• Publicerat 5 april, 2019
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Rasmus Dahlin.Foto: Nicholas T Loverde/CSM/REX

Med en match kvar av sin rookiesäsong med Buffalo Sabres kan Rasmus Dahlin se tillbaka på ett lärorikt första år i NHL. För hockeysverige.se summerar han det mest minnesvärda från 2018/19 och ser framåt mot nästa säsong.
– Det tuffaste var att komma in till ett nytt lag och ett nytt språk, säger Dahlin.

Det var bara en assist i den näst sista grundseriematchen av en redan förlorad säsong. Men för Rasmus Dahlin borde den rimligen ha haft ett litet symbolvärde. Hans 42:a poäng för säsongen i nattens 5–2-seger mot Ottawa Senators innebar att han passerade självaste Bobby Orr i listan över de backar i ligans historia som gjort flest poäng innan sin 19-årsdag.

Dahlin, som fyller 19 år senare i månaden, har tveklöst levt upp till de högt ställda förväntningarna under sin rookiesäsong i NHL. Efter att ha valts som första spelare i draften förra sommaren hade han enorma krav på sig när han anlände till Buffalo. Fansen har inte haft någon som helst anledning att vara missnöjd med hans prestationer. Däremot med lagets.

Efter en oväntat pigg start har Buffalo Sabres fallit igenom totalt och avslutar nu säsongen långt från en slutspelsplats. Det gör att den hårt ifrågasatte coachen Phil Housleys jobb nu anses vara i fara. Housley som för övrigt är den enda backen i NHL-historien som gjort fler poäng än Dahlin innan sin 19-årsdag.


Flest poäng av backar under 19 år i NHL-historien via eliteprospects.com

TYCKER BRAD MARCHAND VAR TUFF ATT MÖTA

Även om Rasmus Dahlin mer än någonting annat skulle vilja göra sig redo för slutspel nu kan han se tillbaka på en lärorik och givande säsong. De erfarenheter han tillskansat sig under resans gång kommer att gynna honom så tidigt som till hösten.
– Jag har lärt mig att det är jäkligt viktigt att ta hand om kroppen, men även sig själv mentalt. Man kan inte ligga och grubbla över en match. Då orkar man inte en hel säsong. Sedan med den fysiska biten måste du äta rätt och sova rätt hela säsongen. Det gäller att hålla i de bitarna, säger han själv till hockeysverige.se om de viktigaste lärdomarna.

Vad har varit svårast med att komma in i NHL som rookie? 
– Det tuffaste var att komma in till ett nytt lag och ett nytt språk, lära känna ett nytt lag och inte kunna spelsystemet eller veta hur bra alla spelare är i den här ligan. Allt sådant har blivit bättre och bättre, men det tog lite tid att vänja sig. Nu när jag lärt mig det är det skönt och då har det blivit lättare att slappna av.

Vad är det som sticker ut mest med din första säsong?
– Debuten mot Boston Bruins såklart, men även matchen där jag gjorde mitt första mål (mot Arizona Coyotes 13 oktober). Det var speciellt. Sedan hade vi den där matchen där vi tog den tionde segern i rad. Det var också något som stack ut.

Vilka motståndare har varit svårast att möta?
– Bland lagen är det Tampa eller Toronto för de har så många skickliga spelare. Bland spelarna är det väldigt många, men jag måste säga att jag tyckte Brad Marchand (Boston) var en jäkla svår spelare att möta. Man vet aldrig vad han kommer att göra med pucken samtidigt som han är så avig.

Vad har varit bäst med att spela i NHL?
– Jag har njutit av att spela i NHL för Buffalo Sabres varje dag. Det är en så pass liten stad vi bor i att det blir väldigt stort intresse, vilket har varit häftigt. Men också hur vi blir behandlade som spelare med flygplan, hotell och allting är väldigt speciellt.

Slutligen, vad är målsättningen inför nästa säsong?
– Att ta ett steg till i min utveckling och såklart nå slutspel. Det var nära nu, så nästa säsong blir målet att norpa en slutspelsplats. Personligen behöver jag utveckla min styrka, som vanligt. Jag måste lägga på mig lite extra kilon och få lite mer benmuskler så att jag orkar åka ifrån gubbarna ute på isen.

Hur han lyckas med det kanske vi får ett smakprov på i november. Då spelar han och Sabres två matcher mot Tampa Bay Lightning i Globen. Och med lite tur får vi se honom i aktion redan under hockey-VM i Slovakien nästa månad.