Joe Thornton.Foto: Ezra Shaw/Getty Images

Joe Thornton har växt ut till en av 2000-talets största NHL-ikoner, och är en av ligans bästa poängplockare genom alla tider. Efter att ha passerat legendaren Stan Mikita i natt var han dock mycket blygsam.
– Jag förtjänar inte att vara uppe bland de killarna.

Wayne Gretzky, Jaromir Jagr, Mark Messier, Gordie Howe, Ron Francis, Marcel Dionne, Steve Yzerman, Mario Lemieux, Joe Sakic, Phil Esposito, Ray Bourque, Mark Recchi och Paul Coffey. Dessa 13 superlegendarer är nu de enda som gjort fler poäng i NHL-historien än Joe Thornton. I natt gjorde Thornton poäng 1468 och 1469 och gick förbi Stan Mikita. Nyligen passerade han också Teemu Selänne.

När Thornton efter 5-4-segern mot Winnipeg fick prata om sin nya enorma milstolpe var han mycket blygsam.
– Jag förtjänar inte att vara uppe bland de där killarna. Du nämner de där namnen…Det är svårt att förstå för mig. Jag borde inte vara där, sade han till journalisterna på plats.

Men jodå, nog förtjänar spelgeniet att vara där. 39-åringen har visat att han håller måttet även nu, med 42 poäng på 61 matcher under den här säsongen och sex poäng på de sex senaste matcherna.

Säsongen kanske blir den sista för ”Jumbo Joe.”. Han skulle behöva en säsong till för att passera Paul Coffey på trettonde plats i alla tiders poängliga i NHL.