• Publicerat 8 april, 2019
  • Skrivet av Jesper Spanne
  • 0 Kommentarer
I kväll avgörs det vem av Oskarshamn och Timrå som spelar i SHL nästa säsong. Foto: Bildbyrån

Efter 23 år i den näst högsta divisionen har Oskarshamn i kväll chansen att gå upp till SHL. Det är mycket som står på spel i den sjunde och avgörande matchen – men det råder inget tvivel om att laget skapat hockeyfeber i regionen. 
–Vi har varit uträknade så jäkla många gånger, både mot AIK och mot Timrå, och vi reser oss igen. Det föder en sådan enorm urkraft i regionen här. Vi känner en stor uppbackning. Vi har spelat 23 år i den näst högsta serien har skapat ett enormt intresse, och det peakar just nu, säger klubbchefen Martin Åkerberg till Hockeysverige.se.

När Hockeysverige får tag på Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg ska han och resten av organisationen snart bege sig till Kalmar flygplats för att ta sig vidare till Timrå.
– Vi flyger nu snart, planet går 15.30. Vi har laget och organisationen med oss. Vi är ett glatt gäng som tar oss upp. Vi har inget att förlora och har en jäkla stor ödmjukhet och glädje inför kvällen.

I kväll spelar Oskarshamn den avgörande matchen mot Timrå. I potten: en plats i SHL nästa säsong – något som skapat hockeyfeber i staden.
– Man märker ju på matcherna som varit. Framför allt den senaste matchen. Vi känner en stor uppbackning. Att vi har spelat 23 år i den näst högsta serien har skapat ett enormt intresse och det peakar just nu. Det skulle vara enormt för hela regionen om vi klarade det, inte bara för Oskarshamn, utan hela Kalmar län.

Om ni skulle lyckas gå upp – är det den största idrottshändelsen i regionen någonsin?
– Ja, i alla fall i Oskarshamn. Sen vet jag inte, det är klart att Kalmar FF:s SM-guld i fotboll är snäppet högre. Men det är en enorm bedrift med tanke på vilka resurser vi har, det ska inte vara möjligt. Men vi lyckas hitta ett sätt att tvinga fram en sjunde match.

För fyra år sedan var klubben nära konkurs. Det saknades pengar och de sportsliga resultaten uteblev. Men så vände allt. 
– Jag tycker vi har byggt sakta men säkert under de senaste åren. Från att ha varit uträknade både ekonomiskt och sportsligt har vi rest oss. Vi har en stark organisationen som utvecklar både det kommersiella och det sportsliga. Det är ingen enskild person eller händelse, utan någonting som har skett successivt under flera år. I år har vi lyckats få allt att stämma. Det är klart att man ska ha lite flyt i det här läget också, säger Martin Åkerberg.

Nu är man en match ifrån att spela i SHL nästa säsong. Det lilla laget på landet står beredda för att eventuellt kliva in i svensk hockey finrum.
– Vi har en plan för SHL som kan verkställas. Den kanske vi inte startar i morgon om vi vinner, då vill vi nog fira lite. Men på onsdag trycker vi på knappen i så fall, med att utveckla organisationen, stärka ekonomin och ta oss an utmaningarna som ställs på oss med arenan. Men vi har ganska god koll på vad som skulle krävas och en plan för det.

ARENAPROBLEMEN ”KOMMER LUCKRAS UPP EFTER SKRÄCKEXEMPLET I KARLSKRONA”

Om Oskarshamn skulle vinna kvällens match och gå upp i SHL väntar nya utmaningar. Inte minst i form av de nya krav som ställs på klubben gällande arenan. Enligt de nuvarande reglerna ska SHL-klubbar ha plats för minst 5000 åskådare. I Oskarshamns Be-Ge Hockey Center får det i dag plats 3.275 personer.
– Kommunen är väldigt välvilligt inställd och skulle stötta oss hundra procent om det skulle vara så att vi tar steget upp. Sen pågår det ju en diskussion vad det gäller licenskraven på 5000 åskådare i arenan. Min uppfattning är att det kommer luckras upp i framtiden med tanke på skräckexemplet som man kanske har med sig från Karlskrona.

Från kommunens håll är man medveten om situationen som kan uppstå.
– Det är politiska beslut, men kommunledningen förstår ju att det skulle innebära att man måste titta på saker och ting, efter vilka krav förbundet har för en SHL-arena och vad som är kostnadsmässigt realistiskt. Det finns ju en uppsida också, intäkter för klubben och säkert kommunen också, säger marknadschefen på Oskarshamns kommun, Ted Lindquist.

KOMMUNEN STÖTTAR  ”BLIR JU STOLT ÖVER ATT VARA OSKARSHAMNARE”

En av anledningarna till att klubben varit framgångsrika är stödet man fått från kommunen. Och på kommunen är man väldigt glad över framgångarna för ishockeylaget.
– Det är hockeyfeber i stan. Det är någonting utöver det vanliga. Det är en snackis i stan, det är en snackis om man åker utanför stan. Och i övriga delar av landet också. Det betyder mycket för Oskarshamn marknadsföringsmässigt. Vi syns, det pratas om oss. Det ger positiva vibbar. Och såklart för oss som bor här – man blir ju stolt att vara Oskarshamnare, säger marknadschefen på kommunen, Ted Lindquist.

Till kvällens match har kommunen anordnat ett evenemang där matchen visas på mediakuben i Be-Ge Hockey Center. Sedan väntar också ett firande av laget, men av vilken storlek återstår att se. Det beror på vem som vinner den sjunde och avgörande matchen och spelar i SHL nästa säsong. Men något slags firande blir det oavsett.
– Vi planerar ett firande av laget när vi vet mer, senare i veckan. Men de är i alla fall Hockeyallsvenskan mästare, så något slags firande blir det, säger Ted Lindquist.

För laget väntar hemresa efter matchen i Timrå – oavsett om man vinner eller förlorar.
– Vi flyger hem någon gång i natt beroende på hur lång matchen blir, och på utgången, säger klubbchef Martin Åkerberg.