NÄSTA NIVÅ. Jonathan Pudas har utvecklats till en komplett back de senaste åren.
Skellefteå AIK

”Ibland kommer man hem sur som fan – så skrattar hon och då släpper allt”

ANNONS

Det var en monsterinsats som banade väg för att Skellefteå lever vidare i årets SM-slutspel. Under sin fjärde SHL-säsong har Jonathan Pudas tagit sitt spel till en ny nivå. Det har han många att tacka för. Inte minst sin lilla dotter Ingrid.
– Även när hon har varit ett litet monster hemma så räcker det med att hon skrattar så blir man varm i kroppen, säger Skellefteås backstjärna till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
”En riktig bragdmatch av nummer 64 i Skellefteå!”
Så summerade C Mores Petter Rönnqvist Jonathan Pudas insats i den femte kvartsfinalen mot Djurgården. En insats som starkt bidrog till att Skellefteå AIK tvingar fram en ny match på hemmais i morgon kväll.

25-åringen hade i vanlig ordning mest speltid (drygt 23 minuter) av alla utespelare i Skellefteå, stod för två nya assist och var involverad i det mesta på isen.
– Det var bra i dag. Jag försökte jobba hårt och bidra på alla sätt jag kan. Jag trivs med att spela med (Johan) Alm. Han får städa upp lite för mig i egen zon och sätta stopp. Han är stor och stark där och vi samarbetar väldigt bra, säger Jonathan Pudas till hockeysverige.se.

Med sina sex assist på fem matcher är han tvåa i slutspelets poängliga för backar efter Luleås kapten Erik Gustafsson. Men det är minst lika mycket i det fysiska spelet som han syns och märks. Trots att han är långt ifrån den största spelaren på isen är Jonathan Pudas väldigt involverad när det hettar till.
– Man försöker vara där. Och det är ju bättre om de fokuserar på mig än på Jocke (Lindström), (Oscar) Möller och de andra grabbarna, ler han och konstaterar att det inte är någon slump att han och Dick Axelsson varit i luven på varandra ett par gånger under kvartsfinalseriens gång.
– Han blir rätt sur så man försöker komma under skinnet på honom. Men det är fler än han som man försöker få ur balans. Det börjar bubbla upp nu och det gör ju att det här blir roligare än i serien.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

TACKAR ”BULAN” OCH BERT

Kirunasonen har länge haft ryktet om sig att i första hand vara en offensiv back, men det han har visat upp i slutspelet skvallrar om att han blivit en komplett spelare under sin fjärde säsong som SHL-spelare.
– Det är en karaktärsspelare. Han är bra åt båda håll men har framför allt en offensiv uppsida. Han är offervillig och står för mycket av det DNA vi har i vårt lag och därför får han mycket istid, säger tränaren Tommy Samuelsson.

Jonathan Pudas är smickrad av beskrivningen. Han håller med om att han blivit mer allround och mogen i sitt spel. Det tackar han framför allt två individer för.
– Jag har fått bra hjälp både av ”Bulan” (Thomas Berglund) när jag var i Brynäs och ”Berra” (Bert Robertsson) här i Skellefteå, säger han.
– ”Bulan” var på mig mycket under mina säsonger i Brynäs och ”Berra” har varit ett bra bollplank eftersom han är väldigt bra på det. Jag tycker att jag har utvecklat det väldigt bra under mina två år här och det börjar bära frukt här nu.

En annan anledning till att han tagit ett steg som spelare finner vi på det privata planet. Alldeles i början av säsongen blev Jonathan Pudas pappa till en dotter. Hon har gett honom en distans till sporten som han kanske saknat tidigare.
– Man har lite lättare att släppa saker nu. Ibland kommer man hem sur som fan efter en förlust och så skrattar Ingrid och då släpper allt, säger han och spricker upp i ett stort leende vid blotta tanken på sin åtta månader gamla dotter.
– Det spelar ingen roll. Även när hon har varit ett litet monster hemma så räcker det med att hon skrattar så blir man varm i kroppen. Det är en speciell känsla.
– Hon har bara missat en match på hemmaplan i år så hon har varit ett troget fan. Det är riktigt kul.


Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

”JAG HAR VARIT JÄVLIGT NÄRA ATT VINNA SM-GULD”

Medan andra spelare siktar på spel utomlands, lukrativa kontrakt i NHL eller KHL, har Jonathan Pudas i första hand ett annat mål med sin karriär. På frågan vad han vill uppnå som hockeyspelare kommer svaret blixtsnabbt. Med tanke på vad han har upplevt under de två senaste årens slutspel är det ett rätt naturligt svar.
– Jag har varit jävligt nära att vinna SM-guld. Det var jobbigt att förlora en sjunde och avgörande match i sudden med Brynäs och i fjol var det jobbigt på ett annat sätt eftersom vi inte kunde svara upp bättre i finalen mot Växjö, säger han om de senaste årens bägge SM-finaler.
– Man vill ju bli ihågkommen som en vinnare och framför allt som en vinnare här i Skellefteå där jag ändå har min hockeybakgrund. Det är det jag strävar efter.

Hoppet om det där SM-guldet lever allt jämt. Men det är ett hopp som vilar på en väldigt skör tråd. Skellefteå ligger under med 2–3 i matcher mot Djurgården och är piskat att vinna morgondagens sjätte kvartsfinal hemma i Skellefteå Kraft Arena. För att det ska ske krävs ännu ”en riktig bragdmatch” av Skellefteås nummer 64.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch