Niklas Jihde kliver in i en ny kommenteringsroll på lördag.Foto: Bildbyrån

Han har varit programledare för hundratals NHL-sändningar och guidat oss igenom ett gäng Stanley Cup-nätter och otaliga helgkvällar. På lördag får Niklas Jihde dessutom debutera som NHL-kommentator.
– Det var det man drömde om när man spelade landhockey och var Arne Hegerfors, säger Jihde till hockeysverige.se.

Niklas Jihdes häftiga karriärsresa, från att ha varit innebandys överlägset största affischnamn till att få programleda OS och hockey-VM, har avhandlats tidigare. Nu kan vi dock lägga ett till kapitel till Jihdes karriärsbok. På lördag kommenterar han och Erik Granqvist matchen mellan Philadelphia Flyers och New York Islanders. Då begår Jihde kommentatorsdebut i NHL-sammanhang.

Niklas Jihde avslöjade själv nyheten på twitter igår och blev förvånad över hur mycket reaktioner beskedet fick.
– Jag har jobbat så länge med det här nu, så jag trodde nog att man kanske inte tänkte så mycket på om jag var programledare eller kommentator. Men det tog lite fart. Jag fick massor med SMS och sådana saker. Då började jag fundera kring om det här kanske var en jättegrej?, skrattar den omåttligt populära Viasat-medarbetaren.

Att få kommentera är speciellt för Niklas Jihde.
– Det är det helt klart. Det är ju det man vuxit upp med och hoppats på. Då drömde man ju inte om att bli programledare, utan det var det här man drömde om när man spelade landhockey och var Arne Hegerfors. Det är en dröm som går i uppfyllelse, helt klart, även om jag kommenterat tennis tidigare också.

DEBUTERADE I CHL

Hockeykommentatorsdebuten skedde tidigare under säsongen, då han gjorde en av Malmös matcher i CHL.
– Det var lite i skymundan. Jag har för mig att den krockade med något annat stort som pågick samtidigt. Så det var nog inte så många som hörde det då. Det blir nog fler som tittar nu, konstaterar han.

Du säger att det var det här du drömde om som liten – har målet med din TV-karriär varit att få kommentera?
– Egentligen inte. Jag kom in på Viasat Hockey 2009 när vi gjorde HockeyAllsvenskan, och då körde man ju allt. Jag var på plats på 100 matcher och då var jag programledare, det fanns inte plats för kommentering så det var ingenting man ens diskuterade. Men samtidigt har jag jobbat med det här så länge nu, så det kan nog behövas lite nya utmaningar. Det här är jag ju rookie på och det handlar om att man måste tänka till på ett helt annat sätt än när jag leder studiosändningar.

Som innebandyspelare kan du ju alltid sträva efter konkreta mål, som SM-guld eller VM-guld. Tänker du på samma sätt här?
– Det är en skitbra fråga, faktiskt. Hade jag velat vara en stjärna och bli uppskattad hos kidsen hade jag ju fortsatt spela innebandy i tio år till. Då hade jag gjort som Jágr och vägrat lägga av, skrattar Jihde.
– Jag har aldrig känt att jag vill programleda Champions League-studion, eller få jobba med OS eller Stanley Cup. Däremot har jag haft flytet att få göra de grejerna, och hockey-VM som ju varit en dröm. Egentligen hade jag faktiskt lika gärna kunnat göra orienterings-SM eller något sådant!
– Samtidigt trillar ju grejerna på och det är väl ett tecken på att folk uppskattar vad man gör. Jag lever min dröm, helt klart. Och att jag nu får kommentera…ja, det var ju som sagt Arne Hegerfors som ledde in mig på det här spåret en gång i tiden.

LYFTER FRAM LASSE GRANQVIST

Flera har lyft fram Niklas Jihde som en mentor för dem, när de själva skulle slå sig in i TV-branschen. Han själv har förstås också fått hjälp av kolleger genom åren. Inte minst nu när han också ska bli kommentator.
– Jag har alltid gillat lagspelet bakom sändningarna, så jag gör inte det här för att höras ännu mer och jag är inte i studion för att få synas heller. Jag kommer från en lagsport och tycker det är roligare att få hjälp till och forma nya programledare. Lite som vi gör med Erica Carlsson (Hockeyklubben) nu. Hon är på väg att växa fram till en riktigt bra programledare. Det sporrar mig också!
– Men det är klart att det är många som kommit med tips. Jag har pratat med sådana som Lasse Granqvist, Niklas Holmgren och Claes Andersson.

Nestorn Lasse Granqvist. Foto: Bildbyrån

Just efternamnet Granqvist har varit gångbart för Jihde. Lasse Granqvist har betytt mycket för smålänningen, och det är med radarpartnern Erik Granqvist han kommenterar på lördag.
– Lasse har varit min mentor ända sedan han värvade mig till AIK som innebandyspelare. Med honom pratade jag ju hellre om sportjournalistik än innebandy, när vi stod där på vår gemensamma balkong och diskuterade både det ena och det andra. Men jag ska inte försöka låta som honom eller Niklas Holmgren. Båda dem är ju unika och är verkligen födda till att kommentera! Jag ska hitta min egen stil och försöka vara lite mer tillbakadragen.

Då kanske det är tacksamt att kommentera med Erik Granqvist!
– Haha, verkligen. Jag kommer ge honom utrymme att höras. Men han sa det också, att ”nu kommer du ju inte ställa massa frågor till mig”, som jag brukar i studiosändningarna. Så det blir lite annorlunda. Men jag har nog fått en miljon filer med information inför matchen, med saker han tycker det kan vara bra att veta. Det finns inte många bättre lagspelare än Erik. Jag är i tryggt förvar.

Niklas Jihde med Erik Granqvist och Håkan Södergren. Foto: Bildbyrån

”NOG DET SVÅRASTE DU KAN GÖRA”

Men det är en ödmjuk Niklas Jihde som kliver in i kommenteringsstudion på lördag. NHL är inte direkt den lättaste uppgiften att försöka ge sig på.
– Det är nog det svåraste du kan göra, för det går så galet snabbt. Så det gäller att vara redo. Det är nog bättre att testa nu, än om tio år när man är 50 och kanske inte hänger med längre, haha. Jag hoppas många hakar på och tittar. Vi går en hård fajt mot Sveriges EM-kvalmatch, men NHL-fansen är grymma.

Parallellt med förberedelserna inför kommenteringen på lördag förbereder Viasat-profilen också en studiosändning på söndag, då Viasat ramar in Washington mot Philadelphia med Tre Kronors avgående förbundskapten Rikard Grönborg i studion.
– Det är verkligen två helt olika förberedelser. Du måste jobba helt annorlunda jämfört med när du ska kommentera, säger Jihde.
– Jag hoppas folk inser hur mycket NHL satsar mot sin europeiska publik nu. Vi börjar NHL-studion redan klockan 17:00 och så tidigt har vi aldrig börjat förut.

Idag kom också beskedet att NHL besöker Sverige i höst, och att Tampa Bay och Buffalo blir lagen som gästar.
– Det känns skitbra faktiskt. Vi blev nöjda när vi fick beskedet. Tampa kan ju vinna allting så vi kan få hit ett mästarlag. Dessutom blir det häftigt att få se duellen mellan Rasmus Dahlin och Victor Hedman.

Men först väntar en NHL-debut som kommentator för 42-åringen. Och ett helt, långt Stanley Cup-slutspel förstås.