Nu är det officiellt. Elias Pettersson är Vancouvers bästa rookie någonsin. I natt passerade han Ivan Hlinkas och Pavel Bures tidigare poängrekord.
– Det betyder mycket för mig, säger han enligt nhl.com.

61 poäng på 62 matcher. Det är Elias Petterssons suveräna facit under hans succéartade debutsäsong i NHL. Efter att ha tangerat Ivan Hlinkas och Pavel Bures rookierekord på 60 poäng häromdagen klev han i natt upp i ensamt majestät, och är nu den främsta Vancouverrookien någonsin. Han hade en passningspoäng på Markus Granlunds 2-1-mål i 3-2-vinsten mot Chicago och passerade med det de två tidigare rekordinnehavarna.

Elias Pettersson har, efter en lite tyngre period, nu gjort poäng tre matcher i rad. Totalt har svensken skjutit 27 mål och spelat fram till 34 under den sensationellt starka debutsäsongen i NHL.
– Det är mycket att ta in. Det betyder mycket för mig. Jag är väldigt stolt över det, men samtidigt fokuserar jag bara på nästa säsong. Men det är klart att jag är väldigt glad över att slå rekordet, säger han.

GUSTAFSSON MOT POÄNGLIGAVINST

Det var dock en annan svensk som blev något av en matchvinnare för Vancouver. Alexander Edler sköt nämligen sitt åttonde mål för säsongen, och spelade sedan fram Bo Horvat till dennes 3-2-avgörande i förlängning. Edler har 25 poäng på 47 spelade matcher under säsongen.

En till svensk gjorde mål i natt: Erik Gustafsson. Chicagos sensationellt starka svenskback gjorde sitt 14:e mål och stormar mot såväl skytteligatiteln som poängligatiteln bland svenska backar. Vem såg den komma inför säsongen?

Chicago fick se sin fem matcher långa segersvit ryckas bort, men tog ändå in poäng i slutspelsracet eftersom Arizona 4-1-förlorade mot Tampa Bay. Det skiljer fyra poäng mellan lagen.