Juhamatti Aaltonen Foto: Bildbyrån

Juhamatti Aaltonen var säsongens kanske största flopp i SHL. Men i Finland går han urstarkt. I gårdagens slutspelspremiär gjorde han exempelvis tre assistpoäng för Pelicans.

När Skellefteå värvade Juhamatti Aaltonen på ett tvåårskontrakt rynkade många på näsan. Aaltonen hade haft en ganska tuff säsong i Rögle och att han skulle få ett lyft i Skellefteå ansågs osannolikt. Det blev också en jätteflopp i Västerbotten, med ett enda mål och ynka nio poäng på 35 matcher innan kontraktet bröts och han hamnade i Finland.

Men väl i hemlandet har Aaltonen gjort succé. På de elva Liigamatcher han spelade för Pelicans gjorde veteranen 13 poäng, fördelade över fyra assistpoäng och hela nio mål. Den poängformen tycks han ta med sig in i slutspelet.

Det inleddes nämligen igår, då Pelicans mötte HIFK. Pelicans vann med hela 6-0 och Juhamatti Aaltonen noterade tre passningspoäng för laget som slutade trea i den finska ligan.

SVENSK MÅLSKYTT

En svensk blev förresten målskytt i gårdagens slutspelsmatcher. Det var Jesper Lindgren som nätade för HPK. Lindgren, som är utlånad från Toronto, gjorde bara två mål på 45 matcher i ligaspelet så det var sannerligen ingen van målskytt som klev fram.

21-åringens fullträff hjälpte dessutom HPK till en 3-2-vinst på bortaplan mot TPS. TPS slutade fyra i den finska ligan medan Lindgrens gäng slutade på femte plats.

Idag inleds de två övriga kvartsfinalserierna, mellan ettan Kärpät och åttan Ilves och den mellan tvåan Tappara och sjuan Lukko Rauma.