Ryan Gunderson har gjort sitt i Brynäs.Foto: Bildbyrån

Efter två sejourer, sex säsonger och totalt 385 matcher för klubben så väljer Ryan Gunderson att lämna Brynäs. Det bekräftar klubben på sin hemsida.
– Organisationen har betytt mycket för mig, säger Gunderson.

Nu står det klart att Ryan Gunderson lämnar Brynäs. Det har länge ryktats om att lagets största stjärna skulle lämna men under torsdagen blev det officiellt då klubben lämnade beskedet på sin hemsida.
– Ryan har gjort oerhört mycket för oss i Brynäs. Han har verkligen gjort ett avtryck i Gävle och i Brynäs. Det är ett proffs ut i fingerspetsarna, både på och utanför isen. Det är en ruggigt bra kompis som ställer upp för alla. En grymt bra kille, säger sportdirektör Andreas Dackell och fortsätter:
– Det var ett privilegium att spela med honom och att få vinna SM-guld tillsammans med honom 2012. Det är synd att han lämnar oss men jag förstår att han vill testa nya möjligheter i sin karriär. Jag tackar honom oerhört mycket för den tid han har varit här.

”KÄNNER HUR SPECIELL DEN HÄR PLATSEN ÄR”

33-åringen väljer nu istället att gå vidare i sin karriären. Det är ännu inte klart var amerikanen hamnar men enligt uppgifter så förväntas han presenteras av schweiziska klubben Fribourg-Gottèron i april.

Till klubbens hemsida berättar Gunderson om  känslorna kring att lämna klubben.
– Organisationen har betytt mycket för mig. Det är en liten grupp människor som varit runt laget under en lång tid. Många före detta spelare bor kvar i stan, de har vuxit upp med och stöttat Brynäs hela livet och man märker hur passionerade de är. Jag har fått många vänner och man känner hur speciell den här platsen är.

VANN SM-GULD UNDER SIN FÖRSTA SÄSONG I BRYNÄS

Ryan Gunderson blev en publikfavorit i Gävle och det är inte svårt att förstå varför. Han vann backarnas poängliga vid två tillfällen, 2012 och 2014. Som sämst under sina sex säsonger i SHL hamnade han på en femte placering i backarnas poängliga.

När han får lyfta fram sitt främsta minne i Brynäs så blir det naturligtvis SM-guldet 2012. Det var även hans första säsong i Brynäs.
– Jag minns guldet och det var så klart speciellt. Det var en jättebra grupp vi hade. Ser man tillbaka till laget vi hade då och var de spelarna är idag så förstår man hur bra lag vi hade, säger Gunderson.
– Jag tror att när man vinner sitt första år så får man ett speciellt band till laget som finns där för evigt. Det har känts som hemma här och efter mina tre första år i Brynäs kände jag att det inte fanns någon annan plats jag skulle vilja komma tillbaka till.

Amerikanen kommer från sin näst bästa säsong i SHL. Hans 38 poäng på 52 matcher var bäst i Brynäs och näst bäst bland ligans backar.