Andrej Svtetjnikov jublar efter sitt avgörande.Foto: Bildbyrån

Efter nio missade slutspel i rad ska det nu mycket till för att Carolina ska missa vidarespel efter grundserien. I natt sköt Andrej Svetjnikov laget mot slutspel med sitt 20:e mål för säsongen.
– Jag har ett supersjälvförtroende just nu, säger ryssen.

Andrej Svetjnikov har fått finna sig i att stå i skuggan av svenskar under sin första tid i NHL. I somras valdes han tvåa i draften, bakom Rasmus Dahlin. Väl i NHL har ryssen också tvingats hålla till i skymundan bakom de stora svenska rookiestjärnorna. I natt blev han dock tredje rookie att nå 20 mål, efter Elias Pettersson och Andreas Johnsson, och målet var riktigt viktigt.

Svetjnikov sköt nämligen Carolina till en 2-1-vinst mot slutspelsjagande Montréal. Hurricanes är därmed sjua i konferensen med 91 poäng på 75 matcher, medan jagande Montréal har 88 poäng på 76 matcher. Där bakom, utanför slutspel, finns Columbus som i natt krossade Vancouver med 5-0. De har 86 poäng på 75 matcher. Carolina har alltså fem poängs försprång efter nattens seger, med bara sju matcher kvar att spela för deras del.

Svetjnikov har gjort mål i tre av sina fem senaste matcher och gjorde sitt tredje matchvinnande mål i den hittills korta NHL-karriären.
– Jag kände att det fanns ett litet hål där, så jag försökte skjuta där. Jag har ett supersjälvförtroende just nu.

PRICE STORSPELADE

Coachen Rod Brind’Amour var mycket nöjd med sin unga ryske adept.
– Vi kastar ut honom i viktiga situationer nu, och i förlängningar. Jag älskar hans självförtroende. Han har förtjänat att få vara där ute.

Montréal föll alltså, men tog ändå en blytung poäng som gör att de ändå har två poängs försprång till jagande Columbus. Poängen kan de tacka Carey Price för. Han stoppade 38 skott.
– Deras målvakt var fenomenal. Han har varit en av de bästa, om inte den bästa, i sporten den senaste tiden, sade Carolinas burväktare Curtis McElhinney.

Trevor van Riemsdyk gjorde också mål för Carolina medan Paul Byron gjorde Montréals enda mål.