• Publicerat 22 mars, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
KRITISERAD. Tobias Rieder pekas ut som en av syndabockarna i Edmonton Oilers.Foto: Bildbyrån/Carl Sandin

I natt lämnade han isen mållös för 60:e gången den här säsongen. Inför Edmonton Oilers 4–1-seger mot Columbus Blue Jackets pekades tyske forwarden Tobias Rieder ut som något av lagets stora syndabock – av klubbens egen president Bob Nicholson.
– Om Toby Rieder hade gjort tio eller tolv mål hade vi antagligen varit i slutspel nu, sade Nicholson under ett frukostmöte med säsongsbiljettsinnehavare.

Det fortsätter att blåsa snålt i Edmonton. Även efter att Oilers gjort sig av med coachen Todd McLellan och general managern Peter Chiarelli har klubbledningen lyckats skapa rubriker. I går var det presidenten Bob Nicholson som gjorde precis det när han inför mötet med Columbus Blue Jackets gick till attack – mot forwarden Tobias Rieder.

26-åringen kom till Oilers som free agent förra sommaren på ett ettårskontrakt värt två miljoner dollar. Förhoppningen var att tysken skulle finna kemi med landsmannen Leon Draisaitl och ge Oilers produktion från en av kanterna. Så har inte blivit fallet. Efter 60 spelade matcher är Rieder fortfarande mållös, något som Nicholson bevisligen hängt upp sig på.

Under ett frukostmöte med innehavare av säsongsbiljetter meddelade Nicholson att Rieder inte skulle erbjudas nytt kontrakt, men också att han var en av orsakerna till att laget underpresterat.
”Toby var en spelare som andra klubbar ville ha. Han kom hit ett år för att han ville spela med Leon Draisaitl. Han trodde att om han inte spelade med Leon skulle han få spela med Connor McDavid och göra 15-16 mål och i stället för att tjäna två miljoner skulle han kunna skriva ett fyraårskontrakt värt 3,5 miljoner dollar. Toby Rieder har inte gjort ett enda mål. Toby Rieder har missta så många frilägen. Om Toby Rieder hade gjort tio eller tolv mål hade vi antagligen varit i slutspel nu”, uppges Nicholson ha sagt enligt Bruce McCurdy.

AGENTEN: ”DET ÄR OACCEPTABELT”

Uttalandet spreds som en löpeld genom Edmonton och skapade en hel del reaktioner. Rieders agent Darren Ferris gick snabbt ut och sågade uttalandet.
– Jag är förvånad och besviken att presidenten för en NHL-klubb kan göra ett sådant okänsligt och hänsynslöst uttalande. Det är oacceptabelt, säger han enligt TSN:s Ryan Rishaug.

Darren Dreger på TSN rapporterade senare att Bob Nicholson hade sökt upp Tobias Rieder och bett om ursäkt för uttalandet. Några mål i mötet med Columbus Blue Jackets blev det ändå inte för den tidigare Arizona Coyotes- och Los Angeles Kings-forwarden. Han har elva assist på 60 matcher så här långt.

TUFFT FÖR BLUE JACKETS

Oilers vann med 4–1 efter att Connor McDavid noterats för både mål och assist och Leon Draisaitl för tre assist. För hårdsatsande Columbus var förlusten extra tung. De slåss just nu med näbbar och klor för att försöka nå Stanley Cup-slutspel, men fick nu se sig omsprungna av Montréal Canadiens.

Canadiens besegrade New York Islanders med 4–0 och har nu den sista wild card-platsen i Eastern Conference med åtta matcher kvar att spela. Detta med en poängs försprång på Blue Jackets.

Edmonton – Columbus 4–1 (0–0, 1–1, 3–0)
Edmonton: Kyle Brodziak (6), Zack Kassian (14), Connor McDavid (37), Ryan Nugent-Hopkins (25).
Columbus: David Savard (6).