bra. Men vi har ju inte haft ett så bra hemmaspel det senaste, så att vi kanske inte var bekväma i situationen. Vii slängde bort lite puckar och de fick ta kommandot, så då fick vi åka lite mer och då blir man givetvis trött. Men den träningsperioden vi hade förra veckan kommer vi ha mycket nytta av senare. Då kan vi ta att vi inte var formtoppade just i den här matchen, säger 30-åringen.

OMSTÄLLNINGEN FRÅN YTTERFORWARD TILL CENTER

Han är nu inne på sin tredje säsong med Frölunda, den andra Göteborgssejouren i karriären om man räknar med tiden i klubbens juniorlag. Förutom omställningen från rysk till svensk hockey, efter de två säsongerna i CSKA Moskva, har Värnamosonen dessutom ställt om från att spela på kanten och vara en poängspruta, till att spela center och ta ett steg tillbaka i poängprotokollet.

I år har han dessutom hoppat fram och tillbaka mellan positionerna för att täcka upp när hans kollegor varit frånvarande.
– Om man tar bort de första nio matcherna där jag inte var nöjd med mitt spel så tycker jag ändå det har funkat bra den här säsongen. Jag har skiftat lite från center till ytterforward och jag har spelat med de flesta i laget nu. Det har varit lite konstigt att flytta runt mellan kedjorna hela tiden men det är sånt som händer när man får skador och sjukdomar. Man får göra så gott det går, säger Simon.
– Mitt eget spel tuffar på, det är inte jättebra, men det är bättre än vad det var i början av säsongen och det är jag nöjd med. Och det känns som att jag ändå har en nivå till om jag kan bli lite mer formtoppad. Förhoppningsvis kommer den toppen inom ett par veckor, där jag verkligen ska spela min bästa hockey.

Tycker du det blir hattigt att hoppa runt mellan positioner och kedjor?
– Ja, det är klart det blir det. Framför allt att hoppa från center till ytterforward. Sen pratar vi inte så mycket om specifika positioner som forwards, ska vi spela tre i forechecken så spelar det inte direkt någon roll vem som är var… Men det blir ju så som center att man får ta lite mer ansvar och spelar djupare i egen zon, och man kanske hamnar lite efter i vissa anfall och sådär. Då får man åka ikapp spelet och det tar lite mer på krafterna.
– Jag trivdes jättebra på kanten, men nu är jag tillbaka som center och börjar känna mig mer och mer bekväm där också. Så det funkar. Och att man får spela med olika spelare, det har jag gjort hela livet. Det ingår. Man får anpassa sig.

Simon Hjalmarsson firar med kedjekompisarna Ryan Lasch och Samuel Fagemo, samt backarna Anders Grönlund och Brandon Gormley efter säsongens sjunde mål i tisdagens match.
(Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

”MER OCH MER BEKVÄM”

I mötet med Växjö hade Simon Hjalmarsson två ytterforwards vid sin sida i form av Ryan Lasch och Samuel Fagemo. Den formationen hade inte spelat ihop sedan mitten av januari, men hade minst sagt en lyckosam kväll mot smålänningarna. Simon Hjalmarsson noterades för 1+1 och tillsammans noterades de för sex poäng, inklusive Ryan Laschs avgörande straffmål.
– Det funkade bra för oss. Ryan ska ju ha mycket puck, så man får anpassa sig lite efter honom. Men de matcherna han är riktigt bra är det ju väldigt enkelt att spela med honom. Han är otroligt skicklig. Han har tålamod med pucken, han vågar hålla i den där halvsekunden extra för att vänta på den där öppningen. Det är en sån spelare som är guld värd att ha i såna här jämna matcher och som kan avgöra. Fagemo åker extremt mycket skridskor och är duktig på att göra de där genombrotten och hålla i pucken. De kompletterar varandra ganska bra, så det är bara för mig att komma in och försöka att inte vara i vägen, säger Hjalmarsson.

Med ett ”A” på bröstet känner forwarden att han vuxit och hittar sin roll i laget mer och mer. Han har kunnat skifta fokus från att vara en renodlad offensiv kraft, som tidigare i karriären, till att vara en spelare och person som tar större ansvar och har en bredare blick i lagets arbete.
– Det är mycket som spelar in och jag känner mig mer och mer bekväm i den rollen jag börjar få nu. Man får hjälpa till där man behövs istället, inte bara tänka på sin egen produktion. Man kan inte räkna med att det ska bli över femtio poäng när man har den roll jag har nu, säger den assisterande kaptenen som avslutade sin förra SHL-vända med fem raka säsonger över 50-poängstrecket.

Du känner att du landat lite i att inte vara poängkung längre?
– Ja, så är det. Och tittar man på ligan så är det inte så många spelare som gör så många poäng, det är en ganska defensiv liga. Så det får man också ta i beaktning. Och jag trivs med min roll nu.

”ETT SLUTSPEL SOM BÖRJAR REDAN NU”

Det börjar dra ihop sig. Med tolv omgångar kvar att spela ligger Frölunda på en femte plats i den oerhört jämna tabellen. Göteborgslaget har varit uppe i toppen vid ett par tillfällen, men har på sistone haft problem att få poängen med sig på hemmaplan. Simon Hjalmarsson blundar inte för faktumet att de inför segern mot Växjö inte vunnit i Scandinavium sedan den 26:e december.
– Tidigare på hemmaplan så har vi varit lite bekväma, som att det skulle lösa sig. Tittar man på tidigare säsonger som jag varit här så har Scandinavium varit vår styrka. Även  om vi ligger under med två mål i sista perioden så har vi jobbat ner lagen och tänkt att vi ska vända. Sista tiden tycker jag det har varit lite tvärtom, vi blir för bekväma och tar inte de där åkningarna som krävs för att vara jobbiga att möta, säger Hjalmarsson.
– Men de sista två matcherna, förutom sista perioden mot Växjö, tycker jag att det blivit en attitydförändring så jag hoppas verkligen att vi har förstått vad det innebär nu. Varenda poäng kommer vara viktig nu det sista. Det är inte långt upp till förstaplats men det är inte långt ner till att missa slutspel heller. Så egentligen är det väl ett slutspel i sig som börjar redan nu, för alla lag. Det gäller att förstå vikten av att gå in i varje match med rätt inställning.

Nu när ni fått smaka på guldet i CHL, hur sugna är ni på att ta ett till?
– Jo, jag tror alla får mersmak. Det är såna kvällar som man kommer komma ihåg när man slutar spela hockey. Det är såna kvällar man njuter av. Det stödet vi fick i Scandinavium under CHL-finalen vill vi uppleva igen. Och med ett långt slutspel är jag säker på att publiken skulle komma och stötta oss på samma sätt. Så det är klart man får mersmak. Det tror jag alla här inne känner.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL