Montréal och Colorado var nattens vinnareFoto: Bildbyrån

Nya lag klev upp på slutspelsplats i både öst och väst i natt. Efter förluster för Columbus och Arizona är nu Montréal och Colorado i slutspel.

I den östra konferensen kan sex lag känna sig säkra på slutspel, Carolina är i farozonen och sen ser det ut att bli en superrysare mellan Columbus och Montréal om den sista. Med Philadelphia som möjlig outsider, om de skulle vinna i stort sett rubbet som är kvar.

I väst är det ungefär samma. Sex lag kan känna sig mer eller mindre säkra, Dallas ligger i något sorts mellanläge och sen är det mycket spännande om den sista platsen. Där ser Colorado, Arizona och Minnesota ut att vara trion som slåss om den. Chicago, Vancouver och Edmonton kan dock inte avskrivas helt och hållet ännu. Ni ser, det är riktigt, riktigt ovisst.

”ANNARS HAR VI INGEN CHANS”

I natt fick vi dessutom se skiften kring de båda strecken. Såväl i öst som väst klev nämligen nya lag upp på slutspelsplats. I den östra konferensen vann Montréal med 4-0 mot New York Islanders, samtidigt som storsatsande Columbus stod för en ny svag insats och föll med 4-1 mot Edmonton. Efter den svaga insatsen var coachen John Tortorella kritisk.
– Vi måste ha någon gnista att försöka komma tillbaka till vårt spel, annars har vi ingen chans. Jag tror inte vi förstår nivån vi behöver spela på just nu, sade han på presskonferensen efter förlusten.

Montréal gick alltså förbi efter att Carey Price storspelat och nollat New York Islanders.
– Han är alltid den som kan vända på ett momentum i en match och ge grabbarna självförtroende. Även när vi går ned oss lite finns han alltid där, sade Montréalforwarden Max Domi.

FORMSTARKA COLORADO

I väst hade Arizona lagt beslag på den sista slutspelsplatsen i en dryg vecka. Men i natt tvingades de ge ifrån sig den till Colorado, som för bara ett par veckor sedan såg helt håglösa ut och närmast räknades bort. Avalanche 3-1-slog Dallas, samtidigt som Arizona stod för en riktigt klen insats och föll med 4-1 mot Florida. Det är dock ruggigt jämnt mellan lagen. De har samma poäng och samma antal vinster, men målskillnaden gör att Colorado just nu är före Coyotes.
– Jag vet att det finns press, men vi måste hantera pressen. Det kommer vara matcher med högre press på oss än den här, sade Arizonacoachen Rick Tocchet.

Colorado tog sin tredje seger i rad, bland annat sedan Carl Söderberg nätat. Nu hoppas de kunna komma ikapp Dallas, som är fyra poäng före. Åtta matcher återstår.
– Den här segern tar oss lite närmare dit vi vill vara, och det håller Dallas kvar i matchen också, sade Tyson Barrie som i natt blev förste back att göra 300 poäng för Colorado.

SLUTSPELSRACET

EASTERN CONFERENCE

Carolina 87 (73 matcher)
Montréal 85 (74 matcher)
———————————
Columbus 84 (74 matcher)
Philadelphia 80 (74 matcher)

WESTERN CONFERENCE

Dallas 82 (74 matcher)
Colorado 78 (74 matcher)
——————————–
Arizona 78 (74 matcher)
Minnesota 77 (74 matcher)
Chicago 74 (73 matcher)
Vancouver 74 (74 matcher)
Edmonton 73 (74 matcher)