NYCKELSPELARE. Victor Söderström är en av de svenska stjärnorna i hemma-VM.
U18-VM

Succébacken från bandyfästet ska leda Sverige i U18-VM

ANNONS

Med dunder och brak har Victor Söderström slagit igenom med Brynäs i SHL den här säsongen. Nu ska den 18-årige backtalangen leda Småkronorna i jakten på guldet i hemma-VM.
– Det spelar ingen roll om det är Sverige eller någon annanstans för press är det för alla lag oavsett vad man håller på med. Jag tycker att det blir ännu roligare när man får press på sig, säger Victor Söderström till hockeysverige.se.

UPPSALA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är inte långt kvar till U18-VM i Umeå och Örnsköldsvik sparkar igång. Turneringen kommer alltså att spelas i två starka hockeyfästen. Men en av killarna som ska leda där laget genom hemmaturneringen kommer från bandyfästet Skutskär. En stad som faktiskt har erövrat ett SM-guld i bandy även om det är så långt tillbaka som 1959. Då besegrades Västerås med 2-1 på Stockholms stadion inför drygt 27 000 åskådare. Då vi kommer till hockeyn så är den främsta meriten mångårigt spel i Division 1, alltså nuvarande Hockeyallsvenskan, med bland annat Lennart ”Tigern” Johansson som tränare och Michael Sundlöv i kassen. Klubbens damlag vann SM-guld så sent som 2018.

Den som nu ska sätta Skutskär på kartan är 18-åriga backen som idag spelar för Brynäs, Victor Söderström.
– Idag tror jag det är mer ungdomar som spelar hockey i Skutskär än bandy. På damsidan har bandyn varit i final två år i rad, men jag skulle ändå säga att hockeyn är starkare, säger Victor Söderström då vi ses för en intervju till hokceysverige.se på ett hotell i Gränbyområdet i Uppsala.
– Jag har faktiskt aldrig själv testat på bandy. Det är nog en av få sporter jag inte har testat på.

En av Brynäs damspelare förra säsongen, Angelica Östlund, var med och vann SM-silver med Skutskärs damer den här säsongen.
– Ja, det stämmer. Annars tror jag det är ganska många tjejer från Sandviken som är med där och spelar.

HADE NHL-MÅLVAKTEN SOM IDOL

För 18-åringen från Skutskär som nu ska till U18-VM blev det ganska naturligt med hockey.
– Pappa (Jonas Söderström) spelade hockey och tränade sedan Brynäs juniorlag under min uppväxt. Då jag var och tittade på hans matcher blev det naturligt för mig att börja spela hockey.
– Från början var det hockey, fotboll, innebandy och golf. Sedan höll jag även på med karate under något år när jag var runt tio år, säger Söderström med ett leende samtidigt som jättelöftena Alexander Holtz och Lucas Raymond bredvid oss tvistar om Göteborg eller Stockholm är den bästa staden i Sverige.

När var du själv som supporter i Gavlerinken första gången?
– Hur gammal kan jag ha varit då… Kanske sex eller sju år. Det var när pappa började träna U16 i Brynäs som jag sprang runt på hallen och kollade första gången.

Hade du redan då några idoler eller förebilder i Brynäs?
– Pappa tränade J20 efter U16 så han tränade Elias Lindholm, (Calle) Järnkrok, (Jakob) Silfverberg och alla dom där. Det var främst dom som jag hade som förebilder då.
– Ett tag ville jag bli målvakt så jag testade på det under en säsong. Jag kommer ihåg att jag då hade (Jacob) Markström som idol. Då spelade jag målvakt med dom i min egen ålder och ute med dom som var ett år äldre. Jag tyckte målvaktsutrustningen var så häftig, skrattar backtalangen.
– Varför jag slutade som målvakt? Jag vet egentligen inte, men jag tyckte nog att det var roligare att göra mål än att släppa in.


SUCCÉSÄSONG. Victor Söderström har imponerat med sitt backspel i Brynäströjan den här säsongen. FOTO: Andreas Sandström/Bildbyrån

Inför säsongen 2015/16 är det så dags för Victor Söderström att lämna Skutskär för spel i Brynäs.
– Brynäs U16-lag är det samma som Gästriklands lag i TV-pucken. Sommaren innan den säsongen tar Brynäs ut en sommartrupp. Då kom jag med där i 00:orna, alltså med dom som är ett år äldre än jag. Sedan kom jag med i TV-pucklaget och det var då jag gick till Brynäs. Jag var 14 år då, skulle fylla 15.

”EN VÄLDIGT HÄFTIG SÄSONG”

Årets säsong har varit en lång succéresa för Victor Söderström. Han har inte bara tagit sig in i A-laget utan han har även etablerat sig där. På 44 matcher har han svarat för fyra mål och totalt sju poäng.
– Det har varit en väldigt häftig säsong. Inför säsongen var att jag skulle få spela i A-laget så mycket som jag fick göra något jag trodde på.
– Jag trodde att jag kanske skulle få prova på någon träning och eventuellt en match, men att det skulle bli som det blev hade jag inte en aning om. Det är jättekul att det blev så.

Hans framgångar har också gjort att han rankas att gå ganska högt i sommarens draft.
– Det är jätteroligt och självklart ska det bli roligt att få åka till Vancouver. Det blir en häftig upplevelse, men hur det går får vi se.

Har du någon klubb eller organisation du helst vill komma till?
– Nej, det har jag inte. Vart jag än skulle hamna så blir det bra. Vi pratar ändå om NHL och att spela där är vad jag har drömt om sedan jag började spela hockey.

Är det många scouter som varit på dig under säsongen?
– Ja, det är ganska många, men jag tycker det bara är roligt och en bra erfarenhet att få prata med alla.

HEMMA-VM VÄNTAR

Närmast väntar U18-VM på hemmaplan, något som Victor Söderström ser mycket fram emot.
– Det ska bli jättekul. Speciellt eftersom det går på hemmaplan. Jag har varit med i landslaget sedan U16, men det här är första turneringen vi, alltså 01-kullen, har på hemmaplan så det ska bli väldigt roligt att spela inför alla fans här hemma.

Känner du bara glädje eller känner du även press på att leverera eftersom det är just hemmaplan?
– Det spelar ingen roll om det är Sverige eller någon annanstans för press är det för alla lag oavsett vad man håller på med. Jag tycker att det blir ännu roligare när man får press på sig.

Levererar du bättre under press?
– Ja, det känns som jag gör det. Det blir som en extra ”boost” i motivationen när det blir press.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch