• Publicerat 18 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Veckans Lag

Grundserie har hunnit bli slutspel. Men det innebär inte att hockeysverige.se slutar presentera Veckans lag. Inför veckan där åttondelsfinalerna ska avgöras och kvartsfinalerna inledas kastar vi oss rakt in i handlingen.

Målvakt

Jonas Gunnarsson, HV71
Nollade Linköping i en match de var piskade att vinna och följde upp det med 28 räddningar och seger i den första åttondelsfinalen mot Rögle. HV-keepern har svarat för en stabil säsong och har gett laget lite av den balans man saknat mellan varven.

Backar

Ryan Gunderson, Brynäs (3)
Det blev inget roligt avsked från Brynäs för den amerikanske backen. Trots fyra poäng (2+2) och drygt 27 minuters speltid i sina två sista fajter för Gävleklubben lämnar han SHL utan att spela slutspel. Nu förväntas han fortsätta karriären i schweiziska ligan efter 205 poäng på 311 matcher för Brynäs. Bara Tommy Sjödin och Pär Djoos har noterats för fler. Och ingen av dem är nära Gundersons poängsnitt.

Jesse Virtanen, Färjestad (4)
Det hör inte till vanligheterna att en back slutar fyra i SHL:s poängliga, men Virtanen lyckades med det. Efter tre assist på FBK:s avslutande två matcher, seriefinalen mot Luleå och toppmötet med Djurgården, blev han lagets interna poängkung och vann backarnas poängliga totalt med sina 41 poäng. Det är många om budet, men Virtanen är favorit till att vinna priset som SHL:s bästa back på SHL Awards. Man får anta att han ligger bra till för ett fint KHL-kontrakt till nästa säsong. Tyvärr.

Forwards

Markus Ljungh, HV71
Värvades till HV71 som ny förstacenter. Efter en trevande start, och en ganska påtaglig måltorka, fann den tidigare djurgårdaren sin roll. 28-åringen avslutade grundserien som lagets interna poängkung med personbästa 40 poäng (16+24). Svarade för tre mål och fem poäng i HV:s två sista grundseriematcher.

Simon Önerud, HV71 (2)
Först fem poäng (2+3) på de avslutande två grundseriematcherna. Sedan 2+1 i den första åttondelsfinalen mot Rögle. 2017 års SM-guldhjälte har prickat formen på ett alldeles formidabelt sett. Det talar för att HV71 spelar kvartsfinal – och kanske mer än så – framöver.

Jere Sallinen, Örebro
När Örebro säkrade sin osannolika plats i åttodelsfinalspelet var kaptenen den som gick i bräschen med 2+1 på de sista två matcherna. Sallinen är i vanliga fall ingen poängspruta, men har med sitt uppoffrande tvåvägsspel varit en viktig kugge för Örebro hela säsongen.

Veckans

… avsked: Tommy Jonssons sejour i Linköping blev bara ettårig. Efter LHC störtlopp genom tabellen under andra halvan av säsongen missade laget slutspel och valde dagen efter grundseriens avslutning att tillkännage beslutet att man sparkar Jonsson. Ett trist avslut på en trist säsong för ”Cluben” som redan sparkat general managern Fredrik Emvall. Efterträdaren Niklas Persson har en massiv uppgift framför sig att förändra kulturen i klubben.

…. misslyckande: Vid seger borta mot Frölunda hade Brynäs kunnat sno den sista platsen i åttondelsfinalspelet från Örebro. Det lyckades man inte med. Klubben, som spelade SM-final så sent som för två år sedan, har varit en besvikelse stora delar av säsongen. Det blir otroligt intressant att se hur man agerar för att hitta rätt riktning igen. Det mångåriga kontraktet med Tommy Sjödins efterträdare Magnus Sundquist känns inte klockrent just nu. Och hur ska man hantera tomrummet som uppstår efter spelarförluster av Ryan Gunderson, Simon Bertilsson, Joel Kellman, och eventuellt Jesper Boqvist, som man står inför?

… långfinger: Växjös superpest Brendan Shinnimin gav långfingret till Luleås fans i den sista grundserieomgången. Givetvis korkat och infantilt. Men två matchers avstängning för det? Kom igen! Böter hade gott och väl räckt för att slå kanadensaren på fingrarna.

… anonymaste: Jacob Josefson tilldelades Guldhjälmen i går. Jag hade personligen lagt min röst på Luleås målvakt Joel Lassinantti, men det är svårt att säga emot SHL-spelarna själva då det är de som röstat fram vinnaren. Däremot har jag svårt att förstå hur man så monumentalt kan misslyckas med marknadsföringen av priset. Ett anonymt pressmeddelande var allt som ett av Sveriges mest prestigefyllda hockeyutmärkelser var värt. Det är faktiskt pinsamt dåligt. Våga bygga priset och gör det ännu mer prestigefyllt i stället.

… ilska: Niklas Eriksson förefaller vara en väldigt lugn och sansad tränare. Men efter domarnas beslut att fria Julius Junttila från en tripping innan Nichlas Hardt övertidsmål för Växjö i den första åttondelen var han rejält upprörd. Rättmätigt så? Avgör själva. I min värld en svårbedömd fifty-fifty-situation.