• Publicerat 22 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
EXKLSUIV SKARA. Thomas och Alexander Steen är ett av blott fyra far och son-par att båda ha gjort 600 poäng i NHL.Foto: Bildbyrån

Alexander Steen noterades för tre assist i St. Louis Blues 5–2-seger över Detroit Red Wings. Det tog in veteranen i ett exklusivt sällskap. Tillsammans med pappa Thomas Steen är han nu ett av blott fyra far och son-par som nått 600 poäng i ligans historia.
– Det är något att se tillbaka på senare, säger Steen den yngre till nhl.com.

Gordie och Mark Howe.
Bobby och Brett Hull.
Peter och Paul Statsny.
Och nu Thomas och Alexander Steen.

I natt spelade Steen den yngre in sig själv och pappa Thomas i det här exklusiva sällskapet genom att bli det fjärde far och son-paret att båda ha nått 600 poäng i NHL. Detta genom att stå för tre assist – samtliga till mål av den ryske forwarden Ivan Barbasjev – när St. Louis Blues besegrade Detroit Red Wings med 5–2.

35-åringens andra assist i matchen var hans 600:e poäng i karriären. Därmed är 35-åringen den 17:e svensken i NHL-historien att nå den milstolpen.
– Det är något att titta tillbaka på senare. Det är coola namn att vara där med, och speciellt då att vara där tillsammans med Statsnys är lite extra speciellt, säger Steen till nhl.com apropå det exklusiva sällskapet där hans tidigare lagkamrat och gode vän Paul Stastny också har en plats.

 

EN AV KARRIÄRENS MINST PRODUKTIVA SÄSONGER

Alexander Steen har annars haft en tung säsong i NHL rent produktionsmässigt. Innan nattens poängexplosion hade han gått elva raka matcher utan poäng. Med 23 poäng (7+16) på 57 matcher är han på väg mot en av sina minst produktiva säsonger i karriären. Han har också fått se sin istid gå ned och spelade i lagets fjärdekedja i natt.

Det hindrade honom inte från att i allra högsta grad bidra till segern mot Red Wings. För Barbasjev var det NHL-karriärens första hattrick – och det kom framför ögonen på hans föräldrar och bror som flugit in från Moskva för att se honom spela.
– Det känns fantastiskt. Det är deras andra match här för att se mig och det var otroligt. Det är en bra känsla, säger ryssen.

Oskar Sundqvist blev också målskytt för St. Louis Blues. Han är uppe i 14 mål och 29 poäng på 66 matcher under sin klart mest produktiva säsong sedan han lämnade Sverige.

St. Louis – Detroit 5–2 (1–1, 2–0, 2–1)
St. Louis: Ivan Barbasjev 3 (12) (Alexander Steen 3), Oskar Sundqvist (14), Pat Maroon (9).
Detroit: Thomas Vanek 2 (16) (Niklas Kronwall).