Malte Strömwall.Foto: All Over Press

Han vann både skytteligan och poängligan. Men när Liigas bästa spelare skulle utses slutade Malte Strömwall ”bara” tvåa i omröstningen.

Malte Stömwall fick ta emot både Aarne Honkavaara Trophy som Liigas skyttekung och Veli-Pekka Ketola Trophy som Liigas poängkung. Men Lasse Oksanen Trophy, priset till den bästa spelaren, snuvades svensken på.

De 78 journalister som deltog i omröstningen gav i stället trofén till Oliwer Kaski. Pelicans 23-årige back, som inför säsongen var en doldis, hade en magnifik säsong och gjorde 51 poäng på 59 matcher. Med det slutade han, från sin backplats, sexa i poängligan.

VANN ÖVERLÄGSET

Kaski, som är odraftad, fick 28 förstaplatser, 19 andraplatser och tolv tredjeplatser av de röstande journalisterna. Malte Strömwall fick 13 förstaplatser, 15 andraplatser och elva tredjeplatser. Kaski fick totalt 134 poäng i omröstningen, medan Strömwall ”bara” fick 80. Trean Ville Leskinen landade på 79.

Malte Strömwall blev förste svensk att vinna den finska ligans skytteliga och den första svensken sedan 1991 att vinna poängligan.

Nicklas Lasu fick Matti Keinonen-trophy som ligans bästa plus/minus-spelare. Han landade på +35, vilket var bäst på sedan 2008 då Janne Pesonen hade +37. Lasu är förste svensk att få priset.