RESANS SLUT. Bert Robertsson tackade fansen efter nio säsonger i Skellefteå.
Skellefteå AIK

Robertssons känslosamma farväl: ”Det är väldigt, väldigt sorgligt”

ANNONS

Efter åtta säsonger tog Bert Robertssons era i Skellefteå AIK slut under gårdagskvällen. Kvartsfinalförlusten mot Djurgården blev 44-åringens sista match på tränarbänken för västerbottningarna.
– Det är klart att vi hade önskat att den här resan skulle fortsätta. Det är ändå med en klump i magen som man gör den här intervjun. Det är väldigt, väldigt sorgligt, säger Robertsson.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med rödsprängda ögon möter Bert Robertsson upp det samlade pressuppbådet i Skellefteå Kraft Arenas katakomber. Säsongen har bara ett tiotal minuter tidigare tagit slut efter att Djurgården stängt matchserien genom en 4–1-seger på bortais.

För 44-åringen från Södertälje är detta mer än bara en avslutad säsong. Det är även ett avslutat livskapitel, då han efter åtta säsonger i Skellefteå AIK precis coachat i sin sista match för västerbottningarna. I alla fall för den här gången.
– Det är mycket känslor. Det har ju varit på gång ett tag, men på något sätt blir det konkret med den här förlusten. Det är klart att vi hade önskat att den här resan skulle fortsätta. Det är ändå med en klump i magen som man gör den här intervjun. Det är väldigt, väldigt sorgligt, säger Bert Robertsson.

GICK UPP I KLACKEN EFTER SLUTSIGNALEN

Efter slutsignalen rullade bilder där Robertsson stövlade över till hemmaklacken och tog sig tid för att tacka, i princip, var och en av de som hade visat sitt stöd för laget under säsongen.
– För det första är jag hedrad att de uppmärksammar mig på det sättet som de gör. På något sätt vill jag bjuda tillbaka. Det är många som står där på läktaren som man mött i olika sammanhang och lärt känna lite grann. Sedan finns det väldigt många man inte kommit nära på det sättet. Man står ganska långtifrån där i båset, säger Robertsson.

– Man har ändå känt stödet från dem i alla dessa år och under både tuffa och härliga stunder. Någonstans var det skönt att få gå dit. Jag har aldrig stått i den delen av arenan med den typen av uppbackning tidigare.

”FINA MINNEN SOM BUBBLAR UPP”

TV-tittarna bjöds även på bilder infrån hemmalagets omklädningsrum, där en tydligt känslosam Bert Robertsson tackade sina spelare efter sin sista match.
– Jag har haft en fin tid här där jag lastat in mycket engagemang och känslor i den här klubben. Jag har fått mycket tillbaka av fansen och grabbarna i laget. Det är fina minnen som bubblar upp, säger han.

– Det är mina kamrater där inne i omklädningsrummet och många av dem står också på läktaren. Det är vänner som man på något vis som man ändå lämnar bakom sig, i det perspektivet.

Totalt blev det åtta säsonger som tränare i Skellefteå för Robertsson. Under dessa år var han med och förde laget till sex SM-finaler och var med och vann två SM-guld (2013 och 2014). Korridorerna i Skellefteå Kraft Arena har blivit Bert Robertssons andra hem i det dryga decenniet han spenderat hos västerbottningarna.
– Det har varit en väldigt intressant resa. Det har varit utvecklande på många sätt. Jag kastade mig in i det här med en tro på engagemang och en tro på att personligt driv kan göra skillnad och det är något jag tror stenhårt på fortfarande. Jag har fått med mig många lärdomar här och ändå fått bekräftat att den ledarstil jag står för ändå är framgångsrik, menar Robertsson.

Under dessa åtta år har Skellefteå, av förklarliga skäl, blivit en stor del av 44-åringens hjärta.
– Just nu är det här mitt hem och det har en jättestor plats (i mitt hjärta). Det som blir konkret med det här är också att det engagemanget och dessa känslor kommer att flytta någon annanstans.

INTE PLANERAT FRAMTIDEN

Flytta någon annanstans, ja. I dagsläget är det inte klart i vilken klubb Robertsson hamnar i nästa säsong. Sonen Simon kommer enligt uppgifter till hockeysverige.se stanna kvar i Skellefteå nästa säsong för spel i klubbens juniorlag, men Bert kommer mest sannolikt att röra på sig.
– Det är inte planerat just nu, säger Robertsson på frågan om han vet var han hamnar nästa säsong.

Var han än hamnar nästa säsong vill Bert Robertsson ta med sig vinnarmentaliteten han varit med och byggt upp under sina år i Västerbotten.
– Det här med att jobba med hockeylag är någonting jag brinner för. Det handlar om att ge människor energi och få energi tillbaka. Det är huvudsyftet med att hålla med ett hockeylag. Man går igenom svåra stunder, absolut, men det är de härliga stunderna man suktar efter. Att få fler att få uppleva det är det som är drivet, att få vara en del av den resan. Det är något jag har fått uppleva här, de ultimata topparna, och det är helt fantastiskt. Det är det som är drivet här i framtiden också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL