Emma Eliasson har utsetts till årets förebild av Centerkvinnorna.Foto: Centerkvinnorna och SVT

Idag är det den internationella kvinnodagen och då tar Centerpartiets kvinnoförbund, Centerkvinnorna, tillfället i akt att utse den före detta landslagsstjärnan Emma Eliasson till årets förebild. Detta för hennes mod och kamp för jämställda löner inom idrotten. 

Det är i ett pressmeddelande från Centerpartiet som de meddelar att de utsett Emma Eliasson till årets förebild.
— Emma skrev ett brev till Svenska hockeyförbundet där hon krävde att kvinnliga spelare ska behandlas med större respekt, varpå hon blev petad från landslaget. Hon tog en smäll för laget och vek inte ner sig i debatten trots hårda påtryckningar, berättar Sofia Jarl som är förbundsordförande för Centerkvinnorna, i ett pressmeddelande.

PETADES AV BOORK EFTER KONFLIKT

Emma Eliasson är en av våra största spelare någonsin på damsidan med meriter som ett OS-silver, två OS-brons och SM-guld med Luleå.

2016 petades Emma Eliasson efter en konflikt med dåvarande förbundskaptenen Leif Boork, en händelse som kom att bli mycket uppmärksammad. 2017 meddelade hon att karriären var över. Men hennes kamp för lika villkor inom idrotten har alltså gett eko.
— Personligen upplevde jag aldrig att jag gjorde något som i slutändan skulle få konsekvenser. För mig var det, det enda rätta. Så här i efterhand känner jag en stolthet som jag ödmjukt kommer att bära med mig. Mycket bra saker har kommit ur allt det här som har gjort vardagen mer dräglig för många utav de som är aktiva idag. Min förhoppning är att vi banat väg för den yngre generationen så att de i framtiden kommer att tas på allvar och ges bättre förutsättningar, säger Emma Eliasson.

”BLEV ETT UPPVAKNANDE”

Det är tack vare hennes kamp som hon nu tilldelas utmärkelsen.
— Att Emma har slutat spela hockey är en förlust för svensk idrott, men blev ett uppvaknande för idrottsrörelsen och en vinst för jämställdheten. Tack vare hennes kamp tilldelas hon Centerkvinnornas 8:e mars-utmärkelse Årets Förebild, säger Sofia Jarl.