• Publicerat 25 februari, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Veckans Lag

Slutspurten inför SHL-slutspelet har startat och med den ökar spänningen i en jämn tabell. Den gångna veckan såg två lag utkristallisera sig i kampen om seriesegern. Och nere vid slutspelsstrecket kan Örebro ha blandat sig i striden. Det och förra veckans hetaste spelare i den 17:e upplagan av Veckans Lag.

MÅLVAKT

Joel Lassinantti, Luleå (4)
Förra andra veckan i rad kniper Luleås sista utpost den här platsen. Lassinantti fortsätter att övertyga och ger den just nu skadade Adam Reideborn en riktig duell om titeln ”SHL:s bästa målvakt”. Den gångna veckan blev det två segrar och bara två insläppta mål på 56 skott.

BACKAR

Jesse Virtanen, Färjestad (2)
Den finske stjärnbacken fortsätter att producera och har ryckt lite i toppen av backarnas poängliga efter 1+2 på veckans bägge matcher. Har med sina 33 poäng fyra poängs försprång på jagande Kodie Curran och Nick Ebert.

Jesper Sellgren, Luleå (2)

Rookiebacken fortsätter att imponera på Luleås blålinje. Sellgren har imponerat hela säsongen, men nu börjar den offensiva utdelningen komma för 20-åringen. Han hade tre assist och snittade över 21 minuters speltid i de tunga segrarna mot Skellefteå och Frölunda.

FORWARDS

Michael Lindqvist, Färjestad (2)
Han har varit SHL:s hetaste spelare den senaste månaden. Lindqvist har verkligen funnit formen efter den misslyckade proffssejouren i Nordamerika i höstas. Fem assist på två matcher den gångna veckan och bäst i ligan med 14 poäng på nio matcher senaste månaden. Oerhört trevligt för FBK att ha den här killen sajnad några år framåt.

Kris Versteeg, Växjö
Det är inte bara hans CV som glänser. På isen har Versteeg varit precis den injektion Växjö behövde. Sedan den tvåfaldige Stanley Cup-mästaren kom till SHL har det blivit sju poäng (2+5) på fem matcher. Fyra av dessa poäng kom i vinstmatcherna mot Timrå och HV71 nu i veckan. En klasspelare på den här nivån.

Johan Ryno, Färjestad
Det dröjde länge och väl, men till slut kom veteranens första hattrick i SHL. Ryno slog till tre gånger om i FBK:s storseger mot Timrå. Efter en trög start på säsongen har 32-åringen fått allt mer luft under vingarna. Att han spelar i en pigg lina med ovan nämnde Lindqvist och Jesper Olofsson har säkert en hel del med den saken att göra.

Veckans

… tvekamp: Två topplag som kan göra upp om seriesegern tycks ha utkristalliserat sig. Färjestad och Luleå har åtta poängs försprång på Djurgården och Frölunda. Passande då att dessa båda lag möts i Karlstad i den näst sista omgången.

… argaste: Malmös tränare Peter Andersson var inte nådig i sin kritik mot domarna efter förlusten mot Djurgården i onsdags. Den primära anledningen: en domare släppte pucken innan Malmös spelare hann ställa upp för en tekning vid ett powerplay i tredje perioden.
– Tyvärr fick vi inte chansen att vinna. Domarinsatsen var ruskigt blek. Uruselt att släppa pucken när vi hade tekning i anfallszon. Hallå, vad är för korpnivå! Det får inte förekomma. Jag vet inte vad jag ska säga. Tröttsamt, sa Andersson till C More efter 1–2-förlusten.

… injektion: Örebro gick bra redan innan Jhonas Enroths inträde i laget, men den forne landslagskeeperns entré skapade ingen obalans. Tvärtom. Enroth utmanade Joel Lassinantti om platsen som målvakt i veckans lag efter att ha vunnit sina två första matcher i nya klubben – och stoppat 48 av 51 skott i mötena med Linköping och Brynäs.

… uppstickare: Enroths Örebro har efter veckans vinster knaprat in en hel del poäng på just LHC och Brynäs runt slutspelsstrecket. Så till den milda grad att de kan utmana om en slutspelsplats. Tolvan Örebro har 57 poäng och är fem respektive sex poäng efter LHC och Brynäs med åtta omgångar kvar. Vi tackar inte nej till ännu mer dramatik.

… smörpass: Lucas Elvenes har inte haft någon lycka med målskyttet den här säsongen. Rögletalangens passningsspel är det däremot inget fel på. Det visade han inte minst i storsegern mot Mora där han bidrog med några smörpassningar. Inte minst det till målet som betydde 5–0 och säkrade Linus Sandins hattrick.

… match: Lördagens smålandsderby hade de flesta ingredienser som får en hockeyälskare att njuta. Massor med känslor (hej Brendan Shinnimin), tekniska nummer (hej Mattias Tedenby) och snygga mål. Man skulle inte tacka nej till en slutspelsserie dessa småländska rivaler emellan.

… jubilar: Emil Bemström pangade in säsongens 20:e fullträff. Därmed är han blott en av åtta juniorer genom tiderna som lyckats med det i SHL. Markus Näslund och Tomas Sandström gjorde det två gånger vardera. Övriga? Kent Nilsson, Elias Pettersson, Peter Forsberg, Patric Hörnqvist och Daniel Sedin. Snacka om gott sällskap.