Mark Scheifele och Blake Wheeler jublar.Foto: KEVIN SCHULTZ/CSM/REX/SHUTTERSTOCK

I skuggan av de allra största stjärnorna gör Blake Wheeler en supersäsong. I natt sköt han fyra mål i Winnipegs 5-2-vinst mot Columbus.
– Du vill bidra, det är det viktigaste, säger han enligt nhl.com.

Blake Wheeler kallas ofta för NHL:s mest underskattade spelare. Han är förmodligen den mest okända storstjärnan i ligan. Men nu är han också en av NHL:s allra, allra främsta spelare. Eller vad sägs om sju poäng på de två senaste matcherna? Eller elva på de senaste fem? Eller 80 poäng på säsongens 65 matcher?

Eller framför allt: Fyra mål i den senaste matchen. För det var nämligen vad Winnipegstjärnan gjorde. I 5-2-vinsten mot Columbus satte han först 2-1-målet för Jets del, i upptakten av den andra perioden. Sen började den verkliga showen i den tredje akten.

”SÄTTER STOLTHET I DE SMÅ DETALJERNA”

Efter att Seth Jones kvitterat för Columbus sköt Wheeler nämligen 3-2, 4-2 och 5-2, och avgjorde matchen på egen hand. Ett äkta hattrick, och framför allt fyra mål totalt, från lagkaptenen. Han har faktiskt gjort fem mål på de två senaste matcherna nu. Tillsammans med Mark Scheifele och Patrik Laine bildar han utan tvekan en av NHL:s mest fruktade förstakedjor.
– Du vill bidra, det är det viktigaste. Det är målet för vår kedja varje kväll, att bidra på ågot sätt. Att göra mål är en del av vårt jobb men vi sätter också stolthet i att göra de små detaljerna rätt, säger Wheeler enligt nhl.com.

Faktum är att just målskyttet har varit ett problem för Wheeler under säsongen. Fram till häromnatten hade han alltså bara gjort tolv mål, vilket är ganska svagt för en producerande ytterforward av Wheelers kaliber. Han har i stället varit en renodlad framspelare. Med sina 63 passningspoäng är han tvåa i assistligan, bakom Nikita Kutjerov. I den totala poängligan är Blake Wheeler tia.

Den finske talangen Sami Niku blev också målskytt för Jets och gjorde med det säsongens första NHL-mål. Nick Foligno inledde målskyttet för Columbus del. Storsatsande Columbus har förlorat fyra av sina fem senaste matcher och kommer få jobba rejält för att ens ta sig till slutspel.
– Vi måste steppa upp vårt spel ännu mer. Det är slutspelstider. Vi kan inte vänta 15 matcher till innan vi börjar spela, sade backstjärnan Seth Jones.