Victor Hedman kunde jubla efter nattens vinst.Foto: Bildbyrån

Tampa Bay har haft lekstuga i NHL den här säsongen. Redan i natt kunde de därför säkra Presidents’ Trophy. De lyckades göra det, via en 4-1-vinst mot Arizona. Matchvinnare? Victor Hedman.

De behövde bara 73 matcher på sig, för att säkra ligatiteln. Tampa Bay kan förlora de sista nio matcherna och ändå vara NHL:s bästa lag, säsongen 2018/2019. Med raden 56 segrar, 13 förluster efter ordinarie tid och fyra förluster efter förlängning/straffar har det inte varit något som helst snack om saken.

Sedan Presidents’ Trophy började delas ut för drygt 30 år sedan har bara ett enda lag vunnit den snabbare. Det var Detroit Red Wings som för 13 år sedan vann titeln efter 71 matcher. Det säger en hel del om vilken makalös säsong Jon Coopers Tampa Bay har stått för.
– Titlar är svåra att vinna, det är de verkligen. Jag tycker at när du väl vinner en sådan ska du vara stolt över det, säger Cooper.

BRYTER DE MARDRÖMSTRENDEN?

Det blev alltså en 4-1-vinst mot Arizona i natt. Steven Stamkos satte nytt klubbrekord och är med sina 384 mål nu den som gjort flest i Tampa Bays historia. Han hyllades också med en video på jumbotronen och fick stående ovationer av Tampa Bay-publiken.

Men det var Victor Hedman som satte det matchavgörande 2-1-målet. Det var Norris Trophy-vinnarens tionde mål för säsongen. Det är sjätte säsongen i följd han når tvåsiffrigt i antal mål.

Nu får Tampa Bay fördelen av att få spela en eventuell sjundematch i en slutspelsserie på hemmaplan. Men frågan är vilken fördel det egentligen ger. Under de 33 år Presidents’ Trophy delats ut har bara åtta av de lagen vunnit. Senast var Chicago, och det var faktiskt sex år sedan. Under 2000-talet har fyra lag lyckats vinna både ligan och det efterföljande slutspelet.

Förutom Hedman och Stamkos gjorde också Anthony Cirelli och Yanni Gourde mål för Tampa Bay. Clayton Keller gjorde Arizonas enda. Arizona som just nu har den sista slutspelsplatsen i den västra konferensen.