Rasmus Ahlholm.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Rasmus Ahlholm gjorde en säsong som närmast nådde upp på historiska nivåer. Han vann poängligan i Norge – på 81 poäng på bara 47 matcher.

LÄS ÄVEN: Gör succé – men spel i Sverige lockar inte

Rasmus Ahlholms säsong i Norge är något i hästväg. Den relativt okände svensken, som i hemlandet aldrig spelat på högre nivå än i Hockeyettan, gjorde 81 poäng på 47 matcher i Vålerenga och tog hem poängligan. Men inte bara det.

Poängsumman var den tionde högsta i ligans historia och framför allt den högsta på 22 år! Senast en spelare gjorde 80 poäng var Frisk Asker-legendaren Kyle McDonough som gjorde 84 poäng 1996/1997. Under 2000-talet var 78 poäng den tidigare högsta poängsumman som gjorts.

LÄS ÄVEN: Den svenske norrmannen: ”Fick säga upp mitt medborgarskap”

78 poäng var också vad tvåan i poängligan, Tobias Lindström, gjorde den här säsongen. Den tidigare svensken, som numera bara är en norsk medborgare, gjorde också en monstersäsong. Inte nog med att han gjorde den näst högsta poängnoteringen en spelare gjort på 2000-talet, han gjorde också fler mål än någon annan spelare gjort på 24 år.

Lindström landade in på 44 mål. Svenske Martin Åhlberg var senast att nå den nivån då han 1994/1995 gjorde 46 kassar. Åhlberg gjorde det dock på 28 matcher. Lindström hade 20 matcher fler på sig. Den svenske norrmannen vann skytteligan även förra säsongen. Då på 28 mål.

Efter gårdagens avslutningsomgång står det också klart hur slutspelet spelas.
Serievinnarna Vålerenga möter Manglerud, regerande mästarna Storhamar får ta sig an Stjernen, Stavanger Oilers möter Sparta Sarpsborg och Lillehammer möter Frisk Asker.

Slutspelet börjar i morgon.